Minggu pertama pada setiap bulan sentiasa sibuk dengan data peringkat satu. Namun begitu, minggu ini akan menjadi idaman pedagang dengan terdapat juga beberapa keputusan daripada bank pusat utama. Kami akan cuba memberikan tinjauan yang terbaik meskipun sukar untuk membuat ringkasan.

Kedua-dua inflasi teras dan utama Zon Eropah dijangka berterusan meningkat pada bulan Oktober manakala KDNK anggaran dijangka bertukar negatif pada Suku 3, menjadikan tugas ECB lebih sukar. Terdapat tiga kenaikan kadar bank pusat utama yang akan diumumkan. RBA dijangka meningkatkan kadar sebanyak 25 mata asas, manakala 75 mata asas dijangka daripada kedua-dua Rizab Persekutuan dan Bank of England. Seperti biasa saiz kenaikan selanjutnya akan menjadi faktor penting bagi semua mesyuarat. Sedikit penurunan dijangka dalam tinjauan ISM. Minggu ini akan diakhiri dengan laporan pekerjaan AS yang penting. Gaji Bukan Perladangan diramalkan akan turun kepada 200,000 memandangkan kesulitan dalam pasaran buruh berterusan.

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – ISM, pekerjaan daripada ADP dan Gaji Bukan Perladangan dan yang paling penting mesyuarat FOMC.
 • Eropah – Inflasi Zon Eropah dan KDNK, PMI akhir dan Bank of England.
 • Asia – PMI untuk Jepun, China dan Australia; serta Reserve Bank of Australia
 • Amerika Latin – Pengangguran Colombia serta pengeluaran perindustrian dan PMI Brazil.

Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Dolar AS (USD)

Terdapat pembetulan yang besar pada USD berbanding mata wang forex utama kerana pedagang telah memikirkan prospek "paras penting Rizab Persekutuan". Kita akan mengetahui lebih lanjut daripada Rizab Persekutuan pada minggu ini, tetapi kenaikan 75bps sangat dijangkakan. Persoalannya adalah sama ada Rizab Persekutuan mula memberi isyarat pendekatan yang kurang agresif untuk mesyuarat bulan Disember dan seterusnya. Jika Rizab Persekutuan "bergantung pada data" dan/atau lebih prihatin terhadap kesan pengetatan agresif terhadap ekonomi, ia akan mula menunjukkan pendirian yang kurang hawkish. Gaji Bukan Perladangan pada hari Jumaat merupakan faktor tambahan yang penting.

Pendirian Rizab Persekutuan yang kurang hawkish akan memberi dorongan lanjut kepada pembetulan USD. Kami akan melihat sokongan 109.35 pada Indeks Dolar sebagai pengukur pada minggu ini.

Dolar Kanada (CAD)

Bank of Canada meningkat kurang daripada jangkaan pada minggu lepas. Kesimpulan itu bukan pada BoC tetapi sebaliknya berlaku disebabkan oleh Indeks Dolar dengan prospek "paras penting Rizab Persekutuan". Namun begitu, data Kanada akan diperhatikan sekarang untuk kejutan penurunan yang boleh membebankan CAD dalam persilangan utamanya. Peningkatan pengangguran yang jelas harus diperhatikan.

 • USD/CAD – Tindak balas terhadap sokongan 1.3495/1.3500 akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Paras penting Rizab Persekutuan dalam FOMC boleh mendorong penurunan pasangan ini untuk menembusi sokongan. Pergerakan ini akan membentuk paras tertinggi lima minggu dan membayangkan pembetulan ke arah 1.3200. Pergerakan di atas 1.3750/1.3775 akan menjadi lebih positif semula.

Komoditi

Dengan hasil bon "sebenar" AS jatuh pada minggu lalu, terdapat sekatan pada USD. Jika ini berterusan, ia sepatutnya membantu untuk menyokong komoditi. Belum ada pemulihan yang pasti pada emas. Namun begitu, perak berada dalam pemulihan walaupun pergerakan yang tidak menentu. Kami juga menjangkakan harga minyak melantun semula buat masa ini. Jika terdapat kemerosotan berterusan dalam tinjauan ekonomi AS, ini secara serius mempersoalkan prospek permintaan minyak global dan berkemungkinan akan menyekat kenaikan itu. 

 • Minyak Mentah Brent – Pergerakan kembali ke paras tinggi $90 telah membentuk trend menaik selama lima minggu dan meninggalkan sedikit kecenderungan positif kepada prospek. Namun begitu, kenaikan harga memerlukan penembusan yang pasti di atas rintangan $99.50 untuk membuka pemulihan. 
 • Emas – Satu lagi kegagalan kenaikan harga di bawah kawasan rintangan $1680/$1690 telah mengekalkan pandangan negatif di bawah trend menurun selama enam bulan. Pergerakan di bawah paras rendah mini yang lebih tinggi pada $1638 akan menguji semula paras rendah penting $1615 pada bulan September. 
 • Perak – Tinjauan kekal tidak menentu dengan langkah yang tidak pasti. Pergerakan yang bertahan melebihi $18.80/$19.20 memberikan kecenderungan positif yang sangat sedikit. Rintangan pada $19.65/$19.77 menahan harapan pemulihan.

