Beralih ke bulan Jun, data peringkat satu datang tebal dan pantas, dengan banyak perkara untuk memastikan pedagang sentiasa bersedia. Terdapat serangkaian pengumuman yang menggerakkan pasaran termasuk PMI ekonomi utama dan KDNK untuk Australia, Kanada dan Brazil. Akan ada tumpuan besar sama ada stagflasi yang sepatutnya mula memberi kesan kepada data pasaran buruh dengan tiga ekonomi utama mengemas kini (termasuk Nonfarm Payrolls AS, Jepun dan Zon Euro) dan tiga daripada Lat Am. Tambahan pula, inflasi kilat boleh menunjukkan tekanan harga mula mereda di zon Euro, dan kami melihat ke arah kenaikan kadar yang dijangka daripada Bank of Canada.

Perhatikan:

  • Amerika Utara – PMI (AS dan Kanada), Bank of Canada dan Gaji Bukan ladang
  • Eropah & Asia – Pengangguran (Jepun, Zon Euro), PMI (China, Jepun, Australia, Zon Euro dan UK) dan inflasi zon Euro kilat
  • LatAm – Pengangguran (Mexico, Brazil, Colombia) dan KDNK Brazil

 

Data Amerika Utara:

Ia adalah data peringkat satu dinding ke dinding minggu ini. Bagi AS, Keyakinan Pengguna telah merosot sejak pertengahan 2021 dan dijangka sekali lagi jatuh ke paras terendah sejak Februari 2021. Ini mungkin tidak begitu mengejutkan tetapi sebarang kejutan negatif yang ketara boleh menjejaskan selera risiko yang lebih luas, terutamanya pada Wall Street lagi. Ramalan untuk data ISM mencadangkan Pembuatan hanya akan jatuh sedikit, tetapi kejatuhan 2 mata yang lebih ketara dapat dilihat dalam tinjauan Perkhidmatan kerana prospek untuk sektor pengguna AS terus dikekang.

Penyata Gaji Bukan Ladang pada hari Jumaat akan sentiasa diawasi dengan teliti, dan pertumbuhan pekerjaan utama dijangka menyederhana ke rantau pertengahan 300k pada bulan Mei. Walau bagaimanapun, jumlah kejatuhan itu adalah wajar kerana pasaran buruh menjadi semakin ketat. Pengangguran dijangka jatuh kepada 3.5% yang merupakan rekod terendah sebelum wabak. Kesan inflasi daripada pertumbuhan gaji yang kukuh juga merupakan faktor. Gaji merosot sedikit pada bulan lepas dan satu lagi penurunan pada bulan Mei akan menambah berat lagi kepada penilaian bahawa tekanan inflasi kini semakin surut.

Akan ada minat yang kuat dalam dagangan CAD minggu ini, dengan KDNK Kanada dan juga Bank of Canada ditetapkan untuk menaikkan kadar. KDNK dijangka bertahan dengan baik pada S1, lebih kukuh daripada pertumbuhan di kebanyakan ekonomi utama. Ini akan membantu menyediakan asas kepada Bank of Kanada untuk kenaikan kadar 50bps. Panduan ke hadapan akan menjadi kunci kepada reaksi. Gabenor BoC Tiff Macklem telah mencadangkan kadar dasar mungkin berada pada landasan untuk bergerak melebihi 3% dalam masa terdekat, dengan inflasi masih menjadi kebimbangan utama.

Reaksi Pasaran: 

  • Reaksi USD yang ketara terhadap data sepanjang minggu. Kuncinya ialah sama ada langkah pembetulan USD kekal di landasan jika kejutan negatif dilihat dalam data.
  • CAD menjadi tidak menentu di sekitar BoC, dengan sebarang perbincangan mengenai kadar bergerak kuat melebihi 3% memberi pinjaman sokongan CAD.

 

Eropah & Asia:

 

Pilihlah daripada PMI, data pasaran buruh dan KDNK untuk sebarang bilangan reaksi pasaran minggu ini. Walau bagaimanapun, data inflasi zon Euro pastinya akan menjadi salah satu pengumuman utama minggu ini. Gemuruh kenaikan kadar boleh didengari di seluruh ketua bank pusat Eropah utara. Bunyi ini akan bertambah kuat pada sebarang kejutan inflasi menaik minggu ini. Terdapat kekurangan kepastian di sekitar konsensus, dengan beberapa cadangan bahawa inflasi mungkin akan turun semula, terutamanya berdasarkan asas. Ini akan mengurangkan sedikit tekanan ke atas Majlis Pentadbiran untuk menaikkan kadar.

Di tempat lain, kami menjangkakan tahap pengangguran akan terus bertambah baik di zon EU, manakala pengangguran Jepun kekal sangat rendah sekitar 2.6%.

Kebanyakan PMI ekonomi utama adalah bacaan akhir dan dijangka tidak disemak daripada data kilat. Mungkin terdapat kapasiti untuk beberapa reaksi pasaran terhadap sebarang kejutan tetapi reaksi pasaran yang menentukan berkemungkinan berlaku sekitar angka kilat minggu lepas.

Kerajaan rasmi PMI China akan mempunyai potensi untuk menggerakkan pasaran sekalipun. Sekatan sifar COVID (terutamanya di Shanghai) telah memberi kesan yang ketara pada selera risiko dalam beberapa minggu kebelakangan ini. PMI Cina telah menunjukkan penguncupan yang mendalam. Bagaimanapun, PMI dijangka kembali tinggi pada bulan Mei. PMI Am dijangka meningkat kepada 46.0 (masih dalam penguncupan) tetapi sebarang kejutan menaik boleh memberi rangsangan kepada sentimen yang luas.

Reaksi Pasaran: 

  • Jangkakan sentimen yang luas akan dipengaruhi oleh PMI China pada hari Selasa.
  • EUR turun naik akan meningkat di sekitar data inflasi kilat. EUR akan disokong jika terdapat kejutan menaik.

 

 Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.