Minggu pertama pada setiap bulan sentiasa padat dengan data peringkat satu. Memandangkan ini ialah minggu pertama yang penuh dengan data, terdapat banyak data PMI dan kemuncaknya ialah laporan Gaji Bukan Perladangan AS yang penting. 

Di tempat lain, keputusan kadar faedah daripada Reserve Bank of Australia (RBA) dan Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) adalah penting apabila bank pusat bertindak balas terhadap kegawatan semasa dalam pasaran kewangan. Di Amerika Latin, semuanya mengenai inflasi.

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – Gaji Bukan Perladangan dan tinjauan ISM, serta data pengangguran Kanada
 • Eropah – Bacaan PMI Akhir dan Jualan Runcit Zon Eropah
 • Asia – kadar faedah daripada RBA dan RBNZ
 • Amerika Latin – Inflasi CPI untuk Colombia, Mexico dan Chile

Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Dolar AS (USD)

Dengan turun naik secara besar-besaran pada bon dan pasaran forex utama, sukar untuk menentukan arah pada masa ini. Pada asasnya, kekuatan dolar AS akan bertahan. Turun naik jangka pendek dan potensi harga reda daripada kedudukan terlebih beli ialah risiko jangka pendek. Namun begitu, kami akan menggunakan kelemahan USD jangka pendek sebagai peluang untuk membeli.

Tinjauan pada minggu ini daripada ISM dan Gaji Bukan Perladangan akan menjadi peristiwa berisiko yang utama. Tiada tanda-tanda ketara bahawa kesulitan dalam pasaran buruh AS mula longgar. Pertumbuhan pekerjaan dijangka melebihi 200,000, manakala pertumbuhan gaji kekal tinggi pada lebih 5% dan pengangguran rendah pada 3.7%. Oleh itu, Rizab Persekutuan akan terus mengetatkan kadar secara agresif.

Dolar Kanada (CAD)

Selera risiko negatif telah memberi kesan yang ketara kepada mata wang komoditi. CAD mengalami turun naik kerana perubahan ketara dalam selera risiko telah menguasai pasaran utama pada minggu lalu. Jika sentimen boleh reda dan mengekalkan peningkatan, mungkin terdapat ruang untuk pemulihan jangka pendek dalam kedudukan CAD. Lantunan semula minyak yang berterusan juga akan membantu.

 • USD/CAD – Pasangan ini mengalami turun naik dengan ketaktentuan yang meningkat pada minggu lalu. Dengan momentum yang berterusan, terdapat ruang untuk penurunan semula jangka pendek. Tindak balas ke paras sokongan 1.3600 akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Penembusan lebih rendah yang kukuh akan membayangkan 1.3350. Rintangan pada 1.3830 adalah penting pada masa ini.

Komoditi

Kenaikan teknikal jangka pendek dalam logam berharga dan minyak menggerakkan harga komoditi ke paras yang penting pada minggu ini. Sekiranya terdapat penurunan dalam hasil Perbendaharaan AS, ini akan membantu menjana kenaikan jangka pendek dalam logam berharga seperti emas dan perak. Namun begitu, jika kebimbangan terhadap kemelesetan ekonomi dan pengetatan dasar monetari muncul semula, hasil yang lebih tinggi akan bermakna kenaikan yang goyah pada logam. Terdapat perbualan penganalisis yang mencadangkan agar OPEC+ boleh menetapkan pengurangan yang ketara dalam pengeluaran untuk mengimbangi penurunan harga. Jika perkara ini mula diberikan perhatian oleh menteri OPEC+, ia boleh mendorong lantunan semula yang lebih besar dalam minyak. 

 • Minyak Mentah Brent – penembusan yang kukuh dan jelas melebihi $90 akan membuka jalan kepada kenaikan teknikal jangka pendek yang berterusan ke jalur rintangan jangka sederhana utama antara $93.25/$96.60. Ia juga akan membawa kepada ujian trend menurun hampir empat bulan. Kami masih lebih suka untuk menjual apabila pergerakan mengukuh, oleh itu kami sedang memerhatikan sebarang kegagalan kenaikan.
 • Emas – Penawaran overhed antara $1680/$1697 ialah ujian utama yang seterusnya dan pasaran telah pulih dalam jangka masa terdekat. Kami lebih suka menjual apabila pergerakan mengukuh, tetapi jika pasaran boleh bergerak semula ke paras melebihi $1697, ia akan melanjutkan lantunan semula.
 • Perak – Memandangkan pemulihan daripada pergerakan menurun yang mendadak berterusan, prospek ujian trend menurun selama lima bulan semakin meningkat pada minggu ini. Kami masih melihat bahawa kenaikan jangka pendek ke arah rintangan sebagai peluang untuk menjual tetapi akan menunggu untuk melihat langkah ini berlaku terlebih dahulu. Rintangan pada $20.00 kekal sebagai penghalang utama.

