Minggu dagangan penuh ketiga bulan itu menyaksikan data peringkat satu meningkat semula. Pengguna US menjadi tumpuan, dengan data Jualan Runcit menjadi kemuncak minggu ini. Walaupun data utama US agak tipis, di tempat lain, terdapat banyak untuk menggerakkan pasaran dengan banyak data inflasi dan pertumbuhan yang dijadualkan. Terdapat tiga kali pukulan data UK, dengan pengangguran, inflasi CPI dan jualan runcit. Bagi pasaran Asia, pertumbuhan dan inflasi Jepun akan diperhatikan, bersama-sama dengan pengangguran Australia dan kadar faedah China. Bagi Lat Am, tumpuan diberikan kepada pertumbuhan KDNK untuk Colombia dan Chile. 

Perhatikan:

 • Amerika Utara – Jualan Runcit US dan Pengeluaran Perindustrian, dan CPI Kanada
 • Eropah & Asia – data pasaran buruh UK, CPI dan jualan runcit; KDNK dan CPI Jepun; Pengangguran Australia dan kadar faedah Bank Rakyat China.

 

Data Amerika Utara:

Perbelanjaan pengguna adalah sekitar 70% daripada ekonomi US, jadi Jualan Runcit US dianggap sebagai pengukur arah ekonomi yang baik. Jualan larasan telah meningkat setiap bulan sejak pergantian tahun, menunjukkan ekonomi kekal kukuh buat masa ini. Walau bagaimanapun, April dijangka kurang kukuh dan kejutan menurun (mungkin negatif) akan menjadi kebimbangan bahawa ekonomi sedang berderit di bawah tekanan inflasi.

Pengeluaran Perindustrian memberikan tinjauan sektor utama yang lain untuk ekonomi US. Sekali lagi konsensus mencari pertumbuhan yang lebih sederhana pada bulan April yang akan mengheret pertumbuhan 12 bulan ke bawah ke arah 2%. Walaupun Penggunaan Kapasiti dijangka terus bertambah baik di atas paras sebelum COVID (menuju 78.6%, arah aliran pengeluaran kelihatan akan berubah lebih rendah. Ini memainkan kebimbangan mengenai penurunan pertumbuhan ekonomi. Jika data Mei untuk tinjauan Fed serantau juga mencerminkan perkara ini pengurangan dengan kejutan negatif, maka kebimbangan ini hanya akan meningkat.

Inflasi CPI Kanada akan menjadi kunci kepada pedagang CAD pada hari Rabu. Menurut Timbalan Gabenor Bank of Canada Gravelle kadar dasar 1.0% adalah "terlalu merangsang" untuk tekanan harga yang dihadapi. Ini menunjukkan lebih ketat dalam perjalanan. Menurut konsensus, tajuk utama CPI Kanada dijangka mula menurun pada hari Rabu (walaupun teras dijangka mendatar). Bagaimanapun, memandangkan kejutan menaik dalam IHP US minggu lepas, akan ada berhati-hati dalam meletakkan kedudukan untuk inflasi yang lebih rendah. Ini boleh membantu menyokong CAD.

Reaksi Pasaran 

 • Ketidaktentuan USD pada jualan runcit dan pengeluaran perindustrian
 • CAD akan disokong jika inflasi Kanada mengikuti CPI US dengan kejutan menaik.

 

Eropah & Asia:

