Pengurusan risiko adalah salah satu kemahiran yang paling penting untuk dibangunkan jika anda ingin mengembangkan bank dagangan anda. Malah peniaga kewangan yang berbakat tidak tersekat tanpa menguasai asas pengurusan risiko.

Anda mungkin mempunyai mata yang tajam untuk penyertaan yang menguntungkan apabila berdagang ekuiti atau forex. Walau bagaimanapun, tanpa pengurusan wang yang baik, satu panggilan yang salah boleh membawa kepada akibat yang merosakkan.


Artikel ini sekilas pandang:

 • Strategi dan teknik pengurusan risiko membantu anda mengurangkan kerugian anda, terutamanya apabila berdagang dengan margin.
 • Hentikan kerugian, ambil untung dan saiz kedudukan ialah beberapa alat pengurusan risiko yang biasa.
 • Mengira pulangan yang dijangka daripada perdagangan prospektif membantu mengenal pasti sudut dagangan yang menguntungkan.
 • Dua strategi popular untuk mengurangkan risiko dengan kedudukan terbuka ialah kepelbagaian dan lindung nilai.
 • Nisbah risiko kepada ganjaran anda boleh membantu mengekalkan keuntungan dalam jangka panjang.


Apakah pengurusan risiko dalam perdagangan?

Pengurusan risiko dalam perdagangan direka untuk mengurangkan saiz kerugian dagangan anda. Ia mengekalkan akaun dagangan anda, dan baki bank anda hidup untuk berjuang hari lain. Pengurusan risiko mengehadkan skala potensi kerugian anda, dan membantu menghilangkan emosi daripada berdagang.

Pedagang boleh tergoda untuk mengekalkan kedudukan kehilangan lebih lama daripada yang sepatutnya, dengan harapan untuk kembali ke wilayah yang menguntungkan. Sangat mudah untuk melupakan bahawa kedudukan yang kalah berkemungkinan besar akan menjadi kerugian yang lebih besar, kerana ia adalah untuk pulang modal atau bertukar kepada keuntungan.

Pengurusan risiko selalunya berada pada kedudukan rendah dalam senarai keutamaan di kalangan pedagang pemula. Tetapi tanpa strategi ini dan nisbah risiko dan ganjaran yang boleh diterima, perdagangan yang menguntungkan adalah mustahil dalam jangka panjang.

Mengapa pengurusan risiko penting dalam perdagangan?

Peniaga hari kewangan selalunya akan menggunakan leveraj apabila membuka posisi di pasaran. Leveraj membolehkan pedagang memaksimumkan posisi terbuka dalam bentuk pinjaman berganda, contohnya 5x. Ini bermakna anda boleh mendapat lima kali ganda tahap pendedahan kepada aset pilihan anda, walaupun hanya melabur satu unit.

Walaupun ini mungkin terdengar menarik, ia datang dengan banyak risiko — potensi keuntungan diperbesarkan 5x, tetapi begitu juga potensi kerugian.

Malah peniaga hari kewangan yang paling berpengalaman akan bersetuju bahawa mungkin terdapat tempoh di mana perkara berikut berlaku:

 • Anda mengalami berturut-turut kehilangan dagangan
 • Anda mengalami kerugian besar sekali-sekala di mana harga terbang melalui tahap stop loss anda
 • Strategi perdagangan yang dahulunya menguntungkan tiba-tiba berhenti menghasilkan pulangan

Melainkan anda mengamalkan pengurusan risiko yang mencukupi, tempoh di atas boleh mengakibatkan:

 • Kehilangan seluruh modal dagangan anda
 • Menanggung kerugian yang menyamai sebahagian besar bank dagangan anda
 • Terpaksa menutup kedudukan kerana kekurangan dana cair untuk menampung margin

Apabila wang titik peluh anda berada dalam talian, emosi boleh mengaburkan garis dan menyebabkan anda berhenti berfikir dengan jelas di pasaran. Ini membawa anda selangkah lebih dekat kepada keputusan buruk yang boleh menyebabkan anda mengalami masalah kewangan yang serius.

Bagaimana untuk menguruskan risiko anda?

Langkah pertama untuk pengurusan risiko dalam perdagangan ialah merancang dagangan anda sebelum melaksanakannya. Terdapat pepatah biasa dalam perdagangan bahawa anda harus "merancang perdagangan dan berdagang pelan". Tanpa rancangan, anda semua berada di laut dengan emosi anda, tanpa strategi keluar untuk mengelakkan kerugian daripada hilang kawalan.

Untuk menambah pelan ini, kami akan meneroka beberapa teknik pengurusan risiko sebagai sebahagian daripada pendidikan perdagangan anda.

Alat pengurusan risiko

Dua daripada alat pengurusan risiko yang paling biasa ialah penggunaan pesanan henti rugi dan ambil untung.

