Panduan Terbaik untuk Analisis Teknikal

IX icon

Oleh INFINOX

Khamis 10 Mac 2022, 11:50 pagi
Masa untuk membaca:
11 mins

Analisis teknikal adalah salah satu alat analisis yang paling banyak digunakan dalam dunia perdagangan. Ia menggunakan pergerakan harga lalu dan volum dagangan untuk meramalkan cara harga mungkin bergerak pada masa hadapan.

Sebagai pedagang, analisis teknikal ialah salah satu daripada dua alat analisis untuk aktiviti dagangan anda (yang satu lagi ialah analisis asas). Teruskan membaca untuk mengetahui cara analisis teknikal berfungsi, dan bagaimana ia boleh membantu anda dalam perjalanan dagangan anda.


Artikel ini sekilas pandang:


 • Analisis teknikal menggunakan aliran harga untuk menentukan arah harga masa hadapan menggunakan data harga dan volum bersejarah.
 • Analisis teknikal boleh memberi anda petunjuk khusus tentang masa untuk memasuki atau keluar dari perdagangan. Harga menggambarkan gambaran yang lebih jelas tentang apa yang boleh berlaku pada masa hadapan, dan mengambil tekaan daripada perdagangan.
 • Carta adalah penting kepada analisis teknikal. Ia mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan.
 • Penganalisis teknikal bergantung pada beberapa penunjuk dan titik data apabila membuat anggaran pergerakan harga masa hadapan.
 • Analisis teknikal memperkatakan kebarangkalian peristiwa harga, bukan mutlak.


Apakah analisis teknikal?

Analisis teknikal ialah sejenis analisis yang menggunakan arah aliran harga untuk menentukan arah harga masa hadapan menggunakan data harga dan volum bersejarah. Pedagang menggunakan analisis teknikal sebagai struktur untuk mengkaji pergerakan harga sedia ada, menggunakan itu sebagai metrik untuk meramalkan bagaimana harga berpotensi bergerak.

Metodologi analisis teknikal adalah agnostik pasaran. Ini bermakna pendekatan itu kekal berterusan, tidak kira pasaran mana yang anda gunakan, itulah sebabnya ia merupakan rangka kerja yang sangat baik untuk dimiliki dalam kitty dagangan anda. Anda boleh menggunakan rangka kerja pada kebanyakan aset, daripada mata wang, komoditi dan bon, kepada kadar faedah dan ekuiti.

Sebagai pendekatan, analisis teknikal adalah berdasarkan tiga premis yang diiktiraf secara meluas:

 • Pasaran mendiskaun segala-galanya – semua maklumat yang anda perlukan mengenai aset kewangan ditunjukkan dalam harganya.
 • Harga bergerak mengikut arah aliran – harga pasaran bergerak mengikut arah aliran, jadi ia menunjukkan beberapa tahap tingkah laku yang konsisten sepanjang tempoh masa.
 • Sejarah berulang - trend berlaku dalam corak kitaran. Ini kerana pasaran adalah cerminan sentimen pedagang kolektif. Psikologi manusia yang menyokong keputusan mereka boleh diramalkan pada tahap tertentu, dan seterusnya, begitu juga dengan hasilnya.

Mengapa menggunakan analisis teknikal?

Peniaga menggunakan analisis teknikal untuk banyak sebab, tidak kurang kerana ia merupakan gabungan sains dan seni yang bermula sejak berabad-abad lamanya.

 • Mempelajari sejarah analisis teknikal membolehkan anda memahami bagaimana ia telah berkembang dan digunakan hari ini. Ini akan membolehkan anda menerapkannya melalui lensa perdagangan abad ke-21.
 • Mengetahui masa untuk membeli atau menjual terlebih dahulu adalah kelebihan dagangan. Analisis teknikal boleh memberi anda petunjuk khusus tentang masa untuk memasuki atau keluar dari perdagangan.
 • Harga menggambarkan gambaran yang lebih jelas tentang apa yang boleh berlaku pada masa hadapan, dan mengambil tekaan daripada perdagangan.
 • Apabila ada wang dalam talian, anda tidak mahu masuk buta. Analisis teknikal ialah cara yang baik untuk membimbing keputusan perdagangan anda berdasarkan bukti pasaran.

