Pada minggu terakhir bulan itu, reaksi awal terhadap pilihan raya Presiden Perancis mengenai aset Eropah akan menjadi kunci. Walau bagaimanapun, dengan pasaran sudah bersedia dan menetapkan harga dengan cepat dalam hasilnya, perhatian akan segera beralih ke tempat lain, dengan pengembalian data peringkat satu untuk ekonomi utama. Terdapat tumpuan besar pada inflasi dan pandangan pertama pada KDNK Q1 untuk kedua-dua US dan zon Euro. Kami juga melihat inflasi di tempat lain juga, di Australia dan Amerika Latin.

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – Keyakinan Pengguna US, KDNK Maju dan PCE Teras
 • Eropah & Asia – Bank of Japan, inflasi Australia dan zon Euro, dan pertumbuhan zon Euro  
 • LatAm – Inflasi pertengahan bulan Brazil dan inflasi Colombia


Data Amerika Utara: 

 • Barangan Tahan Lama US (Selasa 26hb April, 1330BST) Teras tahan lama (bekas pengangkutan) dijangka melantun semula pada bulan Mac dengan +0.5% (selepas -0.6% pada bulan Februari)
 • Indeks Harga Rumah S&P Case-Shiller US (Selasa 26 April, 1400BST) Pertumbuhan harga rumah tahun ke tahun dijangka meningkat kepada 19.3% pada bulan Februari (daripada 19.1% pada bulan Januari)
 • Jualan Rumah Baharu US (Selasa 26 April, 1500BST) Jualan dijangka meningkat sedikit kepada 776,000 pada bulan Mac (meningkat daripada 772,000 pada bulan Februari).
 • Keyakinan Pengguna US (Selasa 26 April, 1500BST) Keyakinan dijangka terus menurun, kepada 106.0 pada bulan April (daripada 107.2 pada bulan Mac)
 • Jualan Rumah Belum Selesai US (Rabu 27 April, 1500BST). Penurunan tahun ke tahun dijangka sederhana sedikit kepada -5.0% pada bulan Mac (daripada -5.4% pada bulan Februari)
 • KDNK Pendahuluan US (Khamis 28hb April, 1330BST) Konsensus ialah pertumbuhan S1 2022 dijangka menurun dengan ketara kepada +1.0% (selepas +6.9% pertumbuhan pada S4 2021)
 • PCE Teras US (Jumaat 29 April, 1330BST) Konsensus menjangkakan inflasi teras meningkat kepada 5.5% pada bulan Mac (daripada 5.4% pada bulan Februari)
 • KDNK Kanada (Jumaat 29 April, 1330BST) Pertumbuhan bulan ke bulan dijangka menjadi +0.8% pada bulan Februari (selepas +0.2% pada bulan Januari)
 • Sentimen Michigan - akhir (Jumaat 29hb April, 1500BST) Konsensus mencari sentimen untuk tidak disemak dari kilat April pada 65.7 (mengesahkan peningkatan daripada 59.4 terakhir pada bulan Mac)

Memandangkan peningkatan mendadak dalam inflasi dan warisan perang di Ukraine, pandangan pertama pada pertumbuhan Q1 dengan KDNK Pendahuluan US akan mendapat banyak perhatian minggu ini. Konsensus mencari +1% (tahunan), dengan julat penganalisis secara meluas antara 0% dan +2.0%. Model GDPNow Atlanta Fed yang dihormati mencadangkan pertumbuhan +1.3%. Sebarang kejutan negatif kepada konsensus akan berisiko negatif dan mungkin membebankan hasil Perbendaharaan (terutamanya pada penghujung keluk hasil yang lebih panjang). Ini mungkin membawa kepada beberapa pengambilan untung USD.

Inflasi PCE teras dijangka meneruskan landasan yang lebih tinggi, dengan pergerakan sehingga 5.5% yang masih keseluruhannya satu peratus di bawah CPI teras. Lebih menarik ialah sebarang tanda bahawa inflasi puncak mungkin hampir. Ini telah dibayangkan selepas CPI Teras US terlepas anggaran beberapa minggu lalu.

Keyakinan Pengguna Lembaga Persidangan dijangka menjejak kembali lebih rendah. Walau bagaimanapun, dengan Sentimen Michigan awal berdetik lebih tinggi kepada 65.7 pada bulan April terdapat sedikit perbezaan yang mungkin mengurangkan kesan pasaran data keyakinan. Walau bagaimanapun, sebarang kejutan positif akan dilihat sebagai sokongan USD.

Reaksi Pasaran:

 • Terdapat banyak perkara yang perlu diperhatikan oleh pedagang USD untuk minggu ini. Kapasiti untuk kejutan dalam KDNK Advance akan meningkatkan sebarang reaksi USD.
 • Teras PCE selalunya boleh menjadi sedikit renungan bagi pedagang dengan data CPI mengambil perhatian beberapa minggu yang lalu.


