Antara satu sebab pedagang baru sering mengalami kerugian adalah berdagang tanpa rancangan. Panduan ini akan menerangkan apa itu pelan dagangan, mengapa anda memerlukannya, dan cara menentukan parameter untuk keputusan dagangan anda.

Sekilas artikel :

  • Pelan dagangan ialah satu set peraturan yang ditentukan sendiri yang membimbing keputusan anda apabila berdagang dalam pasaran kewangan.
  • Pelan dagangan tidak akan menjamin hasil yang positif setiap kali, tetapi boleh membantu mencapai tahap konsistensi dengan mengambil kira kegagalan.
  • Mencipta dan mengikuti pelan dagangan adalah penting, tetapi ia bukan dokumen yang tidak boleh diubah. Mereka boleh dan harus diubah suai.

Apakah itu pelan perdagangan?

Pelan dagangan ialah satu set peraturan yang ditentukan sendiri yang membimbing keputusan anda apabila berdagang dalam pasaran kewangan. Pelan hala tuju ini memberitahu anda cara berdagang berdasarkan penyelidikan dan matlamat anda sendiri. Dengan adanya pelan dagangan, anda akan mengetahui dengan tepat sekuriti yang akan anda laburkan, jumlah yang anda akan laburkan, dan bila anda akan memasuki atau keluar dari kedudukan

Adakah anda memerlukan pelan dagangan?

Pelan dagangan tidak akan menjamin hasil yang positif setiap kali, tetapi boleh membantu mencapai tahap konsistensi dengan mengambil kira kegagalan.

Dalam kes ini, kegagalan boleh ditakrifkan sebagai menutup kedudukan secara konsisten dengan kerugian. Ini berlaku kerana perdagangan tanpa pelan membawa kepada pemahaman yang lemah tentang dinamik pasaran, sekali gus membawa kepada kerugian yang berterusan.

Setiap orang yang ingin memberi diri mereka peluang terbaik untuk berdagang dengan jayanya perlu mempunyai pelan dagangan, mengurangkan risiko dagangan melalui pembuatan keputusan berstruktur.

Bagaimana untuk membina pelan dagangan?

Walau bagaimanapun mudah atau rumit rancangan anda, ingatlah untuk mengambil kira perkara penting berikut:

Instrumen

Melalui penyelidikan anda sendiri, anda perlu memutuskan sama ada anda ingin berdagang saham, forex, indeks, niaga hadapan, komoditi atau kripto. Anda juga perlu memutuskan sama ada anda akan memegang aset asas atau hanya menukar pergerakan harganya menggunakan kontrak untuk perbezaan (CFD).

Panjang atau Pendek

Petakan sama ada anda ingin berdagang kedudukan panjang, kedudukan pendek atau gabungan kedua-duanya. Untuk memahami perkara ini dengan lebih baik, baca penjelasan kami atau kedudukan panjang dan pendek dalam perdagangan.

Mata Masuk dan Keluar

Jumlah yang anda bersedia untuk kehilangan, atau ingin membuat daripada perdagangan, akan berdasarkan profil risiko anda sendiri. Ia menentukan had yang anda tetapkan pada pesanan anda untuk mengehadkan kerugian (dikenali sebagai had stop loss), serta tahap keuntungan yang anda ingin capai sebelum menutup dagangan (had ambil untung).

Selain daripada titik keluar ini, anda juga seharusnya dapat menentukan tahap harga, atau titik masuk, yang anda ingin buka kedudukan berdasarkan analisis anda.

Berapa jumlah wang yang anda akan peruntukkan untuk berdagang? Daripada ini, berapa banyak yang anda akan peruntukkan untuk setiap dagangan? Bankroll dagangan anda hendaklah sebahagian kecil daripada kumpulan perdagangan keseluruhan anda, berdasarkan jumlah yang anda sanggup rugi jika perdagangan tidak memihak kepada anda.

Risiko Portfolio

Istilah ini merujuk kepada jumlah risiko setiap pelaburan. Dalam erti kata lain, ia adalah jumlah potensi risiko berdasarkan setiap pelaburan dalam portfolio anda. Sesetengah pelaburan membawa lebih banyak risiko kegagalan daripada yang lain. Dengan mencipta portfolio yang seimbang, risiko ini boleh diambil kira untuk membawa kepada hasil positif bersih.

Anda boleh melakukan ini melalui proses kepelbagaian (melabur dalam pelbagai sekuriti). Pedagang yang lebih maju juga boleh menggunakan lindung nilai sebagai cara untuk mengurangkan risiko. Lindung nilai ialah tempat anda mengambil kedudukan bertentangan pada aset yang telah anda laburkan untuk mengimbangi kemungkinan kerugian.

Leverage

Leveraj berkait rapat dengan dagangan CFD. Di sini, anda boleh berdagang dengan jumlah yang besar dengan komitmen modal yang lebih kecil, di mana selebihnya dipinjamkan kepada anda oleh broker anda. Untuk memahami cara ini berfungsi, baca penjelasan kami tentang leverage.

Faedah leveraj ialah ia boleh membantu anda mendapat pendedahan yang lebih besar kepada pasaran daripada yang anda mungkin dapat.

Kelemahannya ialah seperti keuntungan diperbesarkan, begitu juga kerugian. Ini bermakna larian yang buruk boleh menghapuskan wang anda dengan lebih cepat.

Matlamat Anda

Pertimbangan terakhir yang perlu anda buat apabila anda membuat pelan dagangan ialah motivasi. Semua orang menyasarkan untuk membuat wang, tetapi apakah matlamat khusus anda? Adakah anda mahukan bayaran berterusan dengan risiko terhad, atau adakah anda mahu memegang jawatan untuk bayaran yang lebih besar – mungkin untuk membeli rumah atau sebagai pendapatan tambahan? Keseluruhan pelan dagangan dan selera risiko anda akan berputar di sekitar matlamat ini.

Jejaki hasil anda dan ubah suai pelan dagangan anda secara berkala untuk memastikan anda menggunakan pelan yang dinaik taraf, bukannya pelan yang usang.

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.