Dari mana analisis teknikal datangnya?

Penganalisis telah membangunkan beberapa penunjuk dagangan teknikal selama bertahun-tahun untuk menguasai perdagangan teknikal. Dan selama bertahun-tahun, yang kami maksudkan adalah bertahun-tahun lamanya — analisis teknikal dalam bentuk paling awal bermula sejak tamadun Babylonia.

Versi yang lebih dekat dengan avatar masa kini berkembang pesat pada abad ke-19, selepas wartawan Charles Dow memperkenalkan versi rasmi teorinya pada akhir 1800-an. Perlu mengaitkan corak untuk Indeks Perindustrian Dow Jones yang baru dibuatnya, Dow membuka pintu kepada analisis teknikal dengan mengkaji pergerakan pasaran.

Walau bagaimanapun, Dow hanya mengambil rangka kerja setakat ini. Pedagang teknikal seperti William P. Hamilton, Robert Rhea, Edson Gould, dan John Magee menambah kepada Teori Dow. William P. Hamilton adalah penting untuk pertumbuhan teori, menggabungkan indeks tambahan yang meningkatkan ketepatan struktur.

Hari ini, penganalisis teknikal dan pedagang terus mengambil Teori Dow lebih jauh dengan memanfaatkan pelbagai corak yang disusun selepas beberapa dekad penyelidikan intensif.

Jenis carta

Kami bercakap tentang bagaimana analisis teknikal berdasarkan teori bahawa semua yang diketahui atau boleh diketahui tentang aset kewangan adalah dalam harganya. Teknik ini tidak berminat dengan nilai asas aset, tetapi kebarangkalian peristiwa berkaitan harga berlaku.

Di manakah data boleh didapati? Pada carta. Carta adalah penting kepada analisis teknikal. Ia mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan. Inilah sebabnya mengapa penganalisis juga dikenali sebagai "chartists".

Empat carta asas ini adalah asas kepada analisis teknikal:

Carta candlestick

Carta candlestick menggunakan rendah dan tinggi daripada tempoh yang ditetapkan – sejam, sehari, seminggu atau sebulan – untuk menggambarkan pergerakan harga. Penanda harga berbentuk candlestick ini memberitahu penganalisis dan pedagang berapa banyak harga dibuka pada, bergerak dan ditutup, dalam satu unit masa.

Perkara yang anda perlu tahu tentang carta candlestick:

 • Garis mendatar (bahagian atas dan pangkal lilin) menandakan harga pembukaan dan penutupan.
 • Batang lilin yang jelas menunjukkan dagangan dengan penutupan yang lebih tinggi daripada pembukaan, manakala yang sebaliknya berlaku untuk lilin yang disekat keluar.
 • Bahagian atas dan bawah "sumbu", atau garis menegak pada setiap hujung, memberitahu kami mata harga tertinggi dan terendah yang aset itu didagangkan sebelum akhirnya ditutup.

candlestick chart mt4 Technical Analysis

Carta bar

Carta bar membentangkan data yang sama seperti carta candlestick, tetapi format yang berbeza. Anda juga boleh menyesuaikan carta ini sekiranya anda tidak mahu melihat harga pembukaan.

