Disebabkan oleh cuti umum Hari Kesyukuran di AS pada hari Khamis, kebanyakan data bagi pasaran utama akan dikeluarkan pada awal minggu. Tambahan pula, kebanyakan peristiwa dalam kalendar berlaku pada hari Rabu dengan PMI awal bagi ekonomi utama. Selepas berbulan-bulan kemerosotan ekonomi, jika jangkaan konsensus ialah perkara yang akan menjadi panduan, terdapat beberapa tanda kestabilan yang terbentuk. Pedagang juga akan memerhatikan Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Dengan satu lagi kenaikan yang agresif dijangka, adakah akan berlaku kejutan dovish?

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – PMI Awal, Barangan Tahan Lama dan minit FOMC di AS
 • Eropah – Keyakinan Pengguna Zon Eropah dan PMI awal untuk Zon Eropah dan UK
 • Asia – PMI Awal untuk Australia dan Jepun selain RBNZ
 • Amerika Latin – Inflasi pertengahan bulan untuk Brazil dan Mexico

Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Dolar AS (USD)

Jika kalendar ekonomi adalah sesuatu yang perlu dijadikan panduan, minggu ini mungkin agak tenang untuk USD dan ini juga boleh berlaku pada pasangan forex utama. Cuti umum Hari Kesyukuran bermakna banyak data ditunda ke masa hadapan. Namun begitu, kekurangan data peringkat satu mungkin bermakna ramai pedagang akan keberatan untuk membuat kedudukan semasa Hari Kesyukuran.

Dari perspektif pasaran, hala tuju hasil Perbendaharaan AS kekal sebagai pemacu utama untuk sentimen pasaran dan prestasi USD. Apabila hasil meningkat menjelang akhir minggu lepas, tekanan jualan berkurangan pada USD. Ini mungkin menimbulkan anjakan semula jangka pendek dan peluang untuk USD memulihkan beberapa kerugian. Namun begitu, dengan cuti Hari Kesyukuran yang semakin hampir, pergerakan ini mungkin tidak bertahan lama.

Dolar Kanada (CAD)

CAD terus menjadi mata wang utama yang paling lemah kerana Bank of Canada semakin berhati-hati baru-baru ini. CAD berprestasi rendah semasa fasa pemulihan tetapi bertahan dengan agak baik semasa pergerakan pembetulan. Oleh itu, dengan mata wang utama bersedia untuk potensi pergerakan pembetulan jangka pendek berbanding USD pada hari-hari yang akan datang, mungkin terdapat prospek yang agak stabil untuk CAD. Set jualan runcit yang kukuh akan turut membantu.

 • USD/CAD – Pembetulan tersirat pada 1.3020 dari bahagian atas kepala dan bahu masih belum dicapai. Sokongan telah mula terbina semula apabila jualan USD berkurangan dan pasaran mengukuh di sekitar 1.3225. Reaksi di sini akan menjadi penting untuk pergerakan seterusnya. Rintangan garis leher dari bahagian atas berada pada 1.3500.

Komoditi

Memandangkan kenaikan risiko baru sahaja berkurangan sejak minggu lalu, kami telah melihat kenaikan pada komoditi itu mula reda. Pergerakan yang lebih tinggi dalam hasil Perbendaharaan memainkan peranan dalam penurunan semula jangka pendek pada logam berharga seperti emas dan perak. Namun begitu, pergerakan itu mungkin semakin lemah apabila pasaran bon AS ditutup pada Hari Kesyukuran. 

Pemulihan minyak telah bertukar arah apabila pegawai Iraq telah meminta paras pengeluaran yang lebih tinggi untuk memacu peningkatan pendapatan. Pilihan mereka untuk pegangan minyak mentah Brent di bawah $100 juga telah dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, kami melihat lebih banyak unjuran berjulat yang berkembang apabila bank pusat melonggarkan pendirian mereka tentang dasar monetari yang agresif. 

 • Minyak Mentah Brent – tinjauan jangka pendek telah merosot kerana penembusan di bawah $93.00 telah dilihat. Namun begitu, ini nampaknya akan mengukuhkan pergerakan yang kelihatan seperti julat jangka sederhana pada minyak secara meluas antara $83.50/$101.00. Sokongan julat pertengahan antara $88.25/$89.30 nampaknya akan diuji dalam beberapa hari akan datang.
 • Emas – Pemulihan yang kukuh telah mengubah prospek jangka sederhana. Namun, pergerakan itu telah menyusut di sekitar jalur rintangan utama $1786/$1808. Dengan momentum masih berlarutan, prospeknya masih untuk penurunan semula jangka pendek, berpotensi ke arah penembusan sokongan di sekitar $1735.
 • Perak – Pasaran telah berpatah balik dari rintangan jangka sederhana utama di sekitar $22.25/$22.50 untuk menguji jalur sokongan penembusan penting pada $20.85/$21.25. Kami lebih suka memilih untuk membeli semasa pergerakan lemah tetapi tindak balas di sini akan menjadi penting dalam beberapa hari akan datang. Pergerakan di bawah $20.85 membuka penurunan semula yang lebih besar ke arah sokongan sekitar $20.00 sekali lagi. 

