Pengenalan

Selepas beberapa minggu yang lengang, minggu ini memasuki bulan baharu dan pedagang mendapat banyak data tahap satu yang perlu dipertimbangkan. Laporan pekerjaan AS menjadi tumpuan, dengan Gaji Bukan Perladangan dan pertumbuhan upah menjadi faktor utama. Namun begitu, terdapat data untuk semua orang pada minggu ini, dengan data keyakinan pengguna, pertumbuhan dan inflasi tersebar secara sama rata. Di luar AS, pedagang akan memerhatikan inflasi Zon Eropah dan PMI pembuatan. Di Amerika Latin, semuanya tentang pekerjaan dan bank pusat.

Perhatikan: 

  • Amerika Utara – Gaji Bukan Perladangan AS ialah faktor utama, di samping Keyakinan Pengguna, GDP Suku 4 akhir dan PCE Teras AS (ukuran inflasi pilihan Rizab Persekutuan).
  • Eropah & Asia – PMI Pembuatan bagi ekonomi utama dan inflasi awal Zon Eropah  

 

Data Amerika Utara: 

PMI awal minggu lepas memberi penilaian yang agak meningkat bagi ekonomi AS pada bulan Mac. Oleh itu, pasti menarik untuk melihat gambaran yang ditunjukkan oleh data Keyakinan Pengguna. Sentimen Michigan telah menurun dengan ketara hampir setahun dan penunjuk keyakinan Conference Board kini dijangka menurun ke paras yang tidak dilihat sejak Februari 2021. 

Data Pembuatan ISM telah menurun sejak setahun dan sebelum ini dijangka trend akan berterusan pada bulan Mac. Namun begitu, PMI awal minggu lepas menunjukkan perniagaan telah mengetepikan peperangan di Ukraine. Ini mungkin memberikan kejutan positif dalam data ISM pada minggu ini.  

Laporan pekerjaan AS ialah pengumuman yang penting pada minggu ini. Gaji Bukan Perladangan utama dijangka menunjukkan pertumbuhan sebanyak 450,000 pekerjaan pada bulan Mac selepas pertumbuhan yang sangat kukuh pada bulan Februari. Semakan kepada beberapa bulan terdahulu juga membantu menjelaskan kisah keseluruhan, oleh itu turut perlu diperhatikan. Begitu juga pertumbuhan upah yang telah melebihi 5% sejak bulan Oktober. 

Reaksi Pasaran: 

  • Terdapat banyak peristiwa yang menggerakkan pasaran pada kalendar ekonomi AS pada minggu ini.
  • Gaji Bukan Perladangan ialah data yang penting bagi pedagang USD. Laporan yang kukuh secara meluas (pertumbuhan pekerjaan lebih tinggi, pertumbuhan upah yang meningkat) akan memberikan kesan positif pada USD.

 

Eropah & Asia: 

Banyak data boleh dilihat pada minggu ini. Pertumbuhan Suku 4 UK akhir tidak dijangka akan memberikan sebarang kejutan, manakala PMI Pembuatan bagi Jepun, Zon Eropah dan UK ialah bacaan akhir, tidak dijangka akan disemak semula. Namun begitu, PMI China diramalkan sama ada lembap (perkhidmatan) atau mengecut (pembuatan dan umum). Sebarang kejutan negatif pada data ini akan menimbulkan pergerakan bagi sentimen yang meluas.

Inflasi ialah topik yang hangat bagi pedagang pada masa ini. Dengan paras harga meningkat di seluruh dunia, inflasi Zon Eropah akhirnya akan membina kuasa kenaikan. Namun begitu, inflasi teras dijangka meningkat melebihi 3% buat pertama kali (dan dengan ketara melebihi 2% sasaran ECB). Ini akan meningkatkan azam pihak yang memilih kenaikan (seperti ketua bank pusat dari Jerman dan Austria) pada Majlis Pentadbir. Dengan kejutan kenaikan inflasi di AS dan UK baru-baru ini, sebarang kejutan yang serupa bagi inflasi Zon Eropah akan membantu menyokong EUR.

Reaksi Pasaran: 

  • Sentimen pasaran yang meluas mungkin akan mendahului PMI China pada hari Khamis. Pergerakan ke dalam pengecutan bagi industri ekonomi kedua terbesar di dunia ini boleh mendorong bias negatif risiko.
  • EUR akan mencari sokongan jika inflasi lebih tinggi daripada jangkaan.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.