 • Pengangguran UK dan Purata Pendapatan Mingguan (Selasa 17 Mei, 0700BST) Kadar pengangguran utama dijangka kekal pada 3.8% pada bulan Mac dengan jumlah gaji dijangka meningkat kepada 5.7% (daripada 5.4%)
 • KDNK Zon Euro (Selasa 17hb Mei, 1000BST) Anggaran kedua KDNK dijangka tidak disemak pada +0.2% (yang akan turun daripada +0.3% pada S4 2021)
 • KDNK Jepun (Rabu 18hb Mei, 0050BST) KDNK awal dijangka jatuh sebanyak -0.4% pada S1 (selepas pertumbuhan +1.1% pada S4 2021)
 • IHP UK (Rabu 18 Mei, 0700BST) Inflasi keseluruhan dijangka menyaksikan lonjakan besar-besaran pada bulan April kepada 8.9% (daripada 7.0% pada Mac), dengan IHP teras dijangka meningkat kepada 6.5% (daripada 5.7%).
 • Inflasi akhir zon Euro (Rabu 18 Mei, 1000BST) Konsensus menjangkakan inflasi tidak disemak pada 7.5% untuk tajuk utama HICP dan pada 3.5% untuk teras HICP.
 • Pengangguran Australia (Khamis 19 Mei, 0230BST) Kadar pengangguran dijangka turun sedikit kepada 3.9% pada bulan April (daripada 4.0% pada bulan Mac)
 • Akaun mesyuarat dasar monetari ECB (Khamis 19 Mei, 1230BST)
 • CPI teras Jepun (Jumaat 20 Mei, 0030BST) Inflasi teras dijangka meningkat kepada +1.2% pada bulan April (daripada +0.8% pada bulan Mac)
 • Kadar faedah PBoC (Jumaat 20 Mei, 0230BST) Kadar faedah China dijangka akan ditahan dengan 3.7% Kadar Perdana Pinjaman 1 tahun.
 • Jualan Runcit UK (Jumaat 20hb Mei, 0700BST) Konsensus menjangkakan satu bulan lagi penurunan jualan, turun lagi -1.2% pada bulan April (selepas penurunan sebanyak -1.1% pada bulan Mac)
 • Keyakinan Pengguna Zon Euro (Jumaat 20 Mei, 1500BST) Keyakinan dijangka terus menurun, kepada -21.3 pada bulan Mei (turun daripada -22.0 pada bulan April).

Inflasi mungkin memuncak di Amerika Utara, tetapi ini tidak berlaku di tempat lain. CPI UK dijangka melonjak dengan ketara pada bulan April. Inflasi keseluruhan dijangka hampir mencecah 9% manakala inflasi teras dijangka melonjak kepada 6.5%. Kenaikan besar dalam harga tenaga isi rumah adalah pemacu, dan peningkatan yang dijangkakan dalam pertumbuhan gaji pada hari Selasa hanya akan menambah kebimbangan bahawa inflasi akan mengambil sedikit masa untuk turun. Menurut Bank of England, keadaan dijangka bertambah buruk dalam beberapa bulan akan datang dan hanya memuncak menjelang akhir tahun 2022.

Inflasi juga dijangka melonjak lebih tinggi di Jepun dengan CPI teras Jepun dijangka berada pada 1.2%. Bagaimanapun, Gabenor Bank of Japan Kuroda kekal dovish sementara beliau percaya kenaikan harga tenaga adalah pemacu utama, tetapi ini tidak mempunyai kemampanan dan masih jauh di bawah sasaran 2%.

Di tempat lain, kami menjangkakan pertumbuhan akan merosot dalam KDNK Q1 untuk Jepun manakala konsensus tidak menjangkakan sebarang semakan kepada KDNK Zon Euro Q1 sebanyak +0.2% yang sedikit. Jualan Runcit UK dijangka mencerminkan gambaran berterusan kemerosotan dalam prospek ekonomi, seperti yang dibentangkan oleh Bank of England baru-baru ini.

Reaksi Pasaran: 

 • Pedagang GBP mempunyai banyak untuk memastikan mereka sibuk sepanjang minggu, dengan pengangguran dan gaji, CPI dan Jualan Runcit. Gambaran luas kelihatan negatif untuk GBP masih.
 • JPY mungkin mempunyai minggu yang tidak biasa dengan minat dinaikkan, dengan KDNK dan inflasi pada doket. Melainkan terdapat sebarang kejutan menaik yang ketara dalam CPI atau KDNK maka pergerakan mungkin terhad.
 • KDNK dan inflasi zon Euro dijangka tidak disemak daripada bacaan sebelumnya, tetapi minit mesyuarat ECB mungkin memberikan beberapa tindakan untuk EUR jika terdapat pembengkakan bunyi hawkish pada Majlis Pentadbiran


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.