 • Stop loss: Perintah stop loss ialah arahan yang memerlukan broker menutup kedudukan terbuka pada kerugian yang telah ditetapkan. Ini amat berfaedah untuk dagangan yang tidak berjalan seperti yang anda fikirkan. Perintah henti rugi direka untuk mengehadkan potensi kerugian.
 • Ambil untung: Perintah ambil untung mentakrifkan harga di mana kedudukan terbuka harus ditutup untuk mendapatkan keuntungan. Ini berfungsi dengan baik untuk peniaga yang tidak sabar-sabar untuk memperoleh lebih banyak keuntungan daripada yang mereka rancangkan. Mereka cenderung untuk membiarkan kedudukan mereka terbuka, untuk mencuba dan mengeluarkan keuntungan paling banyak daripada perdagangan. Ini, seterusnya, boleh mengakibatkan kedudukan yang menguntungkan ditarik balik, berakhir dengan kerugian.
 • Saiz kedudukan: Saiz kedudukan berkaitan dengan bilangan unit yang diputuskan oleh peniaga untuk melabur dalam aset atau instrumen tertentu. Modal dagangan dan toleransi risiko anda harus diambil kira apabila menetapkan saiz kedudukan yang sesuai.

Sebagai peraturan, kebanyakan peniaga yang menguntungkan akan memilih untuk tidak mengambil risiko lebih daripada 1-2% daripada modal mereka pada satu perdagangan. Pesanan henti rugi dan ambil untung kemudiannya boleh digunakan untuk menetapkan saiz kedudukan dan menentukan harga keluar yang dimaksudkan (kedua-duanya untuk kerugian dan keuntungan).

Hentikan kerugian, ambil untung dan saiz kedudukan adalah alat penting untuk mengekalkan modal dagangan dan menggalakkan keuntungan jangka panjang.

Kalkulator pengurusan risiko

Mengira pulangan yang dijangkakan daripada perdagangan yang berpotensi — malah komoditi atau kontrak niaga hadapan — membantu pedagang untuk menentukan sudut dagangan yang paling menguntungkan. Pulangan yang dijangka biasanya dikira menggunakan pulangan yang mungkin daripada senario yang berbeza dan kebarangkalian ia berlaku.

Pulangan yang dijangka = (Kemungkinan pulangan untuk senario 1 x Kebarangkalian) + (Kemungkinan pulangan untuk senario 1 x Kebarangkalian) + …

Kebarangkalian kemungkinan pulangan (sama ada untung atau rugi) boleh ditentukan menggunakan analisis teknikal sejarah. Pada masa yang sama, peniaga yang lebih berpengalaman mungkin menggunakan penilaian mereka terhadap pasaran untuk menetapkan kebarangkalian mereka sendiri.

Strategi pengurusan risiko

Dua daripada strategi pengurusan risiko yang paling popular untuk mengurangkan risiko dengan kedudukan terbuka ialah kepelbagaian dan lindung nilai.

 • Kepelbagaian: Ramai pedagang ingin mempelbagaikan jenis dagangan yang mereka buka. Adalah idea yang baik untuk menyebarkan dagangan anda merentasi pelbagai instrumen. Pedagang juga menyebarkan portfolio mereka merentasi pelbagai industri, melihat ekuiti dengan permodalan pasaran yang kecil dan besar, dan mempertimbangkan perdagangan dalam berbilang kawasan geografi.Idea di sebalik kepelbagaian ialah keuntungan daripada pelbagai sektor dan kelas aset akan mengimbangi kerugian dagangan.
 • Lindung Nilai: Sesetengah peniaga juga akan melihat untuk melindung nilai kedudukan terbuka. Lindung nilai memerlukan peniaga mengambil kedudukan pada keselamatan lain yang berfungsi dalam arah yang bertentangan dengan aset yang mereka sedang berdagang. Walaupun lindung nilai boleh mengurangkan potensi risiko, ia juga mengehadkan potensi keuntungan. Dagangan CFD sering digunakan sebagai instrumen lindung nilai kerana ia mudah disingkatkan.

Apakah nisbah risiko kepada ganjaran?

Nisbah risiko dan ganjaran menetapkan saiz potensi keuntungan, berbanding dengan saiz potensi risiko. Untuk memahami nisbah risiko-ganjaran anda, ingatlah mekanik risiko dan ganjaran dalam perdagangan kewangan.

Risiko anda, atau potensi kerugian daripada mana-mana kedudukan terbuka dalam pasaran, biasanya dihadkan oleh perintah henti rugi. Ganjaran anda ialah sasaran keuntungan anda untuk kedudukan terbuka, iaitu, titik di mana anda keluar daripada perdagangan setelah menjana wang.

Untuk mengira nisbah risiko dan ganjaran, anda boleh membahagikan jumlah sasaran keuntungan anda dengan nilai kerugian maksimum. Sebagai contoh, jika anda ingin memenangi keuntungan 10 tanda dan henti rugi anda ditetapkan pada kerugian lima tanda, nisbah risiko-ganjaran anda ialah 2 (atau 1:2). Ini bermakna bahawa sejauh mana risiko yang anda sanggup tanggung, anda mengharapkan 2x ganjaran.