Wall Street

Musim pendapatan sudah selesai, oleh itu Wall Street akan mengambil petunjuk daripada pergerakan dalam hasil bon AS. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh Hari Kesyukuran pada penghujung minggu, sebarang potensi pergerakan jangka pendek yang tidak reda (pada kadar hasil AS yang lebih tinggi) boleh mula melemah. Tumpuan kemudiannya akan mula beralih kepada prestasi sektor runcit dan Black Friday. 

 • Niaga hadapan S&P 500 – Pemulihan jangka pendek hingga sederhana berada di landasan yang betul tetapi boleh tertakluk kepada tekanan pembetulan jangka pendek. Reaksi di sekitar jalur sokongan penembusan antara 3883/3935 adalah penting. Jika ini bertahan, pemulihan untuk menguji trend menurun utama akan berlaku.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – Indeks teknologi kekal ketinggalan dalam pemulihan pasaran yang luas. Namun begitu, corak asas lengkap di atas rintangan pada 11730, membayangkan pemulihan ke arah 12800. Jika jalur sokongan penembusan garis leher 11620/11730 bertahan, ia akan membantu memastikan pergerakan ini berada di landasan yang betul.
 • Niaga hadapan Dow – Trend menaik yang kuat telah mengukuh di bawah jalur rintangan 34000/34250. Pergerakan itu telah memecahkan trend menaik pemulihan tetapi kekal kukuh di atas sokongan penembusan terkini pada 33100. Kami lebih suka membeli apabila berlaku pergerakan lemah yang disokong.

Asia:

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Yen Jepun (JPY)

JPY telah menunjukkan prestasi yang baik kerana hasil bon utama telah menurun dalam beberapa minggu yang lalu. Prestasi mungkin mula berkurangan jika hasil Perbendaharaan AS meningkat pada hari-hari mendatang. Bagaimanapun, dengan pasaran bon AS ditutup pada hari Khamis, pergerakan itu mungkin terhad.

 • USD/JPY – Pembetulan telah mula mengukuh pada sokongan di sekitar jalur utama sederhana antara 139.40/140.40. Namun begitu, pedagang bul USD akan mencari peluang untuk bergerak di atas rintangan antara 141.50/142.50 untuk membentuk pemulihan. 
 • AUD/JPY – Selain lonjakan mendadak pada awal September, pada asasnya pasangan ini telah berada dalam julat dagangan berbilang bulan sejak Jun. Kenaikan bermula di sekitar sokongan pada 91.40 dengan rintangan mengukuh di atas 95.00. Terdapat julat berbilang minggu yang lebih ketat sekarang antara 92.60/95.00. Selepas itu, tinjauan jangka sederhana adalah neutral. 

Dolar Australia (AUD)

Dengan kenaikan risiko merentasi pasaran utama yang mengancam untuk kembali, ini menyebabkan AUD berisiko berhadapan tekanan pembetulan jangka pendek. Jangkaan kemerosotan dalam PMI awal Australia terus menguncup (di bawah 50) akan menambah tekanan ini.

 • AUD/USD – Pergerakan kuat telah mula goyah pada 0.6795 untuk meninggalkan trend menurun sejak April. Momentum jangka pendek kekal positif dan kelemahan yang disokong ialah peluang untuk membeli. Corak asas enam minggu di atas 0.6550 membayangkan sasaran 0.6830, dengan garis leher sebagai asas sokongan yang penting.

Dolar New Zealand (NZD)

Dengan inflasi 7.2% (jauh melebihi julat sasaran 1%-3%), konsensus menjangkakan RBNZ secara agresif meningkatkan kadar sebanyak 75 mata asas minggu ini. Namun begitu, walaupun ia meningkat sebanyak ini, memandangkan retorik yang kurang agresif semakin dilakukan oleh bank pusat utama lain, kecenderungan yang kurang hawkish terhadap bimbingan ke hadapan mungkin menimbulkan “kenaikan dovish“. Ini boleh menyebabkan NZD terbuka kepada langkah pembetulan jangka pendek. 

NZD/USD – Pemulihan yang sangat baik kekal di landasan yang betul. Trend pemulihan lima minggu adalah kukuh dan penembusan penutup di atas 0.6160 akan menjadi perkembangan kenaikan yang seterusnya. Momentum kuat tetapi mula kelihatan sedikit tegang (RSI melebihi 70). Kami menjangkakan untuk membeli apabila berlaku pergerakan lemah yang disokong, dengan sokongan antara 0.6000/0.6065.

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

Semua dagangan mempunyai risiko.