Panduan Lengkap untuk Perdagangan Saham

IX icon

Oleh INFINOX

Rabu 23 Februari 2022, 12:35 tengah hari
Masa untuk membaca:
7 mins

Saham ialah jaminan kewangan yang menunjukkan pemilikan syarikat. Perdagangan saham melibatkan pembelian dan penjualan saham untuk mendapat keuntungan daripada pergerakan harga jangka pendek.

Saham dan saham mentakrifkan aspek asas pemilikan syarikat. Berdagang saham dalam syarikat membolehkan anda mengambil bahagian dalam pasaran kewangan, sambil membantu menggunakan wang anda dengan baik. Perdagangan saham dan pelaburan juga boleh menjadi salah satu cara yang paling biasa untuk mempelbagaikan portfolio anda.

Panduan ini akan memecahkan asas perdagangan saham, dan mengajar anda semua yang anda perlu tahu tentang perdagangan berbanding pelaburan dalam saham.

 

Artikel ini sekilas pandang:

 

  • Unit saham dikenali sebagai saham, dan terikat dengan idea bahawa anda memiliki "saham" syarikat.
  • Perdagangan saham ialah pembelian dan penjualan saham jangka pendek untuk mengambil kesempatan daripada pergerakan harga.
  • Peniaga boleh membuat pesanan beli atau jual dalam tempoh beberapa bulan, minggu atau bahkan minit, berdasarkan jenis perdagangan.
  • Pelaburan saham, sebaliknya, dipegang untuk jangka masa yang lebih lama.
  • Peniaga runcit boleh mula berdagang saham melalui platform pembrokeran dalam talian.

 

Apa itu saham?

Saham ialah jaminan kewangan yang menunjukkan pemilikan syarikat. Unit saham dikenali sebagai saham, dan terikat dengan idea bahawa anda memiliki "saham" syarikat. Saham memberi hak kepada pemegang saham kepada sebahagian daripada keuntungan dan kerugian syarikat, dan undian yang berkadar mengenai hal syarikat.

Fikirkan dengan cara ini - jiran anda ingin menyediakan kedai air limau, tetapi tidak mempunyai cukup wang untuk bermula. Mereka menghubungi anda dan beberapa rakan lain yang memutuskan untuk menyertai. Sudah tentu, tiada perkara seperti limau percuma, jadi sebagai balasan, anda dan pelabur lain kini mempunyai sedikit pemilikan dalam syarikat itu.

Jiran anda memutuskan bahawa jumlah keperluan modal mereka berjumlah USD 100. Mereka membahagikan pemilikan kedai limau kepada 100 saham, setiap satu dengan harga USD 1. Anda menyumbang USD 20 kepada jumlah kumpulan itu, untuk 20 saham. Berbanding dengan pelaburan anda, anda kini memiliki 20% daripada gerai air limau (tahniah!). Ini bermakna anda memegang 20% ​​daripada sahamnya, akan menerima 20% daripada keuntungan atau kerugiannya, dan mempunyai 20% suara dalam keputusan syarikat.

Sekiranya anda menawarkan USD 51, bukannya USD 20, anda akan menjadi pemegang saham majoriti dalam kedai air limau. Anda bukan sahaja akan menerima lebih separuh daripada keuntungan syarikat atau menanggung beban lebih separuh kerugiannya, tetapi undi anda akan mengatasi semua yang lain juga. Walaupun terdapat lima pelabur lain dalam syarikat itu, jumlah nilai saham mereka ialah 49% - masih kurang daripada kepentingan kawalan anda.

Membeli dan menjual saham

Saham mempunyai harga yang boleh meningkat atau menurun berdasarkan permintaan dan keadaan pasaran yang lain. Oleh itu, perdagangan saham adalah tentang membeli saham dalam syarikat yang anda percaya akan meningkat nilainya. Dengan pelaburan saham, anda membayar jumlah X untuk membeli saham Y dalam syarikat. Jika nilai syarikat meningkat, nilai pelaburan anda meningkat. Jika nilai syarikat berkurangan, begitu juga dengan pelaburan anda.