Perkara yang anda perlu tahu tentang carta bar:

 • Carta bar memplot pergerakan harga secara berbeza daripada batang lilin, walaupun data yang mereka berikan adalah sama.
 • Ia muncul sebagai garis menegak tunggal yang menunjukkan tinggi dan rendah.
 • Dua garisan mendatar di bahagian atas dan bawah menandakan harga pembukaan dan penutupan. Mereka memanjang dari garisan utama ke kiri dan kanan.
 • Garis kiri menandakan bukaan, dan garisan kanan menunjukkan penutupan.

bar chart mt4 technical analysis

Carta titik dan angka

Carta titik dan angka memplot lajur Xs dan Os untuk menggambarkan kenaikan (Xs) dan kejatuhan (Os) harga. Tidak seperti carta bar dan candlestick (yang menunjukkan julat pergerakan harga), entri baharu pada carta titik dan angka hanya ditambah apabila pergerakan tetap dalam harga berlaku. Sebarang pergerakan harga yang tidak memenuhi sasaran yang ditetapkan akan diabaikan daripada carta.

Perkara yang anda perlu tahu tentang carta titik dan angka:

 • Xs atau Os baharu ditambahkan pada carta bergantung pada saiz kotak.
 • Sebagai contoh, jika anda menetapkan saiz kotak pada 5 USD, satu mata pada carta hanya akan ditandakan jika harga bergerak sebanyak itu.
 • Saiz kotak juga boleh ditetapkan sebagai peratusan harga semasa.
 • Sasaran kedua ialah harga pembalikan, sekali lagi, ditetapkan oleh pedagang.
 • Carta titik dan angka akan terus diplot dalam pergerakan ke atas atau ke bawah, tanpa mengira perubahan harga yang kurang daripada harga pembalikan. Sebaik sahaja harga mencapai harga pembalikan yang ditetapkan, graf akan mula memplot arah baharu — Xs akan bertukar kepada Os, dan sebaliknya.

Carta baris

Mungkin carta paling mudah daripada empat untuk difahami, carta garis memplot titik harga tunggal (biasanya harga penutup) pada graf. Garis yang menghubungkan titik-titik ini merentasi carta membentuk graf garis. Konsep ini serupa dengan apa yang anda mungkin telah belajar di sekolah menengah. Carta ini berguna untuk pemaparan ringkas harga penutupan dari semasa ke semasa, tetapi anda lebih cenderung menggunakan jenis carta lain apabila benar-benar berdagang.

Jenis carta ini digunakan secara meluas dalam akhbar dan laporan untuk orang awam, kerana ia mudah dibaca dan difahami.

line chart mt4 Technical Analysis

Penunjuk teknikal: Apakah data yang digunakan oleh analisis teknikal?

Penganalisis teknikal bergantung pada beberapa penunjuk dan titik data apabila membuat anggaran pergerakan harga masa hadapan. Ini adalah penting untuk aktiviti perdagangan anda. Ketahui lebih lanjut tentang yang paling biasa di bawah.

Jika anda seorang pemula, jangan gentar dengan jargon itu. Fokus pada apa yang penunjuk memberitahu anda sebaliknya. Pengalaman adalah guru terbaik, jadi ingat untuk menguji penunjuk ini pada platform dagangan seperti MetaTrader.

Garis trend

Garis trend adalah penunjuk manual. Aliran tidak bergerak dalam garis lurus, menjadikannya sukar untuk dikesan dan diplot pada carta. Untuk menjadikan arah aliran lebih mudah diikuti, penganalisis melihat kepada paras tinggi dan rendah aset dalam tempoh yang telah ditetapkan. Arah purata arah aliran – naik atau turun – menunjukkan kemungkinan pergerakan harga masa hadapan.

 • Aliran menaik terdiri daripada paras tertinggi yang lebih tinggi dan paras terendah yang lebih tinggi
 • Aliran menurun terdiri daripada paras tertinggi yang lebih rendah dan paras terendah yang lebih rendah
 • Aliran sisi terdiri daripada pergerakan yang tidak konsisten dalam kedua-dua arah

Tahap sokongan dan rintangan

Sokongan dan rintangan ialah paras harga tinggi dan rendah di mana harga bertahan. Apabila harga turun naik tetapi tidak melepasi tahap harga tertentu dari semasa ke semasa, ia membentuk tahap sokongan atau rintangan.

