Panduan Lengkap untuk Strategi Dagangan

IX icon

Oleh INFINOX

Isnin 7 Mac 2022, 6:01 pagi
Masa untuk membaca:
9 mins

Berdagang tanpa strategi adalah seperti melempar dart di atas papan, dengan harapan akan melekat. Tanpa struktur dan hala tuju, mudah tersesat dalam angka, atau menyerah kepada perubahan emosi. Menggunakan strategi perdagangan untuk membimbing anda membuat keputusan boleh membantu anda mengharungi situasi ini dengan kepala tahap.

Panduan ini akan menjawab soalan asas: apakah itu strategi perdagangan? Ia juga akan menyediakan contoh strategi perdagangan yang digunakan oleh profesional, dan menyerlahkan prinsip di sebalik setiap satu. Jika anda ingin menambah struktur pada aktiviti dagangan dalam talian anda, inilah yang anda perlu tahu.


Artikel ini sekilas pandang:


  • Strategi dagangan membawa struktur kepada keputusan dagangan anda, berdasarkan matlamat kewangan anda, selera risiko anda dan penunjuk pasaran.
  • Kebanyakan strategi berkisar pada mengenal pasti corak pasaran, seperti arah aliran atau julat.
  • Corak ini dikenal pasti melalui penunjuk dan alat analisis yang berbeza.
  • Sesetengah peniaga juga mendasarkan dagangan mereka di sekitar acara berita.
  • Strategi dagangan boleh menjadi aktif, dengan beberapa dagangan dalam tempoh yang singkat, seperti dagangan hari, dagangan swing atau scalping.
  • Strategi dagangan juga boleh menjadi lebih jangka panjang, seperti perdagangan kedudukan.


Apakah strategi perdagangan?

Strategi perdagangan ialah cara yang sistematik untuk membeli dan menjual instrumen kewangan. Ia melibatkan peraturan yang telah ditetapkan yang ditetapkan dalam konteks tertentu. Sistem yang digunakan oleh pedagang akan berbeza-beza mengikut instrumen yang didagangkan. Pedagang juga akan mempertimbangkan pasaran dan keutamaan peribadi mereka apabila memilih strategi dagangan.

Ringkasnya, strategi perdagangan adalah mengenai penstrukturan keputusan perdagangan anda berdasarkan matlamat kewangan anda, instrumen yang anda ingin berdagang, selera risiko anda dan penunjuk pasaran yang diambil kira dalam analisis anda.

Walaupun terdapat pelbagai jenis strategi perdagangan, semuanya bergantung pada konsep asas tertentu. Mari lihat bagaimana konsep ini digunakan pada aset, seperti emas.

Perdagangan trend

Strategi perdagangan trend mula dimainkan apabila harga bergerak ke arah satu arah — naik atau turun — dalam satu tempoh masa. Dalam kes ini, pedagang akan berdagang mengikut arah aliran, setelah mereka mengenal pasti aliran menaik atau aliran menurun berdasarkan analisis mereka.

Trading Strategies trend trading

DAX Jerman mengalami aliran menurun

Jika garis arah aliran adalah menaik, atau bergerak ke atas, anda membeli aset tersebut. Jika garis aliran menurun, anda menjual. Garis pemikiran di sini ialah trend akan berterusan untuk sementara waktu sebaik sahaja ia ditubuhkan. Sebagai pepatah perdagangan pergi, trend adalah rakan anda (sehingga ia berakhir).

Perkara ini kelihatan seperti: Aliran menaik disahkan apabila ia mencipta paras tertinggi yang lebih tinggi dan paras terendah yang lebih tinggi pada carta harga. Begitu juga sebaliknya untuk aliran menurun, ia akan mencipta paras rendah yang lebih rendah dan paras tertinggi yang lebih rendah. Jika anda berdagang dalam arah aliran, anda akan menunggu untuk menarik ke belakang dan melihat untuk masuk ke arah arah aliran.

Perdagangan jarak jauh

Strategi perdagangan julat melibatkan perdagangan dalam julat yang ditakrifkan oleh dua mata harga. Strategi ini adalah berdasarkan corak harga yang bergerak dalam julat untuk sesuatu tempoh. Dalam kes ini, titik tertinggi yang harga boleh bergerak dipanggil rintangan, dan titik harga terendah membentuk sokongan.