Kembali ke gerai air limau, perniagaan sedang berkembang pesat dan anda berasa hebat tentang pelaburan anda. Apabila nilai syarikat meningkat, begitu juga nilai kepentingan anda di dalamnya. Jika pendirian terus menunjukkan prestasi yang baik, nilai ini akan terus meningkat, menjadikan anda semua lebih kaya apabila anda menjual saham anda

Walau bagaimanapun, apabila musim sejuk semakin hampir, semakin sedikit orang kini mengunjungi gerai air limau, sebaliknya memilih secawan kopi kukus di kafe tempatan. Apabila nilai syarikat merosot, begitu juga nilai kepentingan anda. Jika anda menjual saham anda sekarang, anda mungkin akan mengalami kerugian.

Fakta menarik: Saham syarikat induk pimpinan Warren Buffet Berkshire Hathaway adalah yang paling mahal di seluruh dunia. Pada masa penulisan, saham syarikat itu didagangkan pada USD 485,379.

Bagaimanakah perdagangan saham berfungsi?

Pada peringkat yang paling asas, perdagangan saham menggunakan prinsip jual beli yang sama yang kita bincangkan sebelum ini. Perbezaannya ialah apabila anda berdagang saham, anda membeli dan menjual dalam jangka masa yang lebih singkat (kurang daripada setahun) untuk mengambil kesempatan daripada pergerakan harga. Dagangan saham adalah lebih sensitif kepada perubahan jangka pendek dalam harga saham yang berbeza. Peniaga boleh membuat pesanan beli atau jual dalam tempoh beberapa bulan, minggu atau bahkan minit, berdasarkan jenis perdagangan.

Sebaliknya, jika anda melabur dalam saham, anda mungkin akan berpegang padanya untuk seketika supaya nilainya dapat meningkat dalam jangka pertengahan hingga panjang.

Apabila berdagang saham, anda berpeluang untuk meletakkan wang anda dalam pelbagai syarikat, daripada syarikat baru yang baru disenaraikan, kepada syarikat yang mapan dan teknologi besar. Anda boleh mendasarkan strategi anda pada industri tertentu, atau mengambil pendekatan berasaskan trend.

Terdapat juga banyak data untuk digunakan. Setiap syarikat tersenarai menghasilkan laporan tetap. Laporan ini membolehkan anda melihat jumlah pendapatan yang diperoleh syarikat, dan rupa prestasi kewangan mereka.

Laporan kewangan adalah penunjuk penting prestasi masa lalu syarikat. Analisis mereka, dan analisis prestasi sahamnya selama bertahun-tahun, membantu pedagang berteori tentang cara syarikat akan lakukan pada masa hadapan.

Di mana saya boleh berdagang saham?

Perdagangan saham berlaku di bursa saham, seperti Nasdaq di AS atau Bursa Saham Shanghai di China. Syarikat menyenaraikan saham mereka di bursa ini, dan peniaga boleh membeli dan menjual melalui firma broker.

Jika anda seorang pelabur runcit, platform pembrokeran dalam talian mungkin menjadi pilihan anda untuk bermula. Langkah pertama ialah mencari platform pembrokeran yang sesuai untuk anda, dan sediakan akaun dengan mereka. Anda sepatutnya bersedia selepas menyelesaikan beberapa langkah awal KYC dalam talian, dan boleh mula membeli dan menjual saham berdasarkan strategi dagangan anda.

Satu lagi cara untuk melabur dalam saham adalah melalui kontrak untuk perbezaan (CFD). Instrumen kewangan ini membolehkan anda membuat spekulasi tentang harga aset tanpa benar-benar memilikinya.

Ini bermakna peniaga sebenarnya tidak membeli atau menjual sebarang saham. Sebaliknya, mereka mempermainkan sama ada mereka fikir harga saham akan meningkat atau menurun, dan dengan itu membuat untung atau rugi. Anda boleh berdagang CFD pada saham, dan juga pada aset lain, seperti logam berharga, forex atau niaga hadapan. Ketahui lebih lanjut mengenai perdagangan saham melalui CFD pada platform INFINOX.

Untuk pedagang pemula, IX Social ialah alat inovatif yang membolehkan anda menjejak dan menyalin pelaburan pedagang profesional, berdasarkan profil dan data prestasi mereka. IX Social membolehkan anda menyalin secara automatik pelaburan mereka pada tahap yang sesuai dengan bajet anda. Ia juga membolehkan anda mendapatkan pedagang yang paling banyak diikuti, dagangan langsung terbaik, dagangan paling banyak disalin dan dagangan paling menguntungkan. Ketahui lebih lanjut tentang IX Social dan cara untuk memulakan perjalanan perdagangan sosial anda.