 • Tahap sokongan – apabila harga turun naik, tetapi tidak melepasi paras harga tertentu dari semasa ke semasa, mereka membentuk paras sokongan.
 • Tahap rintangan – apabila harga turun naik, tetapi tidak naik melebihi tahap harga tertentu dari semasa ke semasa, ia membentuk tahap rintangan.

Apabila harga melanggar sokongan atau rintangan, ia dirujuk sebagai titik pecah. Penembusan ini mungkin menunjukkan pembentukan arah aliran baharu.

Perkaitan

Penunjuk korelasi berkaitan dengan hubungan antara dua aset. Sebagai contoh, harga petrol meningkat apabila kos minyak meningkat, menjadikannya korelasi positif. Apabila sebaliknya berlaku, seperti kenaikan harga minyak dan saham syarikat penerbangan, ia adalah korelasi negatif.

Fakta menarik: Korelasi negatif digunakan secara meluas oleh pelabur untuk mempelbagaikan portfolio dan mengurangkan risiko.

Pergerakan purata

Turun naik harga menjadikan carta lebih sukar dibaca kerana ia menyembunyikan corak yang jelas. Purata bergerak membantu menyelesaikan masalah dengan merancang pergerakan harga sebelumnya dari tempoh masa yang ditentukan. Tempoh masa ini bergantung kepada peniaga, anda boleh mempunyai sekurang-kurangnya lima tempoh satu minit, atau 200 tempoh satu hari. Kadangkala, ia boleh digunakan pada tempoh walaupun melebihi 200 hari, kerana Teori Dow mengatakan bahawa aliran utama boleh bertahan selama satu tahun.

The Standard and Poor's 500 (S&P 500) ialah keluk pembelajaran yang hebat kerana purata pergerakan 50 harinya telah menunjukkan berkali-kali sebagai titik di mana pasaran bertindak balas. Jika harga berada di atas garis purata 50 hari, ini adalah petanda bahawa harga akan terus meningkat. Memandangkan harga sentiasa kembali ke median, ini adalah apabila pedagang membeli, atas pemahaman bahawa ia akan pulih semula serta-merta, dan meneruskan ke arah yang sama.

Jenis purata bergerak termasuk:

 • Purata bergerak mudah (SMA) ialah purata harga yang mudah (biasanya harga penutupan) sepanjang tempoh masa. Pedagang sering membandingkan SMA bagi tempoh masa yang berbeza (50 hari, 100 hari, 200 hari dll.) untuk menyusun corak dalam pergerakan harga.
 • Purata pergerakan berwajaran (WMA) berfungsi serupa dengan yang di atas, tetapi menambah berat pada harga yang terbaharu. Ia secara linear menambah berat yang lebih rendah daripada harga terkini hingga lepas. Ini menjadikan WMA lebih sensitif terhadap kemungkinan arah aliran berbanding SMA.
 • Purata bergerak eksponen (EMA) juga merupakan purata wajaran, tetapi wajaran yang diberikan kepada harga menurun secara eksponen. Ini bermakna EMA memberikan lebih banyak berat kepada harga terkini daripada WMA linear.

Indeks Kekuatan Relatif

Indeks Kekuatan Relatif (RSI) ialah penunjuk momentum yang berayun antara set minimum (0) dan maksimum (100). Ia digunakan untuk memahami betapa pantas harga berubah, dan berapa banyak.

 • Apabila RSI jatuh di bawah 30, ia memberitahu pedagang bahawa aset tersebut terlebih jual, dan pembalikan ke atas mungkin akan berlaku.
 • Begitu juga, apabila RSI melangkaui 70, ia menunjukkan bahawa aset terlebih beli, dan harga mungkin akan berbalik ke bawah.

Perbezaan Penumpuan Purata Bergerak

Penunjuk moving average convergence divergence (MACD) juga merupakan pengayun, seperti RSI. Mereka dilambangkan dengan dua garis berayun.