Wall Street

Dengan ketiadaan pengumuman korporat, Wall Street kekal di bawah sentimen pasaran yang meluas dan seterusnya, pasaran bon. Jika hasil bon terus meningkat, ia akan menandakan kebimbangan berterusan terhadap pengetatan bank pusat dan implikasi kemelesetan ekonomi. Ini ialah halangan pada pasaran ekuiti. Wall Street berada di sempadan terlebih jual dan kenaikan teknikal boleh dijangkakan. Namun begitu, kami masih melihat kenaikan sebagai peluang untuk menjual. 

 • Niaga hadapan S&P 500 – kenaikan masih sukar untuk mendapat daya tarikan. Lebih lama jalur sokongan 3613/3639 bertahan dengan teguh, lebih baik potensi untuk lantunan semula jangka pendek. Pergerakan yang kukuh di atas 3750 akan membuka jalan kembali ke arah rintangan bermula sekitar 3885.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – sokongan rendah bulan Jun pada 11070 masih bertahan tetapi pembeli mengalami kesulitan untuk mengekalkan daya tarikan pemulihan. Jika pergerakan di atas 11610 boleh terbentuk, ia terbuka untuk pemulihan yang lebih besar. Pergerakan di bawah 11070 membuka jalan ke arah 10655..
 • Niaga hadapan Dow – telah pun menembusi sokongan paras terendah bulan Jun pada 29635. Namun begitu, pengukuhan yang tidak menentu di atas 28880 memberi potensi kepada kenaikan teknikal terlebih jual jangka pendek. Tindak balas terhadap rintangan pada 239880 adalah penting pada minggu ini.

Asia:

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Yen Jepun (JPY)

JPY telah berprestasi rendah selama beberapa bulan disebabkan oleh kedudukan dovish Bank of Japan yang teguh. Namun begitu, dengan turun naik yang tinggi dalam pasaran bon semasa, kedudukan pedagang bukan pada perbezaan kadar faedah, tetapi lebih cenderung kepada instrumen selamat. Ini telah mendorong pemulihan JPY. Jika ini berterusan pada minggu ini, JPY akan terus menunjukkan prestasi yang baik. Jika selera risiko bertambah baik dan turun naik berkurangan, kami menjangkakan JPY akan berprestasi rendah sekali lagi.

 • USD/JPY – pasaran tidak menentu sejak campur tangan mata wang Jepun tetapi rintangan antara 144.90/145.90 semakin kukuh. Jika rintangan ini berterusan sepanjang minggu ini, potensi untuk pergerakan jangka pendek ke paras lebih rendah ke arah sokongan awal 141.60 akan meningkat. 
 • AUD/JPY – Pasangan ini berada dalam julat dagangan yang tidak menentu pada minggu lalu. Selera risiko yang lebih positif akan memihak kepada pergerakan menaik, tetapi terdapat rintangan antara 94.00/94.20 untuk diatasi. Penutupan di atas akan membantu pemulihan ke arah 95.30/95.70.

Dolar Australia (AUD)

Dalam persekitaran dagangan yang mengelak risiko, AUD berada di bawah tekanan yang ketara. Tumpuan pada minggu ini beralih kepada mesyuarat RBA yang terkini, dengan satu lagi kenaikan +50bps dijangka. RBA telah mula kedengaran kurang hawkish baru-baru ini dan menarik untuk melihat jika trend ini berterusan. Terutamanya memandangkan berlakunya kegawatan pasaran baru-baru ini.

 • AUD/USD – Pergerakan di atas rintangan pada 0.6530 membuka jalan untuk pemulihan. Pemulihan ke dalam jalur rintangan 0.6670/0.6770 kemudiannya boleh menyusul. Namun begitu, kami masih memilih untuk menggunakan kenaikan jangka pendek sebagai peluang untuk menjual.


Dolar New Zealand (NZD)

Kiwi terus mengalami kesulitan bersama dengan AUD sebagai mata wang berisiko lebih tinggi. Kenaikan RBNZ sebanyak +50bps kepada 3.50% akan menyokong NZD dalam sebarang situasi biasa. Namun begitu, ini bukan persekitaran dagangan biasa dan pedagang akan memikirkan tentang jumlah kenaikan yang RBNZ akan bersedia untuk lakukan. Sebarang petunjuk dovish boleh terus memberi tekanan kepada NZD.

NZD/USD – Terdapat ruang untuk kenaikan teknikal jangka pendek yang mengancam. Terdapat banyak kedudukan terlebih jual pada RSI untuk reda. Penutupan yang kukuh di atas 0.5755 akan membuka jalan untuk pemulihan ke arah 0.5870/0.5930.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.