Minggu keempat bulan adalah peluang untuk mendapatkan petunjuk utama mengenai aktiviti ekonomi bulan semasa. PMI kilat diumumkan minggu ini dan akan menunjukkan bagaimana aktiviti ekonomi berkembang dalam perut Q2. Dari pandangan ramalan, perasaan umum adalah bahawa Mei adalah sedikit kemerosotan dari April, tetapi belum ada yang terlalu negatif. Di tempat lain, data kelihatan untuk mengikat beberapa hujung yang longgar, dengan semakan kepada KDNK AS dan Sentimen Michigan. Kemas kini dasar monetari Reserve Bank of New Zealand patut diperhatikan walaupun, memandangkan kenaikan 50 mata asas pada mesyuarat terakhir.

Perhatikan: 

  • Amerika Utara – PMI Kilat, KDNK Q1 AS awal dan Sentimen akhir Michigan
  • Eropah & Asia – PMI Kilat untuk Australia, Jepun, Zon Euro dan UK; dengan kenaikan kadar RBNZ juga menjadi tumpuan

 

Amerika Utara

Kebimbangan terhadap inflasi masih berleluasa, tetapi pasaran semakin menumpukan pada kesan pertumbuhan ekonomi. Kebimbangan kemelesetan telah membebani Wall Street terutamanya, jadi peserta pasaran akan menonton satu siri petunjuk pertumbuhan minggu ini.

PMI kilat AS hari Selasa akan menjadi kunci kerana mereka akan mengukur jenis bentuk ekonomi AS pada pertengahan Q2. Jangkaan hanya kemerosotan ringan dalam PMI pada bulan Mei akan membantu mengekalkan pandangan semasa bahawa ekonomi AS agak baik pada S2. PMI Komposit 55.5 adalah baik. Pemodelan semasa (seperti GDPNow Atlanta Fed) mencadangkan bahawa KDNK Q2 adalah sekitar 2.5% hingga 3.0%. Ini akan membantu mengurangkan kebimbangan terhadap kemelesetan.

Indeks Pengilangan Richmond Fed juga akan diperhatikan selepas kemerosotan data New York dan Philly Fed untuk bulan Mei. Mengimbas sedikit ke belakang, Barangan Tahan Lama April kelihatan agak kukuh, dan sedikit ke belakang tidak ada semakan dijangka penurunan mengejut sebanyak -1.4% daripada KDNK Prelim Q1, yang sebahagian besarnya merupakan fungsi aliran perdagangan antarabangsa.

Reaksi Pasaran: 

  • Selera risiko yang luas akan dirangsang oleh sebarang kejutan positif dalam PMI kilat, manakala pedagang mungkin mengalihkan pandangan daripada USD yang mula kelihatan lebih pembetulan dalam sesi baru-baru ini.

 

Eropah & Asia 

 

PMI Flash dijangka menurun sedikit dalam ekonomi utama pada bulan Mei, dengan kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan dijangka menyumbang kepada pengurangan itu. PMI komposit untuk Australia, Jepun, Zon Euro dan UK semuanya dijangka jatuh kurang daripada 1 mata. Jika ini dapat dilihat, memandangkan tekanan inflasi yang tinggi yang perlu dihadapi oleh ekonomi, hasil ini tidak akan terlalu lemah memandangkan latar belakang ekonomi dan geopolitik yang lebih luas.

Reserve Bank of New Zealand telah menjadi salah satu bank pusat utama yang paling hawkish dalam usaha menentang inflasi. Kenaikan +50bps menjadikan kadar faedah kepada 1.50% dan kenaikan 50bps lagi dijangka oleh konsensus dalam mesyuarat minggu ini. Ia akan menjadi menarik untuk melihat betapa agresifnya RBNZ merasakan keperluan untuk berada dalam bimbingan ke hadapannya. Hasil bon kerajaan telah mula menjejak semula lebih rendah, menunjukkan bahawa pasaran mungkin mula menetapkan harga untuk pengetatan yang kurang agresif.

Reaksi Pasaran: 

  • Pedagang AUD, JPY, EUR dan GBP semua akan memerhatikan PMI kilat untuk tanda-tanda inflasi yang berpotensi memuncak dan kesan pertumbuhan ekonomi.
  • NZD akan bertindak balas terhadap panduan hadapan mengenai kadar jika jangkaan kenaikan +50bps tercapai.

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.