Perisian dagangan algoritma boleh membantu anda membuat pesanan dengan lebih cekap dan dalam parameter tertentu. Panduan untuk dagangan algo ini menggariskan apa yang perisian ini lakukan, kerelevanan dalam sektor kewangan, dan beberapa strategi dagangan algoritma yang boleh anda cuba.

Artikel ini sekilas pandang:

  • Dagangan algo menggunakan arahan berkod untuk melaksanakan pesanan membeli atau menjual.

  • Ia adalah automatik, objektif, segera, dan memantau setiap pergerakan pasaran pada skala.

  • Satu jumlah yang besar volum dagangan datang daripada dagangan algo.

 

Apakah dagangan algoritma atau ‘dagangan algo’?

Dagangan algoritma, juga dikenali sebagai dagangan algo, adalah satu kaedah pedagangan di mana pedagang menggunakan perisian untuk membeli dan menjual instrumen kewangan seperti forex. Di sini, pedagang menetapkan arahan yang telah ditetapkan untuk diikuti oleh perisian. Apabila pasaran memenuhi syarat-syarat ini, pesanan dilaksanakan dengan sewajarnya.

 

Syarat-syarat ini memberi perhatian pada pembolehubah pasaran tertentu, seperti harga, dan menentukan bila dagangan dibuka dan ditutup. Sebagai contoh, pedagang boleh menetapkan arahan untuk menjual aset apabila penunjuk Indeks Kekuatan Relatif (RSI) melebihi 70, dan membelinya semula apabila ia jatuh di bawah 30. Perisian kemudiannya akan beroperasi mengikut arahan berkod ini, dan melaksanakan pesanan. 

 

Dagangan algo adalah automatik dan objektif. Ia mengeluarkan keperluan untuk sentiasa memantau pasaran, dan juga mengelakkan dagangan subjektif dan berasaskan emosi. Selain itu, kerana semuanya diuruskan secara automatik, anda boleh meluangkan masa anda melakukan lebih banyak penyelidikan pasaran dan analisis teknikal, atau menguji strategi dagangan baharu. 

Ia digunakan kebanyakannya oleh pedagang institusi dan pembuat pasaran dan dagangan algo juga boleh digunakan dalam beberapa cara oleh pedagang runcit (bergantung kepada platform dagangan mereka)

Berapa banyak dagangan yang dilakukan oleh algoritma?

Data Wall Street menunjukkan bahawa akaun dagangan algo merangkumi antara 60% dan 73% daripada aktiviti dagangan ekuiti AS. Mengapa begitu ramai pedagang menggunakan perisian dagangan algoritma? Kelajuan dan kecekapan adalah sebab yang penting.


Mengikuti perubahan minit ke minit dalam pasaran boleh membosankan, memakan masa dan mahal. Perisian dagangan algoritma menyelesaikan isu ini, dan juga boleh membuka/menutup dagangan hampir serta-merta, membantu mendapat keuntungan walaupun daripada peluang tipis yang berlangsung pantas. 

Selain itu, dagangan algo membantu mengelakkan emosi daripada kegiatan berdagang. Ia tidak kecewa jika dagangan menjadi salah, dan ia juga tidak teruja jika keadaan berjalan lancar. Tidak seperti individu, yang penilaiannya mungkin dikaburkan oleh emosi, algoritma menghapuskan kecenderungan emosi daripada kegiatan berdagang. 

Faedah menggunakan dagangan algoritma

Berikut adalah beberapa faedah berpotensi dagangan algo:

Dagangan algoritma mengurangkan risiko kesilapan manusia – dagangan automatik membantu melaksanakan pesanan tepat apabila arahan dagangan dipenuhi, membantu mengurangkan risiko kesilapan manusia.

Dagangan algo menghalang anda daripada bertindak secara emosi – algoritma tidak dipengaruhi oleh perubahan emosi yang boleh menjejaskan objektivapabila membuat keputusan dagangan.

Dagangan automatik adalah cepat dan cekap –perisian memantau setiap pergerakan pasaran tunggal pada skala, dan juga melaksanakan pesanan serta-merta.

Dagangan algoritma boleh diuji – anda boleh menguji strategi dagangan algoritma anda menggunakan data harga sejarah untuk melihat sejauh mana strategi anda berfungsi.

Terdapat pelbagai strategi dagangan algoritma yang boleh anda gunakan, dan beberapa yang paling popular adalah:

Berasaskan arah aliran

Strategi ini menetapkan arahan dagangan berdasarkan penunjuk teknikal, seperti purata bergerak dan pecahan. Matlamatnya adalah untuk membuat keputusan berdasarkan arah aliran pasaran.

Arbitraj

Arbitraj adalah tindakan membeli dan menjual aset yang sama secara serentak di dua pasaran berbeza. Perbezaan harga adalah untung atau rugi pedagang.

Pengimbangan semula dana indeks

Dana indeks secara rutin menyesuaikan pegangan mereka untuk memadankan nilai yang ditunjukkan oleh indeks. Perdagangan algoritma boleh digunakan untuk membuat pergerakan dengan cepat dalam tempoh penyesuaian semula yang singkat ini.

Tindakan harga

Algoritma boleh ditetapkan untuk membeli atau menjual jika harga bergerak di atas atau melepasi tahap tertentu. Ini adalah amat berguna dalam melaksanakan pesanan yang banyak.

Dagangan algoritma bukanlah cara yang pasti untuk menghasilkan duit. Walau bagaimanapun, ia adalah alat praktikal untuk dagangan automatik yang memaksimumkan kecekapan strategi anda. Digunakan dengan langkah pengurusan risiko yang sesuai, ia boleh menjadi tambahan yang berguna kepada keseluruhan strategi dagangan anda.