Peraturan am mengenai nisbah risiko dan ganjaran ialah risiko tidak boleh lebih besar daripada potensi ganjaran. Jika risiko lebih besar daripada ganjaran dan anda memutuskan untuk berdagang menggunakan leverage, potensi kerugian akan diperbesarkan lagi. Malah, strategi seperti ini boleh merosakkan baki bank anda.

Pemula harus melihat kepada nisbah risiko-ganjaran 1:3 atau bahkan 1:4 untuk mengekalkan bank perdagangan. Sebagai pendatang baru ke pasaran, ini adalah terutamanya kerana dagangan mereka yang rugi mungkin melebihi dagangan yang menguntungkan.

Apabila anda memperoleh pengalaman, anda mungkin ingin meningkatkannya kepada 1:2 atau bahkan 1:1. Nisbah risiko kepada ganjaran 1:1 boleh dilaksanakan untuk pedagang yang telah melihat kejayaan dengan strategi dagangan mereka sekurang-kurangnya dalam jangka sederhana. Dalam kes ini, peniaga hanya perlu betul dengan penyertaan mereka 50% daripada masa untuk pulang modal. Apa-apa sahaja yang melebihi kadar mogok 50% pada perdagangan bersamaan dengan keuntungan.

Pengurusan risiko margin

Dengan berdagang pada margin, anda boleh mendapat akses kepada kedudukan berganda-ganda saiz deposit awal anda. Jika anda bercadang untuk memulakan dagangan margin menggunakan leverage, ingatlah untuk menggunakan teknik pengurusan risiko yang mencukupi untuk menangani keuntungan atau kerugian yang diperbesarkan.

Ini bermakna pesanan henti rugi anda mestilah lebih ketat berdasarkan nisbah risiko kepada ganjaran anda.

Sebagai contoh, jika anda telah mendepositkan USD 100 untuk perdagangan dengan nisbah risiko dan ganjaran 1:1, kerugian maksimum anda masih sepatutnya USD 100. Jika broker anda memberikan anda leverage 20x, anda kini mempunyai pendedahan sebanyak USD 2000 dalam pasaran. Dalam kes ini, pesanan henti rugi anda perlu 20 kali lebih ketat untuk melindungi daripada kerugian yang semakin meningkat.

Soalan Lazim pengurusan risiko

Apakah teori portfolio moden?

Konsep teori portfolio moden telah dicipta oleh Harry Markowitz pada tahun 1950-an. Hipotesis Markowitz adalah berdasarkan pelabur yang mencari pulangan yang dijangkakan maksimum untuk tahap risiko tertentu. Risiko diukur menggunakan sisihan piawai kadar pulangan berkemungkinan portfolio. Ini berguna untuk mentakrifkan portfolio risiko optimum, iaitu, 'sweet spot' risiko optimum untuk optimum, bukannya lebih banyak risiko untuk pulangan yang berkadar lebih rendah.

Apakah Peraturan 1% dalam perdagangan?

Pedagang harian di pasaran kewangan sering mematuhi "Peraturan 1%". Teori di sebalik ini ialah anda tidak boleh melakukan lebih daripada 1% daripada bank dagangan anda ke arah satu perdagangan. Malah peniaga kewangan terbaik dunia tidak membuat keuntungan dengan setiap perdagangan yang mereka buat. Dengan mengguna pakai peraturan 1%, ia akan mengambil masa 100 dagangan yang kalah berturut-turut untuk menghapuskan keseluruhan bank dagangan anda. Walaupun kerugian maksimum anda ditetapkan pada 1%, ini tidak mengehadkan jumlah keuntungan yang boleh anda perolehi setiap dagangan. Ia hanya menjamin senario terburuk anda dari saat anda memasuki pasaran.

Bolehkah anda melaksanakan perintah henti rugi dan ambil untung dalam MetaTrader?

MetaTrader 4 dan MetaTrader 5 kedua-duanya adalah platform yang disokong di INFINOX dan IX Prime. Platform dagangan ini menawarkan pelbagai ciri untuk mengautomasikan pelaksanaan dagangan anda, termasuk pesanan stop loss dan ambil untung.

Mengapa kesan gelinciran boleh menghentikan pesanan kerugian?

Pesanan henti rugi boleh dilaksanakan pada harga yang lebih teruk daripada yang anda tetapkan pada asalnya. Itu kerana isu yang dikenali sebagai tergelincir. Ini ialah perbezaan antara harga yang dilaksanakan dan tahap hentian sasaran.

Gelinciran atau jurang berlaku antara harga yang anda ingin tutup kedudukan anda dan harga sebenar atas pelbagai sebab. Peristiwa berita penting boleh menyebabkan turun naik harga yang ketara dan jurang harga dalam pasaran, manakala harga boleh dibuka dengan ketara lebih tinggi atau lebih rendah pada hari berikutnya.

Terdapat juga bahaya jika volum tidak mencukupi untuk pesanan henti rugi anda diisi sepenuhnya pada harga sasaran anda. Sesetengah broker akan menawarkan pesanan stop loss terjamin yang memastikan anda mendapat harga keluar yang anda tetapkan untuk premium.