Trading Strategies range trading

EUR/USD berdagang dalam julat

Dalam perdagangan julat, langkah pertama adalah untuk mengenal pasti apabila harga bergerak dalam julat untuk tempoh tertentu. Pedagang kemudian akan menyasarkan untuk berdagang berdasarkan cara mereka fikir harga akan naik atau turun dalam julat itu, atau apabila mereka menjangkakan harga melanggar tahap sokongan dan rintangan.

Seperti apa ini: Harga emas terus turun naik, tetapi tidak melepasi 1900 USD, dan tidak jatuh di bawah 1750 USD untuk satu tempoh. Pedagang berkemungkinan akan pergi membeli apabila harga lebih hampir kepada garis sokongan (1750 USD), dan pendek apabila mereka lebih dekat dengan tahap rintangan (1900 USD).

Perdagangan pecah

Strategi dagangan pecahan berguna apabila harga melanggar tahap sokongan atau rintangan untuk mula membentuk arah aliran baharu. Premis asas di sini ialah anda sedang menunggu harga untuk bergerak di luar arah aliran. Secara berbeza, dagangan pelarian bermakna berdagang apabila harga “meletus” daripada paras sokongan atau rintangan. Dan apabila ia pecah, ia pecah secara impulsif.

Trading Strategies breakout trading

Emas keluar dari tahap rintangan

Contohnya, jika harga aset tidak pernah lebih tinggi daripada 10 USD, ini ialah tahap rintangannya. Anda kemudiannya menunggu sehingga harga naik lebih tinggi daripada 10 USD sebelum anda memutuskan untuk membeli atau menjual. Melangkah di atas tahap rintangan dikenali sebagai pelarian. Ia adalah titik di mana aset telah menjadi menaik dan akan mencapai tahap baharu.

Seperti apa ini: Harga emas keluar dari rintangan sebelumnya 1900 USD, untuk mencapai 1930 USD. Peniaga akan pergi panjang dalam kes ini, menjangkakan harga akan terus meningkat. Jika sebaliknya, dan harganya melepasi paras sokongan sebaliknya, ia akan menjadi pendek. Penembusan ialah pasaran yang menunjukkan kepada anda bahawa ia bersedia untuk bergerak ke arah itu.

Dagangan songsang

Strategi perdagangan songsang memfokuskan pada titik di mana harga bergerak dari satu arah ke arah yang lain. Peralihan arah aliran ini dari satu arah ke arah yang lain dikenali sebagai pembalikan.

Trading Strategies reverse trading

DAX Jerman berbalik kepada aliran menurun selepas meningkat secara berterusan

Sebagai contoh, jika harga adalah menaik dan bertukar kepada aliran menurun, ini akan menjadi titik pembalikan di mana peniaga boleh memilih untuk menjual. Apabila pembalikan berterusan untuk seketika, ia membentuk arah aliran baharu.

Seperti apa ini: Harga emas meningkat sehingga 1900 USD, pada ketika itu arah aliran berbalik selepas mencapai rintangan, dan harga secara beransur-ansur turun untuk membentuk arah aliran baharu.

Berita Perdagangan

Pasaran kewangan banyak dipengaruhi oleh kemas kini berita (dan Twitter, jika anda Elon Musk). Berita berfungsi sebagai maklumat hampir masa nyata mengenai pelbagai keadaan luaran yang mempengaruhi harga instrumen.

Sebagai contoh, harga minyak banyak dipengaruhi oleh keadaan luaran seperti pengeluaran, ketidakstabilan sosial, permintaan global, dan sejak 2020, kes COVID-19 meningkat. Sesetengah peniaga mengikuti perkembangan ini dalam berita, bertujuan untuk berdagang berdasarkan cara mereka fikir berita itu akan mempengaruhi instrumen tertentu. Perkara utama di sini ialah ketepatan masa — makluman berita paling berguna sebelum pasaran mempunyai peluang untuk bertindak balas terhadap perkembangan baharu.

Rupanya ini: Kebimbangan tentang inflasi membawa kepada lonjakan permintaan untuk emas (yang popular dilihat sebagai alat untuk melindung nilai inflasi), yang membawa kepada lonjakan harganya.

