Perdagangan komoditi ialah satu cara untuk melabur dalam sumber asli dan, jika anda membuat langkah yang betul, memperoleh keuntungan. Kami membenarkan anda bermain pasaran komoditi melalui desktop atau peranti mudah alih anda. Walau bagaimanapun, sebelum anda boleh berbuat demikian, anda perlu tahu apakah komoditi itu, cara ia berfungsi dan bagaimana anda boleh memperdagangkannya. Panduan ini akan menerangkan asas industri dan menunjukkan kepada anda cara berdagang komoditi di INFINOX.

Apakah Komoditi?

Komoditi ialah bahan atau barangan yang berlaku secara semula jadi, dan yang digunakan oleh manusia dalam beberapa bentuk atau yang lain. Komoditi yang paling terkenal ialah emas, minyak, dan gula. Kami telah menggunakan istilah "sesetengah bentuk atau yang lain" kerana kami tidak menggunakan emas dengan cara yang sama seperti gula. Prinsip teras untuk difahami di sini ialah komoditi adalah sumber semula jadi yang mempunyai beberapa nilai dalam masyarakat di seluruh dunia.

Untuk menjawab sepenuhnya soalan, "Apakah itu komoditi?" kita perlu menyelam lebih dalam sedikit.

Definisi: Komoditi dilombong, diekstrak, diternak atau dituai. Ia kemudiannya dikilangkan dan diseragamkan untuk penggunaan pasaran besar-besaran.

Ambil minyak, sebagai contoh. Syarikat menggerudi minyak, menapisnya dan menjualnya dalam tong. Oleh itu, komoditi itu telah diekstrak, dikilang, dan dijual sebagai produk standard (iaitu satu tong minyak). Proses menukar sumber semula jadi ini kepada produk pasaran besar-besaran membolehkannya didagangkan.

Minyak boleh didagangkan mengikut beban tong di pelbagai bursa saham. Lebih-lebih lagi, kerana tong ini mempunyai harga, anda juga boleh berdagang komoditi berdasarkan nilainya menggunakan CFD (lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian).

Aspek terakhir komoditi yang anda perlu fahami ialah pengkategorian mereka. Dari segi umum, pasaran komoditi dibahagikan kepada dua kategori berbeza: komoditi keras dan lembut.

Komoditi Keras

Komoditi keras ialah sumber semula jadi yang dilombong atau diekstrak. Jika sumber itu tidak tersedia di atas tanah, ia adalah komoditi yang sukar.

Komoditi keras utama yang anda boleh berdagang ialah:

 • Emas
 • Perak
 • Tembaga
 • Platinum
 • Minyak
 • Bijih besi
 • Getah
 • Gas asli
 • Helium
 • Arang batu

Komoditi Lembut

Komoditi lembut ialah sumber semula jadi, sama seperti komoditi keras. Walau bagaimanapun, sumber ini ditanam, dituai, atau diternak. Pada asasnya, ia boleh didapati di atas tanah.

Komoditi lembut utama yang anda boleh berdagang ialah:

 • Gandum
 • Kopi
 • Gula
 • Kacang soya
 • Kayu/Kayu
 • Babi/Babi
 • lembu
 • Koko
 • buah-buahan
 • Jagung
 • Jus oren

Apakah Dagangan Komoditi?

Perdagangan komoditi ialah proses membeli dan menjual sumber asli. Ini tidak bermakna anda boleh membeli satu tong minyak atau 1,000 gantang gandum dan menghantarnya ke pintu anda. Anda tidak akan menerima penghantaran 100 tong minyak, sebagai contoh, apabila anda berdagang komoditi. Apabila anda membeli logam berharga seperti emas dan benar-benar mengambil hak miliknya, ini akan memberi anda pendedahan kepada pasaran emas. Ini kerana, apabila nilainya berubah, begitu juga dengan harga yang anda boleh jual emas anda. Secara umumnya, bagaimanapun, bukan itu yang kita hadapi di sini.

