Buka akhbar hari ini, dan perkataan “inflasi” berada di seluruh tajuk berita. Inflasi mempunyai kesan langsung ke atas portfolio anda, dengan aset tertentu cenderung kehilangan nilai semasa tempoh inflasi. Dengan pengetahuan perdagangan inflasi yang betul, anda boleh menyesuaikan strategi pelaburan anda untuk kekal di hadapan.

Artikel ini sepintas lalu:

  • Perdagangan inflasi menerangkan langkah yang boleh dilakukan oleh pelabur institusi dan runcit sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi, untuk melindungi nilai portfolio mereka.
  • Aset yang menunjukkan prestasi baik selalunya ditentukan oleh perkara yang menyebabkan inflasi – ia bukan senarai tetap.
  • Dagangan inflasi mungkin memerlukan anda mengalihkan dana daripada aset tertentu kepada aset lain, atau memperkenalkan aset baharu kepada portfolio anda.

Apakah maksud “perdagangan inflasi”?

Perdagangan inflasi ialah istilah yang menggambarkan langkah yang boleh dilakukan oleh pelabur institusi dan runcit sebagai tindak balas kepada inflasi yang tinggi, untuk melindungi nilai portfolio mereka. Semasa tempoh inflasi yang tinggi, pasaran saham cenderung mengalami keseluruhan (walaupun sesetengah saham mungkin berprestasi baik).

Dengan perdagangan inflasi, matlamatnya adalah untuk memindahkan wang ke dalam aset “lindung nilai” yang biasanya berprestasi baik semasa tempoh inflasi tinggi, seperti hartanah atau komoditi tertentu. Dengan cara ini, anda boleh melindungi kekayaan anda daripada kesan hakisan inflasi.

Bagaimana untuk berdagang semasa inflasi

Ciri inflasi ialah ketidakpastian. Aset yang berfungsi dengan baik selalunya ditentukan oleh apa yang menyebabkan inflasi – ia bukan senarai tetap. Walau bagaimanapun, pelabur boleh melihat kepada tempoh inflasi yang lalu untuk mendapatkan beberapa panduan.

Selain itu, strategi perdagangan inflasi memerlukan anda membawa beberapa ketangkasan dalam portfolio anda. Ini mungkin bermakna mengalihkan dana daripada aset tertentu kepada aset lain, atau memperkenalkan aset baharu kepada portfolio anda sama sekali.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna meletakkan semua wang anda, katakan, minyak atau hartanah. Sentiasa ingat matlamat jangka panjang anda apabila meletakkan perdagangan inflasi dan elakkan memanjangkan peruntukan anda secara berlebihan.

Aset yang berfungsi paling baik semasa inflasi

Beberapa aset yang biasanya bernasib baik semasa inflasi tinggi termasuk:: 

●  Hartanah 

●  Komoditi (seperti minyak mentah)

●  Emas

●  Saham mewah

●  Bon diindeks inflasi

Aset yang lebih teruk semasa inflasi 

Sementara itu, aset yang cenderung mencatat prestasi buruk semasa inflasi tinggi termasuk: 

●  Hutang kadar tetap

●  Ikatan tradisional

●  Syarikat yang mempunyai leveraj tinggi

●  Stok bermodal kecil 

Bagaimana jika berlaku kemelesetan?

Salah satu risiko utama daripada inflasi ialah ia akan mencetuskan kemelesetan ekonomi yang lebih meluas. Salah satu punca utamanya ialah peningkatan dalam kadar pinjaman yang datang dengan inflasi, yang menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan kredit dan membayar obligasi hutang sedia ada.

Ini dengan cepat boleh menyekat pertumbuhan ekonomi dan peluang ke tahap di mana ekonomi yang lebih luas mula mengecut. 

Berdagang dalam kemelesetan

Ia biasanya yang terbaik untuk mengelakkan aset spekulatif atau kitaran semasa kemelesetan. Pertumbuhan mereka didorong oleh sentimen pasaran yang positif, yang berkemungkinan besar akan berkurangan semasa kemelesetan.

Sementara itu, melabur dalam syarikat yang mempunyai tahap hutang yang tinggi juga merupakan idea yang tidak baik, kerana mereka lebih cenderung untuk mungkir atau muflis semasa kemelesetan.

Cari saham syarikat dengan kunci kira-kira yang kukuh yang beroperasi dalam industri yang lebih tahan kemelesetan, seperti utiliti, staple pengguna atau tenaga.

Selain itu, ingatlah untuk sentiasa selaras dengan masa. Ikuti berita pasaran untuk mengetahui aset yang terjejas akibat peristiwa luaran yang belum pernah berlaku sebelum ini. Maklumat tambahan ini di luar garis panduan buku teks perdagangan semasa tempoh inflasi atau kemelesetan boleh membantu anda dalam membuat pilihan portfolio yang betul.

Bersedia untuk memulakan? Daftar (pengguna baharu) atau log masuk (pengguna sedia ada) ke akaun INFINOX, dan mula membuat dagangan inflasi hari ini.

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.