Nantikan satu lagi minggu yang sibuk dengan pengumuman dasar monetari utama. Mesyuarat FOMC yang penting pada minggu ini. Selepas catatan CPI AS yang tinggi, mungkinkah kenaikan itu sebanyak 100 mata asas? Kami juga sedang memerhatikan beberapa keputusan bank pusat utama yang lain. Perhatikan People’s Bank of China (PBoC), Bank of Japan (BoJ), Swiss National Bank (SNB) dan keputusan Bank of England (BoE) yang tertunda. Kami menjangkakan akan melihat kenaikan kadar selanjutnya daripada SNB dan BoE, tetapi persoalannya ialah sebanyak mana? 

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – Data perumahan AS, inflasi Kanada, Rizab Persekutuan dan PMI awal
 • Eropah – SNB, BoE dan PMI awal.
 • Asia – CPI teras Jepun, PBoC dan BoJ
 • Amerika Latin – Kadar faedah Brazilian Central Bank dan inflasi Mexico setengah bulan pertama

Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Dolar AS (USD)

USD meningkat sekali lagi berbanding forex utama pada minggu lepas dengan bacaan inflasi CPI AS teras dan utama yang lebih tinggi daripada jangkaan. Tiba-tiba terdapat desas-desus bukan tentang kenaikan 75 mata asas (bps), tetapi 100bps. Konsensus masih menjangkakan 75bps tetapi ia boleh menjadi 75bps yang bersifat hawkish. Kami juga akan memerhati plot titik dan pandangan Rizab Persekutuan tentang kadar tertinggi pada tahun depan. Niaga hadapan dana Rizab Persekutuan kini berada pada paras tertinggi sekitar 4.4% pada bulan Mac 2023. Turun naik yang tinggi pasti berlaku, tetapi kami berpihak kepada USD untuk mendapatkan sokongan dengan cepat walaupun terdapat sebarang kelemahan jangka pendek pada hari-hari mendatang. 

Dolar Kanada (CAD)

Selepas keputusan Bank of Canada baru-baru ini yang menyebabkan pedagang CAD agak kecewa, penekanan akan diberikan pada inflasi minggu ini. Data inflasi AS melebihi jangkaan, jadi ramalan penurunan inflasi Kanada akan diawasi dengan teliti. Kejutan yang meningkat seharusnya membantu menyokong kedudukan CAD.

 • USD/CAD – Dengan pengukuhan USD yang mantap, kita telah melihat penembusan USD/CAD ke paras yang tidak dilihat sejak November 2020. Terdapat sedikit perasaan bahawa pergerakan itu berlaku untuk jangka masa pendek dan ini boleh menyebabkan penurunan semula jangka pendek. Namun begitu, kelemahan ke arah sokongan 1.3075/1.3175 akan menjadi peluang untuk membeli.

Komoditi

Kenaikan jangka pendek terus goyah pada komoditi. Terdapat prestasi rendah yang ketara bagi Emas berbanding Perak pada minggu lalu. Jika perak mencecah penimbal, ia mungkin menghadapi risiko tekanan pembetulan yang besar. Rizab Persekutuan yang bersifat hawkish boleh menjadi pemangkin.  

 • Minyak Mentah Brent – satu lagi lantunan telah gagal dengan rintangan pada $93.25/$96.40. Ini adalah sekitar paras terendah bulan Julai/Ogos yang lama (bekalan overhed) dan purata bergerak 21 hari. Dengan konfigurasi pembetulan sedang berlaku, kami ingin menggunakan kekuatan intrahari untuk ujian semula paras terendah bulan September pada $88.25.
 • Emas – Penembusan sokongan besar pada $1680 mungkin mendorong kenaikan teknikal pada minggu ini. Tindak balas pedagang terhadap kenaikan ini akan menjadi faktor penting. Terdapat bekalan overhed pada $1680/$1697 untuk menyekat kenaikan dan kami ingin menjual ketika pergerakan kelihatan kukuh.
 • Perak – Pasaran bergerak lebih rendah dalam trend menurun selama empat bulan dan kenaikan jangka pendek kekal sebagai peluang untuk menjual pada minggu ini. Dengan potensi penurunan dalam konfigurasi pergerakan pembetulan, kami menjangkakan penurunan ke arah $18.25/$18.50.