Jadi bagaimana pasaran komoditi berfungsi? Pasaran bekerja pada harga dan kontrak. Kami akan memecahkan cara utama untuk berdagang komoditi dalam bahagian berikut. Walau bagaimanapun, premis utama yang perlu anda fahami ialah anda membeli kontrak digital atau membuat spekulasi mengenai pergerakan harga. Ini bermakna anda tidak memiliki setong minyak atau segantang gandum. Tetapi anda boleh membuat wang apabila nilai komoditi bergerak ke arah yang betul.

Bagaimana Saya Boleh Berdagang Komoditi Dalam Talian?

Terdapat tiga cara utama untuk membeli dan menjual komoditi. Ingat, anda tidak membeli aset asas. Terdapat pengecualian untuk logam berharga, tetapi anda biasanya tidak akan memiliki sebarang sumber fizikal. Sebaliknya, anda boleh mendapat keuntungan daripada pergerakan harga komoditi menggunakan mekanisme dagangan ini:

Perdagangan Komoditi Kontrak untuk Perbezaan (CFD)

Kami memberi anda pilihan untuk membuat spekulasi mengenai pergerakan harga komoditi, dan bukannya membeli aset asas. Ini dikenali sebagai dagangan kontrak untuk perbezaan (CFD) [tempat pautan ke "Apakah itu dagangan CFD?" di sini]. Istilah CFD menerangkan proses yang anda lakukan. Anda memasuki kontrak maya dengan broker (kami) dan membuat perjanjian untuk menjual kontrak pada masa yang anda pilih.

Perbezaan antara harga belian dan harga jualan ialah tempat anda untung atau rugi. Harga ini ditentukan oleh nilai pasaran komoditi yang anda berdagang. Katakan harga minyak ialah $50/tong dan anda melabur $50 dalam CFD minyak. Selepas seminggu, harga minyak naik kepada $60. Jika anda menjual CFD anda pada ketika ini, anda akan memperoleh keuntungan $10 ($60 harga jualan - harga belian $50 = perbezaan $10).

Kelebihan berdagang komoditi melalui CFD ialah anda boleh mengambil bahagian atas atau bawah dengan melakukan salah satu daripada yang berikut:

 • If you think the price of a commodity will increase, you can “buy” an opening position. This means you are happy to buy a contract at the current price because you believe you can sell for a higher price in the future.
 • Jika anda fikir harga komoditi akan menurun, anda boleh "menjual" kedudukan pembukaan. Ini bermakna anda berbesar hati untuk menjual kontrak pada harga semasa kerana anda boleh membelinya semula (secara teori) pada masa akan datang dengan harga yang lebih murah. Oleh itu, anda telah menjualnya dengan lebih banyak wang daripada kos untuk membeli semula produk tersebut.

Menggunakan strategi di atas, anda mempunyai cara untuk membuat wang apabila nilai komoditi meningkat atau menurun. Tahap fleksibiliti inilah yang menjadikan CFD popular dan mekanisme pilihan untuk berdagang komoditi di INFINOX.

Dagangan Komoditi Dana Dagangan Pertukaran (ETFs)

Komoditi dagangan bursa ialah dana bersama yang menjejaki harga komoditi atau koleksi komoditi. Mereka dirujuk sebagai dana atau dana bersama kerana mereka menggabungkan wang daripada pelbagai pelabur. Wang setiap orang dimasukkan ke dalam periuk bersama. Wang dalam periuk digunakan untuk membeli kontrak hadapan atau saham yang berkaitan dengan komoditi atau koleksi komoditi tertentu.

Apabila harga komoditi tersebut meningkat, pelabur mendapat wang. Jika nilai komoditi berkurangan, sebaliknya berlaku. Oleh itu, nilai pelaburan anda akan berjalan seiring dengan pergerakan harga komoditi yang difokuskan.

Faedah komoditi dagangan bursa ialah ia menyebarkan risiko anda. Jika dana itu digunakan untuk melabur dalam saham, wang itu boleh dibahagikan kepada 20 syarikat yang berurusan dalam minyak. Strategi ini boleh menafikan jangkaan buruk untuk satu syarikat jika stok dalam 19 yang lain adalah kukuh, sebagai contoh.

