Terdapat harga untuk segala-galanya dalam pasaran kewangan. Harga bida (beli) dan tanya (jual) merujuk kepada jumlah wang yang sanggup diterima oleh pembeli dan penjual untuk aset yang boleh diniagakan.

Ringkasnya, "bid" dan "tanya" ialah harga terbaik pembeli/penjual akan membeli/menjual aset. 


Artikel ini sekilas pandang:

  • Bida ialah harga yang sanggup dibayar oleh pembeli untuk sesuatu aset. Tanya ialah harga yang penjual sanggup menjual aset.
  • Kedua-dua harga bertindak balas terhadap penawaran dan permintaan sesuatu aset.
  • Perbezaan antara kedua-duanya ialah spread bid-ask.
  • Harga bida hampir selalu lebih rendah daripada harga yang diminta.


Apakah harga bida (beli)?

Harga bidaan ialah jumlah wang yang sanggup dibayar oleh peniaga untuk sekuriti. Sebagai contoh, harga bida untuk EUR/USD mungkin 1.1356. Harga yang disebut ini ialah amaun yang anda akan bayar untuk 1 EUR dalam USD; 1 EUR berharga 1.1356 USD.

Ini ialah "harga beli" yang akan diterima oleh peniaga - jumlah maksimum yang mereka sanggup bayar untuk EUR pada masa tertentu itu.


Apakah harga tanya (jual)?

Harga permintaan ialah jumlah wang sekuriti dijual di pasaran. Fikirkan ia sebagai harga runcit keselamatan. Ia berkaitan dengan jumlah wang yang diminta oleh penjual untuk aset.


Apakah yang dimaksudkan apabila tawaran dan tanya adalah sama?

Harga permintaan hampir selalu lebih tinggi daripada harga bida. Fikirkanlah – jika sebuah kedai membeli sekotak susu pada harga 5 USD, mengapa mereka akan menjualnya dengan harga 5 USD?

Jarang sekali, pasaran bersilang boleh berlaku (di mana bida melebihi permintaan), atau harga bida dan tanya boleh menyamai. Situasi luar biasa ini cepat diperbetulkan, kerana pasaran bergerak segera untuk menangkap peluang.


Bida vs tanya: Apakah perbezaannya?

Harga bida dan tanya bertindak balas kepada kuasa penawaran dan permintaan. Apabila permintaan tinggi, lebih ramai orang ingin membeli aset daripada yang tersedia pada masa ini. Dalam kes ini, harga bida dan tanya mula meningkat, dan aset menjadi lebih mahal.

Begitu juga, apabila bekalan untuk aset lebih tinggi daripada permintaan pembeli sebenar untuknya, harga bida dan tanya akan mula bergerak ke bawah.

Spread bid-ask

Perbezaan antara harga bida dan tanya dikenali sebagai spread bid-ask. Spread ini ialah cara pembrokeran dan pembuat pasaran membuat wang mereka.

Spread dan kecairan aset mempunyai hubungan berkadar songsang. Apabila tebaran bid-ask untuk aset adalah sempit, ini bermakna aset tersebut mempunyai kecairan yang tinggi dan boleh didagangkan dengan mudah. Lebih kecil spread, lebih banyak nilai yang anda peroleh. Sebaliknya, tebaran bida-tanya yang lebih luas menunjukkan kecairan yang lebih rendah dalam pasaran untuk aset tersebut.

Sama ada anda membeli atau menjual aset, sasarkan untuk berdagang pada harga yang terbaik. Sebagai seorang peniaga, anda ingin memaksimumkan nilai dagangan anda, dan pastikan ia tidak masuk terlalu mahal.
Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.