Perdagangan inflasi menerangkan langkah yang boleh dilakukan oleh pelabur institusi dan runcit sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi, untuk melindungi nilai portfolio mereka.

“Buka akhbar hari ini, dan perkataan “inflasi” menjadi tajuk utama. Inflasi mempunyai kesan langsung ke atas portfolio anda, dengan aset tertentu cenderung kehilangan nilai semasa tempoh inflasi. Dengan pengetahuan perdagangan inflasi yang betul, anda boleh menyesuaikan diri strategi pelaburan anda untuk kekal di hadapan.

Artikel ini sekali imbas:

Perdagangan inflasi menerangkan langkah yang boleh dilakukan oleh pelabur institusi dan runcit sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi, untuk melindungi nilai portfolio mereka.
Aset yang berfungsi dengan baik selalunya ditentukan oleh apa yang menyebabkan inflasi – ia bukan senarai tetap.
Dagangan inflasi mungkin memerlukan anda mengalihkan dana daripada aset tertentu kepada aset lain, atau memperkenalkan aset baharu kepada portfolio anda.
Apakah maksud “perdagangan inflasi”?
Perdagangan inflasi ialah istilah yang menerangkan langkah yang boleh dilakukan oleh pelabur institusi dan runcit sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi, untuk melindungi nilai portfolio mereka. Semasa tempoh inflasi yang tinggi, pasaran saham cenderung menderita secara keseluruhan (walaupun sesetengah saham mungkin berprestasi baik).

Dengan perdagangan inflasi, matlamatnya adalah untuk memindahkan wang ke dalam aset “lindung nilai” yang biasanya berprestasi baik semasa tempoh inflasi tinggi, seperti hartanah atau komoditi tertentu. Dengan cara ini, anda boleh melindungi kekayaan anda daripada kesan hakisan inflasi.

Bagaimana untuk berdagang semasa inflasi
Ciri inflasi ialah ketidakpastian. Aset yang berfungsi dengan baik selalunya ditentukan oleh apa yang menyebabkan inflasi – ia bukan senarai tetap. Walau bagaimanapun, pelabur boleh melihat kepada tempoh inflasi yang lalu untuk mendapatkan beberapa panduan.

Selain itu, strategi perdagangan inflasi memerlukan anda membawa beberapa ketangkasan dalam portfolio anda. Ini mungkin bermakna mengalihkan dana daripada aset tertentu kepada aset lain, atau memperkenalkan aset baharu kepada portfolio anda sama sekali.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna meletakkan semua wang anda, katakan, minyak atau hartanah. Ingat matlamat jangka panjang anda apabila meletakkan perdagangan inflasi dan elakkan daripada memanjangkan peruntukan anda secara berlebihan.

Aset yang berfungsi paling baik semasa inflasi
Beberapa aset yang biasanya bernasib baik semasa inflasi tinggi termasuk:

Hartanah
Komoditi (seperti minyak mentah)
Emas
Saham cip biru
Bon diindeks inflasi
Aset yang lebih teruk semasa inflasi
Sementara itu, aset yang cenderung mencatat prestasi buruk semasa inflasi tinggi termasuk:

Hutang kadar tetap
Ikatan tradisional
Syarikat berleveraj tinggi
Saham bermodal kecil
Bagaimana jika berlaku kemelesetan?
Salah satu risiko utama daripada inflasi ialah ia akan mencetuskan kemelesetan ekonomi yang lebih meluas. Salah satu punca utamanya ialah peningkatan dalam kadar pinjaman yang datang dengan inflasi, yang menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan kredit dan membayar obligasi hutang sedia ada.

Ini dengan cepat boleh menyekat pertumbuhan ekonomi dan peluang ke tahap di mana ekonomi yang lebih luas mula mengecut.

Berdagang dalam kemelesetan
Selalunya adalah yang terbaik untuk mengelakkan aset spekulatif atau kitaran semasa kemelesetan. Pertumbuhan mereka didorong oleh sentimen pasaran yang positif, yang berkemungkinan besar akan berkurangan semasa kemelesetan.

Sementara itu, melabur dalam syarikat yang mempunyai tahap hutang yang tinggi juga merupakan idea yang tidak baik, kerana mereka lebih cenderung untuk mungkir atau muflis semasa kemelesetan.

Cari saham syarikat yang mempunyai kunci kira-kira kukuh yang beroperasi dalam industri yang lebih tahan kemelesetan, seperti utiliti, staples pengguna atau tenaga.

Selain itu, ingatlah untuk sentiasa selaras dengan masa. Ikuti berita pasaran untuk mengetahui aset yang terjejas akibat peristiwa luaran yang belum pernah berlaku sebelum ini. Maklumat tambahan ini di luar garis panduan buku teks perdagangan semasa tempoh inflasi atau kemelesetan boleh membantu anda dalam membuat pilihan portfolio yang betul.

Bersedia untuk memulakan? Daftar (pengguna baharu) atau log masuk (pengguna sedia ada) ke akaun INFINOX, dan mula membuat dagangan inflasi hari ini.

Bahan ini adalah untuk tujuan maklumat umum sahaja dan tidak dimaksudkan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau lain-lain yang perlu diletakkan pergantungan. INFINOX tidak diberi kuasa untuk memberikan nasihat pelaburan. Tiada pendapat yang diberikan dalam bahan yang merupakan cadangan oleh INFINOX atau pengarang bahawa mana-mana pelaburan, keselamatan, urus niaga atau strategi pelaburan tertentu sesuai untuk mana-mana orang tertentu.”