Wall Street

Permulaan positif untuk musim pendapatan telah dibebani oleh beberapa laporan pendapatan yang mengecewakan daripada gergasi teknologi seperti Amazon, Facebook dan Microsoft. Ini membebankan prestasi NASDAQ berbanding Dow. Ia juga membebankan pemulihan baru-baru ini di Wall Street. Ini bermakna minggu ini boleh menjadi kunci untuk prospek jangka sederhana. Sokongan perlu bertahan untuk menghalang satu lagi kenaikan digunakan sebagai peluang untuk menjual.

 • Niaga hadapan S&P 500 – Pemulihan telah menurun kembali ke paras sokongan penembusan antara 3775/3820. Paras ini sekarang merupakan faktor penting bagi Wall Street. Pergerakan di bawah sokongan pada 3735 akan menunjukkan kenaikan itu gagal dan boleh membuka jualan baharu.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – Setelah gagal menembusi rintangan utama pada 11728, niaga hadapan untuk indeks teknologi ini telah jatuh dengan teruk. Penutupan di bawah paras rendah yang lebih tinggi pada 10935 akan membatalkan pemulihan dan membuka semula paras penting 10485 yang terendah pada bulan Oktober.
 • Niaga hadapan Dow – Dow mempunyai pemberat teknologi yang sangat sedikit dan telah bertahan jauh lebih baik daripada NASDAQ dan S&P 500. Walaupun pasaran terjejas, terdapat sokongan penting yang baik antara 30970/31380. Rintangan pada 32660 ialah halangan utama.

Asia:

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Yen Jepun (JPY)

Dengan hasil global mula menurun, kita telah melihat pemulihan JPY pada minggu lalu. Dengan BoJ tidak membuat tindakan yang ketara untuk mengubah taktik pada laluan dovishnya, ini menyebabkan JPY berkorelasi positif dengan perbezaan hasil. Ini bermakna mesyuarat FOMC akan menjadi peristiwa risiko utama untuk JPY (begitu juga Gaji Bukan Perladangan). Kejatuhan hasil AS akan membantu menyokong pemulihan JPY pada persilangan utamanya.

 • USD/JPY – Lonjakan besar dalam turun naik dagangan pada minggu lalu bersama-sama dengan pergerakan pembetulan USD menurunkan semula harga ke sokongan utama paras tertinggi September pada 145.00/145.90. Dari situ, USD mengukuh semula dengan potensi peningkatan yang diperbaharui. Pergerakan di atas 149.50 membuka semula paras tertinggi 151.95.
 • AUD/JPY – Tinjauan menjadi jauh lebih tidak menentu pada minggu lalu. Bayang-bayang panjang pada lilin harian dan penutupan harian yang turun naik mencerminkan pandangan yang tidak pasti. Namun begitu, harga yang bertahan di atas sokongan 94.20 akan menunjukkan kecenderungan menaik yang sederhana untuk tekanan pada rintangan 95.30/95.75.

Dolar Australia (AUD)

Reserve Bank of Australia (RBA) dijangka berhati-hati sekali lagi dengan satu lagi kenaikan sebanyak +25bps. Bagaimanapun, inflasi Suku 3 minggu lepas yang lebih tinggi daripada jangkaan telah membantu menyokong AUD dalam jangka pendek dan akan menjadikan mesyuarat itu kurang pasti.

 • AUD/USD – Pemulihan jangka pendek telah tersekat. Isu utama pada minggu ini adalah sama ada sokongan sekitar 0.6345/0.6390 boleh bertahan. Kehilangan sokongan ini akan menunjukkan tekanan jualan dibaharui dan penerusan strategi jualan ketika pergerakan mengukuh. Rintangan pada 0.6520/0.6550 semakin kukuh.

Dolar New Zealand (NZD)

Pergerakan NZD antara bulan Ogos dan September tidak memberangsangkan, namun prestasi pada bulan Oktober adalah lebih baik. NZD ialah mata wang utama berprestasi terbaik dalam tempoh dua minggu lalu dan menunjukkan tanda-tanda baik untuk meneruskan langkah itu.

 • NZD/USD – Pemulihan telah memecahkan trend menurun 10 minggu dengan pasti. Namun begitu, apabila pergerakan itu berterusan, persoalannya adalah sama ada kelemahan itu dilihat sebagai peluang untuk membeli. Reaksi terhadap sokongan antara 0.5670/0.5775 adalah penting. Rintangan pada 0.5875 ialah penghalang kepada 0.6000.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.