Berikut ialah petua — kekal kemas kini dengan cerapan kami tentang cara instrumen bertindak balas terhadap perkembangan dunia semasa.

Jenis strategi perdagangan

Memandangkan kami telah menetapkan konsep asas yang boleh membimbing keputusan anda, mari lihat beberapa contoh strategi dagangan yang boleh anda gunakan apabila anda membeli dan menjual forex, komoditi, ekuiti atau instrumen kewangan lain.

Panduan Lengkap untuk Strategi Dagangan

Day trading

Dagangan hari adalah, seperti namanya, strategi yang berlaku sepanjang hari. Ia adalah gaya perdagangan aktif di mana anda tidak pernah memegang jawatan dalam sekelip mata. Anda boleh dengan beberapa broker, tetapi ia boleh menjadi langkah yang berisiko, bergantung pada instrumen yang anda berdagang. Sebagai contoh, jurang pembukaan dalam pasaran saham boleh membawa kepada beberapa kerugian yang serius, apatah lagi yuran yang akan dikenakan oleh broker anda kepada anda, atau peluang panggilan margin.

Seperti semua strategi dagangan aktif, anda perlu sentiasa memantau pasaran apabila anda berdagang sehari. Ini bermakna menggunakan penunjuk teknikal dan carta pada platform dagangan seperti MetaTrader. Pedagang harian juga akan menyimpan senarai pantau aset berbeza di bawah instrumen tertentu yang mereka ingin berdagang. Apabila mereka semakin mengenali aset ini, ramalan dan analisis mereka juga cenderung bertambah baik.

Pedagang harian kurang mengambil berat tentang strategi dagangan berita dan lebih tertumpu pada mencari corak jangka pendek, seperti arah aliran atau julat, semasa berdagang.

Position trading

Dagangan kedudukan mengambil petunjuk daripada arah aliran, pembalikan dan penembusan. Pedagang akan memantau carta harga dalam tempoh masa yang panjang, biasanya setiap hari, mingguan atau bulanan, dan mencari corak berdasarkan untuk berdagang. Sebaik sahaja peniaga telah membuka kedudukan, mereka biasanya menahannya untuk seketika sebelum mereka keluar.

Dengan cara ini, peniaga kedudukan menyasarkan untuk mengatasi kenaikan atau penurunan yang lebih pendek dalam pasaran untuk bayaran yang lebih lama. Perdagangan jenis ini adalah bertentangan dengan apa yang dilakukan oleh peniaga hari — pedagang kedudukan menyasarkan untuk memegang hanya segelintir jawatan dalam setahun. Mereka juga tidak terlalu mengambil berat tentang perubahan jangka pendek dalam harga, melainkan mereka percaya bahawa peristiwa pasaran tertentu boleh mempunyai implikasi jangka panjang pada kedudukan mereka.

Jenis perdagangan ini sesuai dengan mereka yang sama ada tidak mempunyai masa, atau tidak mahu menghabiskan terlalu banyak masa di meja mereka menganalisis pasaran. Sebaik sahaja strategi perdagangan dicipta, mereka berpegang padanya.

Swing trading 

Strategi dagangan swing biasanya merupakan cadangan jangka pendek hingga pertengahan. Mereka duduk di antara perdagangan hari dan perdagangan kedudukan. Peniaga buaian biasanya bertujuan untuk menangkap perubahan harga yang berbeza yang berlaku dalam tempoh masa. Ini bermakna bahawa pedagang swing akan berdagang beberapa kali sepanjang minggu atau bulan, tidak seperti pedagang hari yang meletakkan berbilang dagangan dalam sehari, atau meletakkan pedagang yang memegang kedudukan panjang atau pendek untuk jangka masa yang panjang.

Dagangan swing adalah strategi perdagangan yang lebih lepas tangan, tertumpu pada mengenal pasti ayunan naik dan turun di mana sahaja peniaga mampu. Jadi sementara peniaga swing mungkin membuat segelintir perdagangan dalam satu tempoh, mungkin ada hari di mana mereka mungkin tidak membuka kedudukan sama sekali.