Perdagangan Komoditi Saham

Satu lagi cara untuk berdagang komoditi adalah melalui saham. Sebagai contoh, Syarikat A mungkin berurusan terutamanya dalam gas. Anda boleh membeli saham dalam Syarikat A dengan harga £50. Jika nilai gas meningkat, ia berikutan bahawa Syarikat A sepatutnya lebih menguntungkan kerana sumber utamanya lebih bernilai. Seterusnya, nilai saham Syarikat A akan meningkat.

Memainkan pasaran komoditi melalui saham adalah cara tidak langsung untuk menjejaki pergerakan harga. Kelebihannya ialah syarikat mungkin mempunyai pelbagai kepentingan. Ia mungkin berurusan dengan gas, tetapi juga mempunyai kepentingan dalam minyak dan tenaga suria. Dalam kes ini, larian negatif untuk harga gas mungkin tidak memudaratkan pelaburan anda berbanding jika anda hanya membeli CFD gas.

Kelemahan untuk membeli saham ialah anda terikat dengan nilainya. Jika saham Syarikat A berharga £50, anda perlu membayar £50 sesaham kerana anda membeli syarikat itu. Anda memiliki bahagian itu. Oleh itu, jika nilai syarikat itu tinggi, anda mungkin tidak mampu membeli sebarang saham. Sebaliknya, CFD tidak ditetapkan dengan cara yang sama. Anda boleh berdagang pada tahap yang sesuai dengan anda. Oleh itu, jika anda seorang pelabur baru, CFD boleh menjadi cara yang lebih mudah untuk memasuki pasaran komoditi.

Komoditi Tenaga Perdagangan

Komoditi Tenaga adalah sumber asli yang paling banyak didagangkan. Minyak dan gas menjana segala-galanya dari kereta kita ke rumah kita. Oleh itu, sentiasa ada permintaan untuk komoditi ini. Itu menjadikan pasaran sangat aktif tetapi juga tidak menentu.

Perdagangan Minyak

Minyak adalah sumber terhingga, jadi nilainya hampir selalu tinggi. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh peralihan ekonomi, permintaan global, dan penawaran, harga minyak juga boleh berubah-ubah. Itu menjadikannya popular dengan peniaga komoditi yang memahami pasaran. Anda boleh menggunakan CFD untuk memperdagangkan harga spot minyak yang bermakna anda boleh membuat spekulasi tentang peningkatan atau penurunan nilainya.

Perdagangan Gas Asli

Gas adalah jenis tenaga kedua yang paling banyak digunakan. Kira-kira 22% daripada keperluan kuasa dunia dipenuhi oleh gas asli. Tahap bekalan dan permintaan yang tinggi itu mewujudkan banyak peluang untuk berdagang. Dinamik ini juga boleh menyebabkan harga gas tidak menentu. Oleh itu, ia boleh menjadi komoditi yang hebat untuk berdagang melalui CFD.

Berdagang Logam Berharga

Logam berharga didagangkan kerana nilainya sebagai produk dan konsep. Memandangkan emas dan perak boleh digunakan dalam produk seperti barang kemas, ia mempunyai nilai praktikal. Walau bagaimanapun, emas dan perak juga digunakan sebagai penyimpan nilai. Dalam erti kata lain, ia adalah konsep dengan cara yang sama wang kertas £10 mempunyai nilai kedai yang dipersetujui apabila ditukar antara dua pihak.

Perdagangan Emas

Komoditi emas popular kerana nilai logam berharga ini melangkaui penggunaannya dalam perniagaan barang kemas, pergigian dan elektronik. Walaupun emas memperoleh sebahagian daripada nilainya daripada aplikasi praktikalnya, ia memperoleh sebahagian besar daripadanya melalui kedudukannya sebagai proksi untuk wang.

Bank pusat memegang emas sebagai penyimpan nilai, begitu juga individu. Ini bermakna mata wang fiat (cth. GBP) bersaing dengan emas. Jika mata wang melemahkan nilai, harga emas meningkat. Interaksi antara wang dan emas inilah yang menjadikannya berharga dan komoditi yang popular untuk berdagang.

Perdagangan Perak

Perak ialah logam berharga yang didagangkan atas dua sebab utama. Pertama, ia mempunyai nilai yang wujud kerana kegunaannya dalam industri barang kemas dan untuk produk industri seperti bateri dan litar. Kedua, orang ramai berdagang perak sebagai cara mengurangkan risiko. Apabila ekonomi berada dalam masalah dan hiperinflasi adalah risiko, perak berpotensi untuk mengekalkan nilainya dan menawarkan pulangan yang lebih baik daripada saham kerana ia adalah sumber yang terhad.