Kos perdagangan saham

Ingat apa yang kami katakan tentang limau percuma? Ia benar untuk perdagangan saham juga. Tanpa mengambil kira semua pembolehubah dalam permainan, anda menghadapi risiko berbelanja lebih daripada yang anda mampu. Tiga faktor yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda membeli saham ialah:

Deposit dan yuran pembukaan akaun

Platform pembrokeran yang berbeza mempunyai peraturan yang berbeza tentang jumlah minimum sebelum anda boleh mula berdagang. Sesetengah akan mengenakan bayaran nominal untuk anda membuka akaun dengan mereka, tetapi mungkin tidak mempunyai sebarang keperluan deposit minimum. Sesetengah orang lain mungkin mengharapkan anda mengekalkan baki minimum dalam akaun anda untuk berdagang dengan mereka.

Sebagai peniaga, anda perlu menimbang pilihan ini dengan tawaran platform, dan menerima panggilan mengenai tawaran yang terbaik untuk anda.

Yuran dan komisen setiap dagangan

Menggunakan broker yang memberi anda akses kepada pasaran kewangan akan menanggung kos tertentu dari segi komisen atau yuran akaun bulanan.

Sesetengah broker dalam talian mengenakan bayaran bulanan dan tiada/komisyen rendah pada setiap dagangan. Broker lain mungkin tidak mengenakan bayaran bulanan, tetapi komisen pada setiap perdagangan akan lebih tinggi. Anda boleh mendapatkan senarai lengkap komisen dan yuran kami di sini.

Caj Penukaran Mata Wang

Caj penukaran mata wang juga mungkin dikenakan pada dagangan dan deposit anda, bergantung pada mata wang yang disokong oleh platform pilihan anda. Semak mata wang berbeza yang layak untuk berdagang pada platform, dan pertimbangkan kos penukaran sekiranya mata wang tempatan anda tidak disokong.

Perdagangan saham boleh dan tidak boleh

Berdagang saham, seperti mana-mana bentuk perdagangan lain, adalah aktiviti yang sememangnya berisiko. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peraturan untuk permainan ini yang patut anda ikuti.

  • Pelbagaikan portfolio anda. Perdagangan saham ialah cara terbaik untuk membina portfolio yang pelbagai dan menyebarkan risiko anda kerana anda bebas untuk memberi tumpuan kepada pelbagai syarikat. Mempunyai kepentingan dalam berbilang syarikat bermakna anda boleh mengimbangi kerugian anda.
  • Sediakan penyelidikan anda. Dengan perdagangan saham, seperti semua perdagangan, akan sentiasa ada perubahan dalam mana-mana arah. Jika anda boleh melakukan penyelidikan yang diperlukan, masuk pada harga yang betul, dan masa anda masuk/keluar dengan sempurna, ada wang yang perlu dibuat.
  • Mempunyai strategi. Apabila berdagang saham atau CFD saham, ingatlah untuk merangka strategi dan berpegang padanya. Ini akan membantu anda mengelak daripada membuat keputusan yang impulsif, satu tabiat yang boleh menjejaskan prospek dagangan anda dalam jangka masa panjang.
  • Ketahui masa untuk mengurangkan kerugian anda. Ia boleh menggoda untuk mengekalkan dagangan dengan harapan harganya akan bergerak ke arah anda, walaupun selepas ia melepasi ambang kerugian anda. Ketahui masa untuk memanggilnya sehari dan tutup dagangan untuk mengurangkan kerugian anda.

Bersedia untuk memulakan perjalanan perdagangan saham anda? Pergi ke platform INFINOX untuk berdagang CFD saham beberapa jenama terbesar dan paling popular di dunia, menggunakan jumlah margin yang lebih kecil.

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

IX INTEL - TEROKAI LEBIH LANJUT

Temui maklumat yang berkaitan dengan subjek yang anda minati

1
2
3
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

1
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
2
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
3
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Pencapaian dagangan

awards
PEMENANG
Anugerah Ultimate
Fintech 2021
awards
PEMENANG
Broker Forex Terbaik untuk
Dagangan Jangka Panjang 2022
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Afrika
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Timur Tengah
awards
PEMENANG
Kadar Margin Akaun Dagangan
Terbaik
2020
awards
PEMENANG
Global 100
2020 Winner