Pengenalan

Selepas tertakluk kepada pelbagai data peringkat satu menjelang cuti Paskah, kalendar ekonomi kelihatan lebih tenang minggu ini. Walau bagaimanapun, PMI kilat yang berpandangan ke hadapan untuk ekonomi utama akan memberikan gambaran utama tentang arah aliran pertumbuhan ekonomi yang menuju ke suku kedua tahun ini. Terdapat juga lebih banyak data inflasi yang perlu diperhatikan oleh ekonomi utama.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – Data perumahan US, CPI Kanada dan PMI Flash AS.
 • Eropah & Asia – Kadar faedah PBoC, inflasi untuk New Zealand, Jepun dan Zon Euro, PMI kilat untuk Jepun, Australia, Zon Euro dan UK.

 

Data Amerika Utara: 

Inflasi adalah masalah yang semakin meningkat untuk Bank of Canada (walaupun ia tidak bersendirian). Kemas kini dasar monetari baru-baru ini termasuk "semakan menaik yang ketara" kepada prospek inflasi bank pusat, dengan Warga Kanada CPI dijangka purata 6% pada H1 2022. Inflasi dijangka terus meningkat pada Mac kepada 5.9% (daripada 5.7%) dan memandangkan kecenderungan untuk inflasi melebihi jangkaan di seluruh dunia, terdapat risiko terbalik untuk ini.

PMI kilat ialah penunjuk utama yang berpandangan ke hadapan untuk aktiviti ekonomi. Dengan peningkatan inflasi dan kebimbangan terhadap perang Ukraine yang melanda sentimen pengguna, PMI dijangka menunjukkan pengembangan yang semakin perlahan pada S2. Ini dijangka dapat dilihat dalam PMI Komposit kilat US yang dijangka turun kepada 57.0 pada bulan April. Ini menunjukkan bahawa masih terdapat bacaan yang baik tentang cara KDNK melihat ke Q2, walaupun ia mungkin lebih rendah sedikit daripada anggaran konsensus semasa sekitar 1.8% tahunan untuk Q1.

Reaksi Pasaran:

 • Data perumahan tidak mungkin menggerakkan jarum pada USD terlalu banyak, tetapi PMI kilat sentiasa diperhatikan. Sebarang kejutan kelemahan akan berisiko negatif dan boleh membebankan USD (sekurang-kurangnya pada mulanya sebelum aliran syurga yang berkemungkinan masuk).
 • CAD akan disokong jika inflasi lebih tinggi daripada jangkaan.b.

 

Eropah & Asia: 

 • Kadar faedah People’s Bank of China (Rabu 20 April, 0215BST) Tiada perubahan dijangka pada Kadar Perdana Pinjaman 1 tahun sebanyak 3.7%.
 • Pengeluaran Perindustrian Zon Euro (Rabu 20 April, 1000BST) Pengeluaran dijangka meningkat sebanyak +0.8% MoM pada bulan Februari (selepas pertumbuhan sifar pada bulan Januari, yang akan meningkatkan pertumbuhan YoY kembali kepada positif pada +0.8% (daripada -1.3%).
 • CPI New Zealand (Rabu 20 April, 2345BST) Inflasi Q1 dijangka melonjak kepada 2.0% (daripada 1.4% pada Q4 2021), bermakna inflasi YoY meningkat kepada 7.1% (daripada 5.9%).
 • Inflasi Zon Euro - muktamad (Khamis 21 April, 1000BST) Inflasi akhir dijangka tidak disemak daripada bacaan kilat Mac, pada 7.5% untuk IHP dan 3.0% untuk inflasi teras.
 • PMI kilat Australia (Jumaat 22hb April, 0000BST) Kedua-dua PMI Pembuatan dan Perkhidmatan dijangka berkurangan sedikit, untuk menarik PMI Komposit bagi April turun kepada 54.3 (daripada 55.1 pada Mac).
 • CPI Jepun (Jumaat 22hb April, 0030BST) Inflasi teras dijangka meningkat kepada +0.8% pada bulan Mac (meningkat daripada +0.6% pada bulan Mac).
 • PMI kilat Jepun (Jumaat 22hb April, 0130BST) Ramalan penganalisis sedang mencari kemerosotan sedikit dalam PMI Komposit kepada 48.6 pada April (daripada 49.3).
 • Jualan Runcit UK (Jumaat 22hb April, 0700BST) Jualan teras (bekas bahan api) dijangka sebanyak +0.4% pada bulan Mac (-0.7% pada Februari) tetapi ini akan mengurangkan jualan YoY kepada +1.6% (daripada +4.6% pada Februari).
 • PMI kilat Zon Euro (Jumaat 22hb April, 0900BST) Penganalisis mencari kemerosotan sedikit pada bulan April dalam kedua-dua Pembuatan (turun kepada 56.2 daripada 56.5) dan Perkhidmatan (turun kepada 55.0 daripada 55.6). Ini akan menyeret PMI Komposit turun kepada 54.2 pada bulan April (daripada 54.9 pada bulan Mac).
 • PMI kilat UK (Jumaat 22hb April, 0930BST) Kemerosotan sedikit dijangka pada bulan April untuk kedua-dua Pembuatan (turun kepada 54.8 daripada 55.2) dan Perkhidmatan (turun kepada 62.1 daripada 62.6). PMI Komposit dijangka turun kepada 59.6 pada bulan April (daripada 60.9).

Data inflasi untuk New Zealand, Jepun dan Zon Euro juga dijangka mengesahkan kenaikan harga yang berterusan dan isu yang semakin meningkat untuk bank pusat. Inflasi New Zealand yang melonjak kepada lebih 7% (daripada 5.9% tiga bulan lalu) akan mencetuskan lagi perbincangan tentang "jalan yang paling tidak dikesali" yang dibincangkan oleh Reserve Bank of New Zealand minggu lepas. Sebarang kejutan menaik akan mencetuskan perbincangan mengenai kenaikan kadar yang lebih agresif. Inflasi Zon Euro hanyalah bacaan terakhir kepada lonjakan yang telah dilihat dalam data kilat beberapa minggu lalu. Tambahan pula, ECB mengesahkan normalisasi kadar siputnya minggu lepas. Ia mungkin berbaloi untuk melihat hasil bon Jepun untuk reaksi pasaran dan kesan seterusnya ke atas USD/JPY jika inflasi CPI teras Jepun terus meningkat.

Aliran umum PMI bulan lepas ialah penganalisis berada di sisi pesimis. Penurunan PMI nampaknya tidak seperti yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, apabila inflasi terus menggigit dan isu rantaian bekalan menghalang pengeluaran dan pesanan baharu, terdapat risiko penurunan untuk menunjukkan PMI sekali lagi. PMI Komposit Zon Euro kelihatan sangat terdedah kepada perkara ini.  

Reaksi Pasaran: 

 • EUR mungkin memerlukan semakan menaik yang ketara kepada inflasi untuk memacu pergerakan lebih tinggi, sementara masih terdapat risiko penurunan kepada PMI yang boleh menjejaskan euro.
 • NZD akan disokong oleh kejutan menaik dalam inflasi New Zealand.
 • Sebarang kejutan negatif terhadap jualan runcit UK atau PMI akan mengheret GBP lebih rendah.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.