Pada minggu pertama bulan ini, tumpuan akan sentiasa diberikan pada Gaji Bukan Perladangan, dengan satu lagi bulan pertumbuhan pekerjaan yang baik dijangka berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat banyak data peringkat satu di tempat lain pada minggu ini.

PMI pembuatan juga penting. Namun begitu, kesannya telah berkurangan sedikit dengan beberapa negara mengemas kini semakan akhir. Kemudian data ISM AS menjadi tumpuan, manakala PMI China juga boleh memacu sentimen yang meluas. Kami juga memerhatikan inflasi Zon Eropah awal yang dijangka terus meningkat lebih tinggi. Ini hanya akan menambah gesaan kepada jangkaan kenaikan kadar ECB yang semakin meningkat.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – Keyakinan Pengguna AS, Pembuatan ISM dan Gaji Bukan Perladangan; serta KDNK Kanada
 • Eropah – Pengukur sentimen Zon Eropah, inflasi dan pengangguran; PMI Pembuatan akhir Zon Eropah dan UK
 • Asia – Pengeluaran Perindustrian Jepun dan Jualan Runcit, PMI Pembuatan China
 • Amerika Latin – Data pengangguran untuk Mexico, Chile dan Brazil, dengan KDNK Brazil


Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia

Chart

Description automatically generated

Dolar AS (USD)

Pertumbuhan Gaji Bukan Perladangan dijangka mencapai 290000 pada bulan Ogos. Ini bacaan yang cukup baik dengan sendirinya, namun lebih-lebih lagi selepas lebih 500000 pekerjaan ditambah pada bulan Julai (walaupun jika ini disertai dengan semakan menurun yang ringan). Ia sudah tentu cukup untuk mengekalkan pendirian hawkish Rizab Persekutuan dan dapat memberi tumpuan pada inflasi (kenaikan 75bps kini dijangka pada FOMC bulan September).

Kami mempunyai beberapa tanda amaran pada minggu lepas bahawa kecenderungan positif USD mungkin merupakan dagangan yang sesak untuk pedagang forex. Masih terdapat risiko penurunan jangka pendek kepada kekuatan USD pada minggu ini. Walau bagaimanapun, dengan pendirian hawkish Rizab Persekutuan yang berterusan, walaupun terdapat "tekanan panjang" dalam jangka masa terdekat pada USD, kami masih akan melihat ini sebagai peluang untuk pembelian USD yang selanjutnya dalam masa terdekat.

Dolar Kanada (CAD)

Pertumbuhan Kanada akan menjadi perkara penting pada hari Rabu. Pertumbuhan suku kedua dijangka kukuh 1.0% manakala bacaan awal untuk bulan Julai dijangka secara relatif positif +0.3% (apa-apa yang melebihi sifar ialah pulangan yang baik sekarang). Ini akan memastikan BoC berada pada laluan pengetatan dan akan membantu menyokong prestasi CAD pada persilangan utama.

 • USD/CAD – tinjauan telah berubah-ubah selama sepuluh minggu yang lalu. Terdapat kekurangan kedudukan yang muktamad kerana pergerakan positif USD yang telah menyebabkan kenaikan pasangan itu ke paras lebih tinggi telah ditahan secara konsisten oleh CAD. Kami menjangkakan fasa bergelora ini akan berterusan. Terdapat sedikit kecenderungan untuk tekanan ke arah rintangan 1.3075.

Komoditi

Minggu lepas menyaksikan rangsangan jangka pendek untuk komoditi, berikutan berita rangsangan fiskal kecil China. Walau bagaimanapun, daya tarikan daripada ini mungkin terhad, dengan kenaikan terdedah kepada jualan baharu. Latar belakang ekonomi yang meluas dalam aliran pertumbuhan yang goyah dengan pendirian Rizab Persekutuan yang kelihatan hawkish akan mengekalkan harga logam di bawah tekanan pembetulan. Gangguan daripada OPEC terus cenderung kepada kekurangan keupayaan/kesediaan untuk meningkatkan pengeluaran. Ini akan menambah sokongan kepada harga minyak.

