Dagangan harian atau dagangan intrahari, ialah satu bentuk dagangan jangka pendek di pasaran. Pedagang harian melakukan pembelian dan penjualan harga aset semasa berlangsungnya sesi dagangan yang sama; kadang-kadang selama beberapa kali dalam sehari.

Artikel ini sekilas pandang:

 • Dagangan harian atau dagangan intrahari ialah satu bentuk dagangan jangka pendek. Pedagang masuk & keluar daripada posisi dalam rangka masa yang sangat singkat dalam sehari dan tidak pernah memegang posisi semalaman.
 • Pedagang harian banyak bergantung pada isyarat dan corak dagangan harian untuk menentukan harga yang betul untuk membuka dan menutup posisi.
 • Dagangan harian melibatkan semua jenis instrumen kewangan.

Apakah itu dagangan harian?

Dagangan harian ialah satu strategi dagangan di mana pedagang masuk dan keluar daripada posisi dalam rangka masa yang sangat singkat. Pedagang harian memegang posisi untuk mana-mana tempoh antara beberapa saat hinggalah sehari, tetapi sentiasa keluar daripada posisi ini sebelum pasaran ditutup pada hari tersebut dan tidak sama sekali memegangnya untuk semalaman.

Seorang pedagang harian bergantung pada dua perkara untuk menjana wang setiap hari daripada pasaran kewangan: tindakan harga dan kecairan. Jika satu aset bergerak naik dan turun untuk nilainya dalam tempoh masa selama beberapa minit atau jam, pedagang harian mengaut keuntungan yang kecil dan secara kerap daripada turun naik ini. Mereka hanya berbuat demikian apabila terdapat kecairan yang mencukupi untuk membolehkan mereka masuk dan keluar dari pasaran dengan cepat.

Untuk melaksanakan pesanan, pedagang harian bergantung kepada broker untuk mengendalikan hal ini bagi pihak mereka. Broker derivatif adalah pilihan yang paling tangkas untuk pedagang harian kerana ia membenarkan mereka untuk membuat spekulasi untuk harga aset tanpa perlu membeli aset sebenar. Dengan cara ini, pedagang boleh membuat pembelian jangka naik (beli) atau penjualan jangka turun (menjual) untuk sesuatu aset dengan mendagangkan nilai berpotensinya dan bukannya memiliki aset tersebut.

Strategi dagangan intrahari

Seperti semua bentuk dagangan, dagangan harian mempunyai elemen risikonya tersendiri. Tidak kira betapa bersedianya seorang pedagang harian, tidak ada jaminan bahawa harga akan bergerak ke arah yang mereka jangkakan.

Dalam konteks ini, strategi dagangan harian adalah berguna untuk membentuk pendapat yang diterajui oleh data untuk sesebuah harga aset. Berikut adalah tiga strategi dagangan harian untuk dipertimbangkan bagi sesiapa yang ingin mempelajari metodologi dagangan hari:

 • Dagangan saham singkat

  Pendekatan berasaskan volum ini adalah di mana pedagang membuka dan menutup berbilang dagangan untuk keuntungan yang kecil tetapi secara kerap, yang boleh terkumpul menjadi jumlah yang memberangsangkan pada hujung hari dagangan. Dagangan saham singkat bergantung pada renti rugi yang ketat untuk meminimumkan kerugian pada setiap dagangan.
 • Dagangan momentum

  Pedagang harian boleh menggunakan penunjuk teknikal untuk mencari aset yang memiliki momentum menaik atau menurun yang ketara untuk harganya. Asalkan volum dagangan terus mengikut trend, pedagang harian boleh mengambil kesempatan daripada momentum dan mengikuti kenaikan atau penurunan hingga trend menjadi semakin hambar.
 • Dagangan sokongan dan rintangan

  Pedagang harian memantau aset untuk mendapatkan harganya mencapai tahap sokongan dan rintangan. Matlamat mereka adalah untuk membuat pembelian jangka naik pada tahap sokongan dan penjualan jangka turun pada tahap rintangan. Mereka mungkin ingin berdagang dalam julat ini dengan syarat ianya adalah stabil.

Cara untuk memulakan dagangan harian

Anda berminat untuk belajar bagaimana membuat dagangan harian di pasaran? Berikut ialah lima petua untuk dagangan harian untuk anda bermula:

 1. Hanya berdagang dengan dana yang anda mampu rugi

  Jumlah wang banyak untuk rugi bukanlah tanda aras yang baik untuk melakukan dagangan. Berdagang hanya dengan dana yang anda mampu rugi, walaupun anda berpotensi untuk menjana wang ini kembali melalui aktiviti dagangan yang konsisten.
   
 2. Fokus pada pengurusan risiko

  Pelajari cara menjadi seorang yang mahir untuk pesanan renti rugi dan ambil untung. Tentukan nisbah risiko-ganjaran terbaik untuk gaya dagangan hari anda dan sentiasa ikutinya.
   
 3. Biasakan diri anda dengan analisis teknikal

  Lihat panduan terperinci untuk analisis teknikal kami untuk mempelajari lebih lanjut tentang cara menggunakan penunjuk dan corak carta yang berbeza sebagai seorang pedagang harian.
   
 4. Mulakan dengan dagangan harian untuk aset yang anda lebih arif mengenainya

  Untuk peluang mendapat peluang kejayaan yang lebih besar, laburkan wang anda pada pendidikan untuk melanjutkan pengetahuan dagangan anda.

Adakah dagangan harian untuk anda?

Dagangan harian mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Ianya untuk orang yang memiliki disiplin yang tinggi, menerima kerugian dan berpegang teguh pada pelan dagangan mereka.

Dagangan harian adalah mengenai ketahanan. Ia memerlukan tahap penumpuan dan ketahanan yang tinggi untuk menerima kerugian besar dan tidak membiarkan ini menjejaskan pertimbangan keseluruhan anda. Ketahanan inilah yang membolehkan mereka tidak mengejar kerugian dengan harapan untuk memperoleh keuntungan tetapi sebaliknya, menunggu peluang untuk mengaut keuntungan yang berikutnya.

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

Semua dagangan mempunyai risiko.