 • Satu baris bermaksud EMA 12 tempoh, manakala satu lagi menunjukkan EMA 26 tempoh (sekiranya anda terlepas, baca penjelasan kami tentang EMA di atas).
 • Baris ketiga, EMA 9-tempoh, menandakan "garis isyarat".
 • Titik di mana garisan bertumpu atau bercapah memberitahu pedagang tentang kemungkinan arah aliran menaik atau menurun, dan menunjukkan kemungkinan mata untuk membeli atau menjual.

Elakkan kesilapan analisis teknikal ini

Analisis teknikal tidak mudah. Berikut ialah beberapa tanda merah yang perlu diingat apabila menggunakan jenis analisis ini:

Analisis teknikal tidak mengambil kira segala-galanya

Prinsip analisis teknikal ialah semua maklumat yang anda perlukan ditunjukkan dalam harga. Tetapi melihatnya sebagai Holy Grail data pasaran tidak selalu tepat, kerana ia banyak berurusan dengan kebarangkalian, dan bukan mutlak.

Sejarah tidak berulang dengan tepat

Memandangkan kilat tidak menyambar dua kali di tempat yang sama, pergerakan harga juga tidak berkelakuan dengan cara yang sama. Model sukar untuk ditafsir sebagai hasilnya, dan arah aliran mungkin kelihatan serupa tetapi tidak pernah sama.

Menggunakan terlalu sedikit, atau terlalu banyak penunjuk.

Satu penunjuk terlalu sedikit, dan tujuh terlalu banyak. Peniaga biasanya berpegang pada maksimum tiga penunjuk semasa berdagang. Ingat, anda tidak mahu mengelirukan diri sendiri tetapi anda juga ingin mengumpul maklumat yang mencukupi.

Bergantung pada penunjuk yang sama untuk setiap jenis pergerakan pasaran

Sesetengah penunjuk lebih sesuai untuk arah aliran, manakala beberapa penunjuk lain untuk julat. Biasakan diri anda dengan penunjuk berbeza pada platform dagangan anda — lebih banyak anda berlatih, lebih banyak anda boleh menilai yang mana satu untuk digunakan.

Soalan Lazim analisis teknikal

Sejauh manakah tepat analisis teknikal?

Pelaburan tidak dapat diramalkan, jadi tidak ada janji apabila anda memilih sekuriti untuk didagangkan. Analisis teknikal mungkin menilai prestasi aset pada masa hadapan, tetapi ia hanya memperkatakan tentang kebarangkalian peristiwa harga.

Berapa banyak sekuriti yang perlu anda beli?

Kepelbagaian portfolio adalah penting jika anda mahu pelaburan anda bertahan dalam ujian masa. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada gaya perdagangan dan pelaburan anda sama ada anda perlu membeli banyak sekuriti. Jika anda ingin membeli dan menahan untuk tempoh masa yang ketara, maka sehingga 20 boleh dilihat sebagai standard. Tetapi jika anda seorang peniaga harian yang aktif, memegang 20 posisi terbuka mungkin sukar untuk diurus, dari sudut risiko dan prestasi.

Carta manakah yang patut anda gunakan?

Ia bergantung pada carta yang anda rasa paling selesa. Penunjuk tidak boleh mengelirukan, kerana itu menjadikannya tidak produktif. Pilih kebolehbacaan berbanding perkara lain. Kebanyakan pemula lebih suka bermula dengan carta candlestick kerana ia mudah difahami, tetapi sekali lagi, semuanya bergantung kepada pilihan.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

IX INTEL - TEROKAI LEBIH LANJUT

Temui maklumat yang berkaitan dengan subjek yang anda minati

1
2
3
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

1
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
2
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
3
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Pencapaian dagangan

awards
PEMENANG
Anugerah Ultimate
Fintech 2021
awards
PEMENANG
Broker Forex Terbaik untuk
Dagangan Jangka Panjang 2022
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Afrika
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Timur Tengah
awards
PEMENANG
Kadar Margin Akaun Dagangan
Terbaik
2020
awards
PEMENANG
Global 100
2020 Winner