Eropah & Asia: 

 • IHP Australia (Rabu 27 April, 0230 BST) Inflasi utama untuk S1 dijangka meningkat kepada 3.7% (meningkat daripada 3.5%), dengan Purata CPI Dipangkas RBA meningkat kepada 3.4% (daripada 2.6% pada S4)
 • Dasar monetari Bank of Japan (Khamis 28 April, 0400BST) Konsensus menjangkakan tiada perubahan pada dasar monetari
 • PMI Pembuatan Caixin China (Jumaat 29 April, 0245BST) Konsensus mencari penguncupan yang lebih teruk pada April turun kepada 47.9 (daripada 48.1 pada Mac)
 • HICP Zon Euro (Jumaat 29 April, 1000BST) Inflasi dijangka terus meningkat sedikit pada bulan April, dengan tajuk berita sehingga 7.5% (daripada 7.4%) dan inflasi teras sehingga 3.0% (daripada 2.9%)
 • KDNK Zon Euro - kilat (Jumaat 29 April, 1000BST) Pandangan pertama pada pertumbuhan Q1 dijangka menunjukkan pertumbuhan QoQ sebanyak +0.3% (selepas pertumbuhan +0.3% pada Q4 2021)

Data inflasi dan pertumbuhan adalah kunci minggu ini. Inflasi Australia dijangka bergerak lebih tinggi secara tegas pada Q1 kepada 3.4% (atas asas Min Dipangkas) yang secara tegas melebihi julat purata sasaran inflasi Reserve Bank of Australia 2% hingga 3%. Ini akan menambah tekanan yang semakin meningkat pada RBA untuk mula mengetatkan kadar. Penjaja di Majlis Pentadbiran Bank Pusat Eropah terus mendapat suara juga. Dua ahli kini menggesa kenaikan kadar Julai. Dengan inflasi zon Euro dijangka terus meningkat pada bulan April, desakan ini hanya akan berkembang. Walau bagaimanapun, jika KDNK Zon Euro kilat mengecewakan, implikasi hawkish mungkin sedikit diredam.

Di tempat lain, sementara kita melihat inflasi mula meningkat di Jepun (CPI teras pada +0.8%), Bank of Jepun berpegang teguh pada garis dovishnya. Ia baru-baru ini berjanji untuk membeli bon kerajaan (JGB) tanpa had untuk mengekalkan had hasil 10 tahun di bawah 0.25%. Walaupun inflasi yang meningkat, BoJ percaya ia adalah langkah "tolak kos" (menurut Gabenor BoJ Kuroda) yang akan menjadi sederhana pada masa akan datang. Oleh itu, adalah wajar untuk "meneruskan dasar monetari mudah" untuk mencapai sasaran inflasi 2%.

Reaksi Pasaran: 

 • AUD akan bergerak pada kejutan data CPI Australia. Selain itu, pedagang AUD harus melihat data PMI Caixin yang akan memainkan selera risiko yang lebih luas pada awal hari Jumaat.
 • EUR akan disokong oleh sebarang kejutan inflasi menaik.

 

Amerika Latin:

 • Jualan Runcit Mexico (Selasa 26hb April, 1200BST) Penganalisis mencari jualan meningkat sebanyak +0.5% pada bulan Februari walaupun pertumbuhan jualan Tahun ke Tahun dijangka jatuh kepada 5.3% (daripada 6.7%)
 • Inflasi pertengahan bulan Brazil (Rabu 27 April, 1300BST) Inflasi pada peringkat pertengahan bulan untuk April dijangka meningkat semula kepada 10.86% (daripada 10.79%)
 • Pengangguran Mexico (Khamis 28 April, 1200BST) Kadar pengangguran dijangka kekal pada 3.7% pada bulan Mac.
 • Pengangguran Chile (Khamis 28 April, 1400BST) Kadar ini dijangka meningkat sedikit kepada 7.6% pada bulan Mac (naik daripada 7.5% pada bulan Februari)
 • Pengangguran Brazil (Jumaat 29 April, 1300BST) Kadar dijangka meningkat kepada 11.6% pada bulan Mac (daripada 11.2% pada bulan Februari)
 • Pengangguran Colombia (Jumaat 29 April, 1600BST) Kadar ini dijangka berkurangan sedikit kepada 12.1% pada bulan Mac (daripada 12.9%)
 • Kadar faedah bank pusat Colombia (Jumaat 29 April, 2100BST) Kenaikan kadar yang besar kepada 7.0% dijangka (daripada 5.0%) 

Inflasi pertengahan bulan Brazil dijangka terus bergerak lebih tinggi pada bulan April. Ini akan mengukuhkan lagi jangkaan bahawa kenaikan kadar selanjutnya mungkin dilakukan oleh bank pusat.

Pengangguran menunjukkan arah aliran lebih rendah di seluruh ekonomi Lat Am utama sepanjang tahun lalu kepada 18 bulan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda kadar pengangguran mula kembali naik lebih tinggi pada bulan-bulan awal 2022. Memandangkan paras kadar faedah yang tinggi daripada bank pusat, kenaikan ini akan diperhatikan dengan teliti oleh bank pusat.

Bank pusat Colombia menaikkan kadar faedah sebanyak +100 mata asas kepada 5.0% pada akhir Mac. Walau bagaimanapun, ini adalah kurang daripada kenaikan 150bps (+1.50%) yang telah diramalkan oleh penganalisis. Peningkatan yang lebih besar boleh dilihat pada bulan ini apabila inflasi melonjak melebihi 8.5% pada bulan Mac.

Reaksi Pasaran

 • Data pengangguran yang lebih tinggi daripada jangkaan mungkin menyaksikan mata wang berada di bawah tekanan selanjutnya kerana pergerakan menurun pada COP, MXN dan CLP telah dilihat pada minggu lalu.
 • Adalah menarik untuk melihat COP tergelincir pada bulan lalu sejak bank pusat melepasi jangkaan kenaikan harga. Adakah ini akan berlaku sekali lagi berbanding jangkaan besar bulan ini?


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.