Pedagang perlu mengikat diri mereka untuk mendapatkan data peringkat satu dinding ke dinding minggu ini. Dengan empat bank pusat utama dan satu daripada Lat Am mengumumkan keputusan dasar monetari, tumpuan akan diberikan pada tahap kenaikan kadar selanjutnya. The Fed dijangka meningkat sebanyak 50 mata asas, tetapi Bank of England juga dijangka meningkat. Ia juga merupakan minggu jualan runcit dan pengeluaran perindustrian untuk beberapa negara.

Perhatikan:

  • Amerika Utara – Mesyuarat Fed sudah pasti menjadi acara kemuncak, dengan Jualan Runcit AS dan Pengeluaran Perindustrian juga.
  • Eropah & Asia – Dasar monetari untuk BoJ, SNB dan Bank of England

 

Data Amerika Utara:

Mesyuarat Fed akan menjadi acara risiko utama minggu ini. Penunjuk inflasi telah berubah lebih rendah dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan ini telah menyebabkan sedikit kelonggaran tentang betapa agresif FOMC perlu berada dalam pengetatan kadarnya. Kenaikan 50 mata asas diberikan minggu ini (dengan jangkaan kenaikan 75 mata asas telah berkurangan dengan ketara), manakala pasaran menjangkakan sepenuhnya +50bps lagi pada bulan Julai.

Persoalan untuk mesyuarat ini ialah sejauh mana tindakan hawkish akan melampaui itu? Mungkinkah terdapat jeda untuk berfikir pada bulan September? Apa-apa sahaja yang membayangkan pendirian yang kurang hawkish akan mempengaruhi hasil bertarikh lebih pendek dan USD akan tergelincir semula. Kami juga memerhatikan sebarang tweak pada unjuran ekonomi dan plot titik. Di bawah ini kami menunjukkan pandangan Mac. Sebarang pengurangan dalam kedudukan bersih pada unjuran kadar faedah juga akan menggerakkan pasaran.

Terdapat beberapa data untuk diperhatikan juga. Jualan Runcit AS dijangka menunjukkan pertumbuhan yang kukuh, jika sedikit tidak memberangsangkan pada bulan Mei, manakala Pengeluaran Perindustrian AS dijangka sederhana sedikit. Selepas kemerosotan dalam tinjauan Fed serantau sejak perang meletus di Ukraine, bacaan New York dan Philly Fed dijangka menjadi lebih positif pada bulan Jun. Ini akan menunjukkan penghujung yang baik kepada Q2.

Reaksi Pasaran: 

  • Pergerakan USD pada Fed akan datang berdasarkan panduan ke hadapan untuk kenaikan selanjutnya tahun ini dan penilaian plot titik.

 

Eropah & Asia: 


Beberapa siri bank pusat akan diumumkan minggu ini. Walau bagaimanapun, Bank of Japan dan Swiss National Bank masih kekal dalam mod dovish, jadi kita mungkin dibiarkan mencari perubahan yang halus. Bagi BoJ, kelemahan mendadak JPY bermakna pedagang akan memerhatikan sebarang petunjuk campur tangan. 

Tindakan sebenar mungkin datang dari Bank of England. BoE sedang menghadapi prospek yang sukar bagi kuasa stagflasi yang lebih berkemungkinan besar. Pasaran buruh yang sangat ketat memaksa gaji lebih tinggi tetapi trend pertumbuhan semakin masam. Jawatankuasa Dasar Monetari ditetapkan untuk meningkat sebanyak 25bps tetapi adakah ia akan sebulat suara dan bolehkah ia dijeda sepanjang musim panas?

Pengeluaran Perindustrian di China dan Zon Euro boleh ditetapkan untuk lantunan sedikit, bagaimanapun, bacaan negatif berterusan pada S2.

Reaksi Pasaran: 

  • Sentimen pasaran luas akan mendapat arahan daripada data China pada hari Rabu.
  • Pergerakan GBP akan menjadi tumpuan sepanjang minggu, dengan pengangguran pada hari Selasa, BoE pada hari Khamis dan Jualan Runcit pada hari Jumaat. Tiada banyak ruang untuk sebarang kejutan hawkish daripada BoE yang mungkin menghalang sebarang potensi lantunan GBP.

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.