Apa yang Mempengaruhi Harga Komoditi?

Pasaran komoditi boleh berubah pada kadar yang pantas, terutamanya jika sumber itu mendapat permintaan tinggi atau dipengaruhi oleh faktor luar. Sebagai contoh, minyak adalah sumber terhingga. Jadi, apabila ia menjadi lebih sukar untuk dicari, nilainya akan meningkat. Walau bagaimanapun, harga minyak juga boleh dipengaruhi oleh orang ramai yang memerlukan lebih sedikit bahan api untuk kereta mereka. Kuasa bersaing ini menyebabkan turun naik yang, jika anda memahami pasaran, boleh menjadi kelebihan.

Harga sesuatu komoditi akan terjejas dengan cara yang berbeza. Walau bagaimanapun, faktor utama yang boleh memberi kesan kepada harga komoditi ialah:

Bekalan dan Permintaan

Jika sesuatu produk adalah terhad, sumber yang terhad, atau sukar diperoleh dan diproses, nilainya boleh menjadi tinggi. Begitu juga, jika permintaan melebihi penawaran, ia menjadi komoditi yang lebih bernilai. Begitu juga sebaliknya. Jika bekalan melebihi permintaan, nilainya berkurangan.

Cuaca dan Iklim

Komoditi tertentu boleh dipengaruhi oleh unsur-unsur. Ambil gandum, sebagai contoh. Jika keadaan terlalu basah atau terlalu kering pada masa-masa genting sepanjang tahun, tanaman boleh menderita. Apabila lebih sedikit tanaman tersedia, bekalan adalah rendah dan jika permintaan kekal tinggi, nilainya meningkat. Komoditi lembut amat terdedah kepada keadaan cuaca.

Pergerakan Mata Wang

Nilai wang boleh mempengaruhi harga komoditi. Oleh kerana komoditi didagangkan antara negara, nilai kedua-dua mata wang yang terlibat boleh memberi kesan kepada nilai apa yang dijual. Sebagai contoh, jika nilai satu mata wang kukuh dan satu lagi lemah, mata wang yang pertama mempunyai lebih banyak kuasa beli. Oleh itu, ia boleh membeli komoditi pada harga yang lebih baik dan itu menurunkan nilai keseluruhannya.

Politik dan Dasar Kerajaan

Jika undang-undang baru dibawa masuk atau negara menghadapi krisis, nilai komoditi boleh berubah. Sebagai contoh, pada masa ini terdapat desakan untuk menggalakkan tenaga hijau dan menghentikan bahan api fosil seperti minyak. Apabila kerajaan memperkenalkan dasar yang bertujuan untuk mengurangkan penggunaan bahan api fosil, ia akan mengurangkan nilainya.

Soalan Lazim perdagangan komoditi

Adakah perdagangan komoditi baik untuk pemula?

Menggunakan CFD boleh menjadi cara terbaik untuk pemula untuk memasuki pasaran dagangan komoditi kerana ia membolehkan anda membuat spekulasi mengenai pergerakan harga positif dan negatif. Lebih-lebih lagi, kami mempunyai banyak panduan perdagangan dan sumber untuk membantu anda mengetahui lebih lanjut.

Komoditi manakah yang terbaik untuk didagangkan?

Logam berharga dan komoditi tenaga adalah antara yang terbaik untuk didagangkan kerana terdapat banyak kecairan dalam pasaran. Walau bagaimanapun, anda harus sentiasa memilih pasaran komoditi yang sesuai dengan keutamaan dan minat anda sendiri.

Bagaimanakah saya boleh berdagang komoditi dalam talian?

Anda boleh membuat akaun dengan kami. Menyertai INFINOX membolehkan anda berdagang CFDs pada pelbagai komoditi, termasuk emas, minyak dan gas. Anda juga boleh berdagang instrumen kewangan lain, termasuk forex, indices, dan ekuiti melalui desktop atau peranti mudah alih anda.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.