Wall Street

Wall Street berada di bawah tekanan sejak data inflasi AS yang tinggi pada minggu lepas. Risikonya ialah Rizab Persekutuan yang bersifat hawkish mendorong satu lagi langkah mengelak risiko utama ke atas pasaran ekuiti. Dengan pasaran AS yang hampir dengan beberapa sokongan penting, ini boleh menjadi satu lagi penembusan menurun yang penting. 

 • Niaga hadapan S&P 500 – dengan tekanan menurun semakin bertambah dan potensi penurunan yang berterusan, terdapat risiko besar untuk pergerakan pesat penutupan ke paras lebih rendah di bawah 3883. Kami mahu menggunakan kekuatan jangka pendek sebagai peluang untuk menjual. Rintangan pada 3980 ialah pengukur jangka masa pendek pada masa ini.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – penembusan menurun ke paras terendah dua bulan di bawah sokongan 11930 membuka semula paras terendah bulan Jun/Julai. Kami mahu menggunakan kekuatan jangka pendek sebagai peluang untuk menjual. Rintangan pada 12265 ialah halangan awal.
 • Niaga hadapan Dow – Penembusan di bawah 30970 ialah paras terendah dua bulan dan telah dibuka untuk bahagian bawah seterusnya. Dengan potensi penurunan dalam penunjuk pergerakan, kami menjangkakan untuk menggunakan kenaikan jangka pendek sebagai peluang untuk menjual. Rintangan awal pada 31385. 

Asia:

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Yen Jepun (JPY)

JPY kekal sebagai mata wang utama berprestasi paling teruk. Persoalan utama dalam mesyuarat BoJ adalah sama ada akan ada campur tangan untuk mengurangkan kelemahan mata wang ini. Jika ada, JPY mungkin akan meningkat untuk jangka masa pendek.

 • USD/JPY – pasangan ini berada dalam pengukuhan yang tidak menentu sejak mencecah paras tertinggi 21 tahun pada 144.99. Julat dagangan sekitar 141.50/145.00 telah terbentuk. Kami lebih suka membeli apabila berlaku pergerakan yang lemah.
 • AUD/JPY – Dengan JPY mengukuh dan AUD tergelincir, pergerakan ini telah menurunkan AUD/JPY ke paras lebih rendah pada minggu lalu. Pasaran kini sedang menguji jalur sokongan jangka pendek pada 95.30/95.75. Dengan RSI harian bergerak ke arah 50, ini ialah minggu yang penting. Pergerakan ke bawah 94.75 akan membuka peluang pembetulan yang lebih mendalam.

Dolar Australia (AUD)

Menurut Gabenor RBA Lowe, bank pusat komited untuk menurunkan semula inflasi kepada julat sasaran 2% hingga 3%, tetapi tidak berada pada laluan yang telah ditetapkan. Lowe berkata bahawa pada satu ketika kadar tidak perlu meningkat sebanyak 50bps dan semakin hampir ke tahap itu. Kadar terlalu rendah buat masa ini, tetapi sama ada 25bps atau 50bps akan dipertimbangkan pada mesyuarat seterusnya. Ini semua bermakna pandangan RBA berpihak kepada dovish.

 • AUD/USD – tindak balas kepada penembusan menurun sokongan jangka panjang pada 0.6680/0.6700 akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Dengan RSI harian dalam konfigurasi pembetulan, kami lebih suka menggunakan kenaikan jangka pendek sebagai peluang untuk menjual. Kami akan melihat kegagalan kenaikan harga di bawah 0.6770 untuk menjadi satu lagi isyarat jual.

Dolar New Zealand (NZD)

Dengan kekurangan data New Zealand yang menggerakkan pasaran, NZD akan melihat ke arah AUD untuk memacu pergerakannya pada minggu ini.

 • NZD/USD – penembusan yang kukuh di bawah sokongan 0.5995 pada minggu lepas. Kami menjangkakan untuk menggunakan mana-mana kenaikan teknikal di sekitar bekalan overhed 0.6000/0.6060 sebagai peluang untuk menjual.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.