 • Minyak Mentah Brent – tindak balas terhadap rintangan sekitar $101.50/$103.50 ialah faktor utama kepada prospek jangka pendek hingga sederhana. Jika paras ini boleh ditembusi dengan muktamad, ia akan membuka langkah ke arah $109. Kegagalan di bawah $99.50 akan membatalkan pemulihan.
 • Emas – tindak balas kepada jalur rintangan $1754/$1772 akan menjadi faktor utama. Dengan konfigurasi pembetulan yang semakin meningkat, kegagalan kenaikan pada rintangan akan menambah tekanan menurun yang diperbaharui pada $1727
 • Perak – Reaksi terhadap jalur rintangan utama $19.38/$19.54 akan menentukan arah seterusnya. Jika ini kekal sebagai rintangan, kekurangan momentum dalam lantunan jangka masa terdekat akan memberikan kesan dan tekanan jualan akan diteruskan ke paras $18.71.

Wall Street

Dalam keadaan hasil Perbendaharaan bergerak lebih tinggi dan USD semakin kukuh, tekanan pembetulan di Wall Street akan meningkat.

 • Niaga hadapan S&P 500 – reaksi sekitar jalur dagangan 4170/4200 yang merupakan asas rintangan dan potensi aliran pembetulan baharu akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Kepentingan sokongan pada 4110 semakin meningkat, dengan 4080 sudah menjadi paras penting.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – jika terdapat satu lagi kegagalan kenaikan untuk membentuk paras tinggi yang lebih rendah, daya pembetulan akan meningkat pada minggu ini. Kita sudah melihat kepentingan sokongan pada 12825 semakin meningkat.
 • Niaga hadapan Dow – Penurunan semula telah stabil untuk meninggalkan sokongan pada 32750. Namun begitu, jika terdapat kegagalan kenaikan dan satu lagi paras tinggi yang lebih rendah terbentuk, maka langkah pembetulan boleh bertahan sekali lagi.


Asia

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia

Chart

Description automatically generated

Yen Jepun (JPY)

Spread hasil telah melebar tetapi yen telah menunjukkan prestasi yang baik (terutamanya berbanding EUR dan GBP) disebabkan oleh persepsinya terhadap status pelaburan selamatnya. Dalam keadaan ini, jika pedagang bimbang tentang prospek pertumbuhan negatif di Eropah (kedua-dua Zon Eropah dan UK) maka JPY akan menunjukkan prestasi yang baik.

 • USD/JPY – bertahan di atas jalur utama 135.30/135.60 membantu mengekalkan kecenderungan positif terhadap prospek. Pergerakan di atas 137.70 sekali lagi membuka paras tertinggi berbilang tahun pada 139.40.
 • AUD/JPY – kekuatan AUD telah menarik pasangan ini sekali lagi ke arah ujian jalur rintangan pada 95.30/95.75. Pergerakan yang muktamad di atas sekali lagi membuka paras tertinggi berbilang tahun pada 96.88. Kepentingan sokongan pada 93.05 semakin meningkat.

Dolar Australia (AUD)

PMI Pembuatan Australia hanyalah semakan terakhir, maka terdapat dua isu untuk dipertimbangkan pada minggu ini. Pertama, sama ada AUD dapat mengekalkan momentum pemulihan daripada rangsangan fiskal China (kami meraguinya) dan kedua, sama ada terdapat tekanan singkat pada USD. AUD kekal pada kedudukan yang lebih baik daripada kebanyakan mata wang utama.

 • AUD/USD – terdapat lebih banyak kecenderungan positif terbentuk sepanjang minggu lalu, yang mengekalkan prospek jangka sederhana neutral. Pergerakan di atas 0.7040 meningkatkan lagi tinjauan jangka masa terdekat. Sokongan pada 0.6855/0.6875 semakin kukuh.

Dolar New Zealand (NZD)

Dengan tiada data penting dari New Zealand, NZD sebahagian besarnya akan mengikuti prospek AUD.

 • NZD/USD – pasangan ini telah stabil selepas anjakan yang mendadak. Namun begitu, terdapat rintangan yang besar pada mulanya antara 0.6245/0.6300 untuk diatasi untuk menjana momentum pemulihan sekali lagi. Kepentingan sokongan pada 0.6165 semakin meningkat.

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.