Selepas minggu ketiga yang lengang pada bulan ini, peserta pasaran akan bersiap sedia untuk pelbagai pengumuman ekonomi AS tahap satu menjelang akhir bulan Januari. Mesyuarat Rizab Persekutuan bulan Januari dan tinjauan pertama pada pertumbuhan GDP AS suku pertama pastinya menjadi tumpuan. Walau bagaimanapun, terdapat juga PMI awal, Keyakinan Pengguna dan PCE teras dan pedagang perlu bersedia pada minggu ini. Selain AS, inflasi sekali lagi menjadi tumpuan utama, dengan kenaikan harga di Australia dan New Zealand untuk membantu membentuk prospek dasar monetari bank pusat masing-masing. Inflasi dan dasar monetari juga penting di Amerika Latin pada minggu ini.

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – Keputusan kadar Rizab Persekutuan dan Bank of Canada; di samping GDP Lanjutan untuk AS 
 • Eropah & Asia – CPI untuk Australia dan New Zealand di samping Iklim Perniagaan Ifo Jerman. 
 • Amerika Latin – Inflasi pertengahan bulan untuk kadar faedah Brazil dan Mexico dan Colombia.

Data Amerika Utara

 • PMI Awal AS (Isnin, 24 Januari, 1445GMT). PMI Pembuatan awal untuk bulan Januari dijangka lebih tinggi pada 57.8 (57.7 pada bulan Disember), dengan Perkhidmatan tidak berubah pada 57.6 (57.6 pada bulan Disember). 
 • Keyakinan Pengguna AS (Selasa, 25 Januari, 1500GMT). Bacaan keyakinan dijangka menurun pada bulan Januari kepada 112.7 (daripada 115.8 pada bulan Disember).
 • Imbangan Perdagangan AS (Rabu, 26 Januari, 1330GMT). Defisit dijangka meningkat sedikit kepada -$92.8 bilion pada bulan Disember (daripada 97.8 bilion pada bulan November).
 • Jualan Rumah Baharu AS (Rabu, 26 Januari, 1500GMT). Peningkatan kepada 770,000 diramalkan pada bulan Disember (daripada 744,000 pada bulan November).
 • Dasar monetari Bank of Canada (Rabu, 26 Januari, 1500GMT). 
 • Dasar monetari Rizab Persekutuan (Rabu, 26 Januari, 1900GMT). Tiada perubahan diramalkan pada kadar Dana Rizab Persekutuan pada paras semasa 0.25%.
 • GDP Lanjutan AS – Suku 4 (Khamis, 27 Januari, 1330GMT). Bacaan pertama pertumbuhan Suku 4 dijangka mencapai +5.8% tahunan (selepas bacaan terakhir +2.3% pada Suku 3).
 • Pesanan Barang Tahan Lama AS (Khamis, 27 Januari, 1330GMT). Barang tahan lama teras (kecuali pengangkutan) dijangka meningkat sebanyak +0.5% pada bulan Disember (+0.9% pada bulan November).
 • Jualan Rumah Belum Selesai AS (Khamis, 27 Januari, 1500GMT). Peningkatan bulanan sebanyak +0.4% diramalkan pada bulan Disember (selepas penurunan sebanyak -2.2% pada bulan November).
 • PCE teras AS (Jumaat, 28 Januari, 1330GMT). PCE teras dijangka meningkat sedikit kepada +4.8% pada bulan Disember (+4.7% pada bulan November).
 • Sentimen Michigan - akhir (Jumaat, 28 Januari, 1500GMT). Sentimen dijangka tidak disemak semula pada 68.8.

Walaupun pada minggu yang penuh dengan data AS tahap satu, mesyuarat FOMC mendominasi prosiding. Penurunan pembelian aset berterusan, dan terdapat beberapa petunjuk bahawa Rizab Persekutuan tidak akan meneruskannya sehingga akhir bulan depan. Mesyuarat FOMC ini mungkin akan menetapkan asas bagi kenaikan kadar pertama pada mesyuarat bulan Mac. Namun begitu, perkara ini sudah diambil kira sepenuhnya oleh pasaran, jadi sebarang daya tarikan untuk dolar AS (USD) daripada data ini mungkin terhad. 

Mungkin terdapat lebih banyak tumpuan diberikan kepada keputusan kadar Bank Kanada. Inflasi melonjak kepada 4% pada bulan Disember, jauh melebihi julat sasaran 1% hingga 3% dan tekanan semakin meningkat kepada BoC untuk bertindak. Spekulasi telah wujud semasa kenaikan pertama, dengan musim bunga 2022 cenderung menjadi konsensus. Walau bagaimanapun, beberapa penganalisis menjangkakan pergerakan mungkin berlaku pada minggu ini, walaupun ini akan menjadi satu kejutan.