Scalping

Scalping ialah proses mengeksploitasi ketidakseimbangan dalam penawaran dan permintaan untuk keselamatan dalam jangka masa yang singkat. Dengan jangka pendek, kami maksudkan rangka masa yang boleh sesingkat seminit! Ketidakseimbangan ini boleh menjadikan spread bid-ask (perbezaan antara harga permintaan atau jualan dan harga belian atau belian) lebih luas atau sempit. Adalah penting bagi scalper untuk mengelakkan penyebaran yang lebih luas kerana ini boleh memberi kesan langsung kepada untung dan rugi mereka.

Jenis perdagangan ini lebih kurang dilihat sebagai subset perdagangan hari. Mampu membaca pasaran dan masa perdagangan ini boleh menjadi rumit. Inilah sebabnya mengapa scalper sering menjadi pedagang berpengalaman yang bergantung pada algoritma dan perisian dagangan.

Kesimpulannya

Kami telah memberi anda contoh strategi perdagangan dan asasnya. Pilihan yang anda pilih adalah mengikut keutamaan peribadi. Anda boleh membuat akaun dagangan demo dengan kami untuk mencari jenis strategi dagangan yang sesuai dengan anda.

Tidak kira sama ada anda menggunakan strategi aktif atau memegang jawatan untuk jangka masa yang lebih lama, amaun yang anda risiko harus sentiasa sejajar dengan had wang anda. Sebaik sahaja anda menemui keseimbangan yang betul antara jumlah yang anda laburkan dan risiko yang anda sanggup ambil, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk membuat keuntungan.

Sudah tentu, tiada apa pun yang dijamin, tanpa mengira strategi perdagangan yang anda gunakan. Kerugian mungkin akan berlaku tidak kira betapa baiknya strategi anda, terutamanya jika anda baru mula berdagang. Lagipun, strategi bukanlah pengganti pengalaman. Pada masa yang sama, jika anda melatih diri anda untuk berdagang secara strategik walaupun sebagai seorang pemula, anda lebih berkemungkinan untuk berterima kasih kepada diri sendiri dalam jangka masa panjang.

Soalan lazim strategi dagangan

Apakah strategi dagangan terbaik?

Strategi dagangan terbaik ialah strategi yang membolehkan anda menguruskan risiko dengan cara yang sesuai dengan anda. Konsep penting dalam perdagangan ialah mengurus wang anda berdasarkan had peribadi anda dan jumlah risiko yang anda sanggup terima.

Apakah strategi dagangan terbaik untuk pemula?

Strategi perdagangan trend adalah cara yang baik untuk bermula kerana ia hanya memerlukan anda mencari satu titik kepentingan. Dalam erti kata lain, anda perlu mengenal pasti trend positif atau negatif dan mengikutinya.

Adakah kami akan membuat wang dengan strategi perdagangan?

Tiada strategi perdagangan yang menjamin pulangan pelaburan anda. Dagangan boleh menjadi tidak menentu, dan anda boleh mengalami kerugian. Walau bagaimanapun, strategi perdagangan memberi anda sistem dan struktur untuk diikuti yang seterusnya, boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik.

Bagaimana untuk memilih strategi perdagangan yang betul?

Memilih strategi dagangan yang betul bergantung pada cara pasaran berdagang, dan apakah penunjuk dan analisis yang boleh menyokong penilaian anda terhadapnya. Keputusan anda bergantung pada mengenal pasti sama ada harga dalam arah aliran, berdagang dalam julat, berbalik atau meleset. Lebih banyak anda membiasakan diri dengan penunjuk dan teknik analisis, lebih baik anda akan dapat mengenal pasti corak ini.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

IX INTEL - TEROKAI LEBIH LANJUT

Temui maklumat yang berkaitan dengan subjek yang anda minati

1
2
3
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

1
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
2
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
3
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Pencapaian dagangan

awards
PEMENANG
Anugerah Ultimate
Fintech 2021
awards
PEMENANG
Broker Forex Terbaik untuk
Dagangan Jangka Panjang 2022
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Afrika
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Timur Tengah
awards
PEMENANG
Kadar Margin Akaun Dagangan
Terbaik
2020
awards
PEMENANG
Global 100
2020 Winner