Anda mungkin pernah mendengar perdagangan panjang dan pendek sering disebut dalam perbincangan perdagangan. Ini adalah dua jenis aktiviti perdagangan yang paling biasa. Kedua-duanya melibatkan pembelian dan penjualan aset dengan harapan mendapat keuntungan daripada perubahan harga masa hadapan ke atas aset tersebut.

Sebagai pelabur, terdapat dua jawatan terbuka kepada anda — panjang dan pendek. Kedudukan panjang adalah langkah strategik untuk membeli aset dengan niat untuk menjualnya pada masa hadapan, apabila harganya meningkat.

Sementara itu, mengambil posisi jual adalah apabila anda menjual aset yang dipinjam, dengan harapan harga aset itu akan jatuh. Jika anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh membuat keuntungan daripada ini, dan berapa lama dan pendek dagangan berbeza antara satu sama lain, kami di sini untuk menerangkan semuanya untuk anda.

 

Artikel ini sekilas pandang:

  • Peniaga yang pergi lama menjangkakan bahawa harga aset akan meningkat, manakala penjual pendek menjangkakan bahawa harga aset akan jatuh.
  • Dalam kedua-dua kes, perbezaan antara harga beli dan jual ialah keuntungan peniaga.
  • Kedua-dua kedudukan panjang dan pendek boleh menjadi sebahagian daripada strategi dagangan anda.


Apakah perdagangan panjang dan pendek? 

Dalam dagangan harian, peniaga mungkin mengambil kedudukan panjang pada aset, seperti saham atau mata wang, dengan menjangkakan kenaikan harga pada masa hadapan. Mari kita lihat contoh cepat. Menjangkakan harga saham tertentu akan meningkat, anda memilih untuk membeli saham tersebut bernilai 10000 USD pada 10 USD sesaham.

Jika harga saham itu meningkat lewat pada hari itu, katakan, kepada 10.50 USD sesaham, anda boleh menjual semua saham anda pada harga 10500 USD. Sebelum mengambil kira komisen, anda telah membuat keuntungan 500 USD dalam kedudukan panjang ini.

Kedudukan pendek adalah apabila anda meminjam aset daripada broker dan kemudian menjualnya di pasaran, dengan harapan harganya akan jatuh. Jika ya, anda boleh membelinya semula pada harga yang lebih rendah. Perbezaan antara harga yang anda jual saham itu, dan harga yang anda beli semula saham itu, adalah dari mana keuntungan itu datang.

Sebagai contoh, anda mungkin meminjam saham bernilai 1000 daripada broker anda pada 10 USD sesaham. Anda menjual ini kepada pelabur lain, menjangkakan harga akhirnya turun. Apabila harga turun kepada, katakan, 9.60 USD, anda memutuskan untuk membeli balik 1000 saham, membayar 9,600 USD secara keseluruhan. Perbezaan harga 400 USD adalah keuntungan anda.

 

Kedudukan panjang dan pendek: Bagaimanakah mereka berbeza?

Mari kita pecahkan perbezaan utama antara kedudukan panjang dan pendek:

  • Kedudukan beli menjangkakan bahawa harga aset akan meningkat, manakala kedudukan pendek menjangkakan bahawa harga aset akan jatuh.
  • Dengan kedudukan panjang, anda adalah pemilik aset, manakala kedudukan pendek bermakna anda menjual aset yang dipinjamkan kepada anda oleh broker.
  • Perlu diingat bahawa anda belum membeli aset dalam kedudukan pendek — anda menjual sesuatu yang bukan milik anda.
  • Jualan pendek biasanya memerlukan anda mempunyai akaun margin dengan broker anda.
  • Peniaga yang mempunyai kedudukan panjang pada saham berhak mendapat dividen. Penjual pendek dijangka membayar dividen kepada pemilik yang mereka meminjam saham.


Menggunakan perdagangan panjang dan pendek dalam strategi dagangan anda

Kedudukan panjang dan pendek boleh menjadi sebahagian daripada strategi dagangan anda. Kedudukan panjang diambil apabila pedagang menjangkakan harga akan meningkat, dan apabila mereka menjangkakan harga akan turun, mereka mungkin memendekkan keselamatan. Peniaga juga boleh pergi panjang jika mereka ingin memegang pemilikan sekuriti yang mereka niagakan

Sementara itu, memendekkan stok adalah cara mengimbangi risiko. Ia membolehkan anda mengambil kedudukan bertentangan pada aset, dan membantu meningkatkan peluang untuk membuat keuntungan bersih pada dagangan anda.

Pada masa yang sama, memendekkan stok adalah strategi yang lebih berisiko, kerana potensinya untuk melipatgandakan kerugian anda. Inilah sebabnya mengapa anda perlu sentiasa melakukan banyak penyelidikan, membina pelan dagangan yang kukuh, dan menggunakan broker yang dipercayai. Ingat untuk mempertimbangkan kemungkinan hasil pada kedua-dua kedudukan, serta tahap potensi kerugian, sebelum anda membuat perdagangan anda yang seterusnya.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.