Tinjauan pertama pada prestasi ekonomi AS pada Suku 4 2021 akan menjadi tumpuan yang mendalam. Mengikut anggaran konsensus, GDP Lanjutan dijangka menunjukkan peningkatan tahunan yang kukuh +5.8%, bagaimanapun, bolehkah ini ditetapkan untuk kejutan negatif. Omicron telah mendatangkan kesan dan ramalan pertumbuhan GDPNow Rizab Persekutuan Atlanta meramalkan GDP sekitar +5.1%. PMI Awal pada hari Isnin juga akan menjadi ukuran yang menarik untuk melihat keadaan ekonomi pada bulan Januari. Konsensus secara umumnya mendatar daripada bacaan bulan Disember. Sebarang kejutan akan membantu untuk menggambarkan keadaan ekonomi dengan Omicron masih menjadi isu.    

Reaksi Pasaran: 

 • USD turun naik menjelang mesyuarat Rizab Persekutuan, dengan panduan untuk kenaikan pada bulan Mac dan sejauh mana pengerusi Rizab Persekutuan, Powell bersikap hawkish menjadi tumpuan utama.
 • USD akan menunjukkan turun naik yang tinggi sepanjang minggu pada titik data utama
 • Ketaktentuan CAD pada hari Rabu dengan kenaikan kadar mengejut akan memberikan kesan positif pada CAD

Chart

Description automatically generated

Eropah & Asia

 • CPI Australia (Selasa, 25 Januari, 0030GMT). Purata inflasi (teras) terpangkas dijangka kekal pada 2.1% pada Suku 4 2021 (daripada 2.1% pada Suku 3) 
 • Iklim Perniagaan Ifo Jerman (Selasa, 25 Januari, 0900GMT) 
 • CPI New Zealand (Rabu, 26 Januari, 2145GMT) CPI Utama dijangka pada paras +2.2% pada Suku 4 2021 (+2.2% pada Suku 3 2021)

Inflasi CPI Australia pada hari Selasa boleh menjadi salah satu yang diperhatikan oleh Reserve Bank of Australia. Dengan data pekerjaan yang lebih kukuh daripada jangkaan baru-baru ini, terdapat jangkaan kenaikan kadar RBA disegerakan pada tahun 2022. Ini bertentangan dengan pandangan Gabenor RBA, Lowe bahawa ini "sangat tidak mungkin" tetapi kejutan kenaikan pada inflasi mungkin mengubah pandangan ini. Ia sudah tentu akan mengubah jangkaan kenaikan kadar dalam pasaran. Menurut Reuters, beberapa penganalisis menjangkakan inflasi teras (purata terpangkas) meningkat kepada +2.5% (daripada +2.1%), manakala konsensus kelihatan lebih rendah pada hanya +2.1%.

Chart, line chart

Description automatically generated

Iklim Perniagaan Ifo Jerman telah merosot selama beberapa bulan sekarang, dengan komponen Jangkaan menjadikannya lebih rendah. Bagaimanapun, konsensus menunggu Jangkaan untuk mula meningkat pada bulan Januari (kepada 93 daripada 92.6). Walaupun Iklim Perniagaan keseluruhan masih dalam penurunan (diramalkan menurun kepada 94.5 daripada 94.7) kerana Keadaan Semasa (diramalkan menurun kepada 95.8 daripada 96.9) terus berhadapan dengan Omicron, terdapat harapan penyelesaian akan tercapai. 

Chart, histogram

Description automatically generated

Reaksi Pasaran: 

 • AUD dan NZD akan positif jika berlaku sebarang kejutan menaik pada data inflasi masing-masing.
 • EUR akan mencari sokongan jika Ifo Jerman mula menunjukkan tanda-tanda peningkatan.

Amerika Latin

 • Inflasi setengah bulan Mexico (Isnin, 24 Januari, 1200GMT) 
 • Jualan Runcit Mexico (Rabu, 26 Januari, 1200GMT) 
 • Inflasi pertengahan bulan Brazil (Rabu, 26 Januari, 1200GMT) 
 • Pengangguran Brazil (Jumaat, 28 Januari, 1200GMT) 
 • Dasar monetari Bank Pusat Colombia (Jumaat, 28 Januari, 2000GMT) 

Peningkatan inflasi mendominasi prospek dasar monetari di seluruh Amerika Latin. Data setengah bulan bagi Mexico dan Brazil sekali lagi akan menguji penyelesaian bagi bank pusat. Bagi Brazil, inflasi bulan Disember yang lebih tinggi daripada ramalan menyebabkan inflasi akhir 2021 pada 10.06%. Jangkaan kenaikan yang agresif oleh bank pusat Brazil pada mesyuarat akan datang akan menjadi kukuh jika inflasi menunjukkan tanda-tanda selanjutnya untuk kekal dalam dua digit.

Bank pusat Colombia turut memberi tumpuan pada keputusan kadar pertamanya pada tahun ini. Menurut swap kadar faedah, pasaran mengambil kira kadar lebih daripada dua kali ganda dalam 12 bulan akan datang (hingga 6.6% daripada bacaan semasa 3.0%). Dengan inflasi pada masa ini mencapai 5.3%, tekanan diberikan kepada bank untuk kenaikan pada minggu ini.

Chart, histogram

Description automatically generated

Reaksi Pasaran

 • MXN dan BRL akan mengukuh berikutan tanda-tanda inflasi pertengahan bulan yang sederhana
 • COP akan turun naik pada masa keputusan kadar faedah akan diumumkan