Selepas semua keseronokan dan turun naik daripada pengumuman minggu lepas, kalendar kelihatan jauh lebih tenang pada hari-hari mendatang. Terdapat sedikit data AS peringkat satu untuk diperkatakan, jadi perhatian akan datang pada minggu ini dengan satu siri data kilat PMI untuk ekonomi utama. Di tempat lain tumpuan juga akan diberikan kepada inflasi untuk ekonomi utama dengan data CPI untuk Kanada, Jepun dan UK. Di Lat Am, persoalannya ialah sama ada Bank Pusat Mexico meningkat semula.

Perhatikan: 

  • Amerika Utara – PMI kilat AS serta data perumahan, bersama-sama dengan inflasi Kanada 
  • Eropah & Asia – Inflasi untuk UK dan Jepun, dengan PMI kilat di seluruh papan
  • LatAm – Kadar faedah di Mexico, dengan inflasi pertengahan bulan untuk Mexico dan Brazil

 

Data Amerika Utara: 

Data penting pertama datang daripada inflasi CPI Kanada untuk bulan Mei. Ini hanya lebih seminggu selepas kejutan menaik dalam data CPI AS dan inflasi Kanada dijangka terus meningkat lebih tinggi. Ini hanya akan menambah tekanan kepada Bank of Kanada untuk mengetatkan lagi selepas kenaikan 50 mata asas pada awal bulan Jun.

Ia adalah minggu yang agak tenang untuk data AS, dengan tumpuan utama adalah pada PMI kilat AS pada Khamis. Terdapat tanda-tanda aktiviti ekonomi yang perlahan di AS dan kejutan negatif dalam data untuk bulan Mei. PMI kilat akan menunjukkan sama ada kedudukan itu boleh bertambah baik pada bulan Jun. Konsensus sedang mencari lebih banyak perkara yang sama dengan sedikit kemerosotan pada data Komposit, didorong oleh penurunan dalam tinjauan pembuatan dan perkhidmatan. Ini sudah pun menunjukkan kejutan negatif dalam tinjauan Fed serantau untuk bulan Jun dan berkemungkinan akan mendorong semakan menurun sedikit kepada ramalan pertumbuhan Q2.  

Chart, histogram

Description automatically generated

Reaksi Pasaran: 

  • CAD akan mengukuh pada sebarang kejutan menaik kepada inflasi Kanada
  • PMI kilat AS akan memacu sentimen pada hari Khamis, dengan USD positif pada sebarang kejutan menaik.


Eropah & Asia: 


Bank of England menjangkakan tajuk utama CPI UK mencecah 11% pada bulan Oktober. Data untuk Mei dijangka meneruskan aliran menaik ke arah tahap ini. Konsensus hanya mencari kenaikan kecil, tetapi memandangkan kejutan menaik dalam inflasi AS, terdapat risiko menaik pada ramalan ini. Teras UK dijangka melonjak jauh lebih tinggi, kepada 6.7%. Inflasi CPI teras Jepun telah meningkat dengan mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini tetapi dijangka stabil pada 2.1%, mengurangkan tekanan ke atas Bank of Japan untuk melakukan sesuatu di luar kebiasaan.

Chart, histogram

Description automatically generated

PMI Komposit UK jatuh secara membimbangkan kepada 53.1 pada bulan Mei dan tinjauan Jun dijangka menunjukkan kemerosotan berterusan dalam aliran aktiviti ekonomi. Bank of England kini menjangkakan penguncupan sebanyak -0.3% pada Q2 dan kemerosotan PMI tidak mungkin mengalihkan semakan positif kepada ini. Walau bagaimanapun, melihat kepada ramalan, adalah menarik untuk melihat bahawa kadar kemerosotan semakin berkurangan bagi PMI komposit kebanyakan ekonomi utama pada bulan Jun. Jika ini berlaku dalam keadaan sebenar, ia mungkin mula mengurangkan beberapa tekanan jualan pada forex utama berbanding USD.

Chart, histogram

Description automatically generated

Reaksi Pasaran: 

  • Ia akan menjadi minggu yang aktif untuk kedudukan GBP, dengan inflasi, PMI dan jualan runcit. Dengan penjualan besar yang berubah lebih tinggi sejak Bank of England, reaksi terhadap kejutan negatif dalam data boleh menjadi petunjuk sama ada rali terlebih jual boleh bertahan dengan tegas.
  • AUD dan EUR akan menjadi reaktif kepada PMI berkelip.

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.