Selepas turun naik beberapa hari kebelakangan ini, kalendar ekonomi kelihatan lebih tenang minggu ini. Inflasi kekal sebagai teka-teki penting bagi bank pusat ekonomi utama dunia. CPI US seterusnya akan mengambil fokus utama untuk pedagang minggu ini, sebagai tambahan kepada petunjuk inflasi yang diambil daripada Sentimen PPI dan Michigan. Penunjuk inflasi dari China dan Australia juga berada dalam kalendar. Di tempat lain, pandangan pertama pada KDNK Q1 UK akan menjadi menarik selepas penilaian suram Bank of England terhadap ekonomi UK minggu lepas. Di Lat Am, kami sedang memerhatikan inflasi Mexico dan Brazil serta keputusan kadar bank pusat Mexico.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – CPI US, PPI dan Sentimen Michigan awal
 • Eropah & Asia – ZEW Jerman, CPI China dan KDNK Q1 UK


Data Amerika Utara: 

Terdapat titik data AS yang terhad minggu ini, tetapi terdapat beberapa yang penting. Aliran inflasi AS terus berjalan lebih tinggi, tetapi terdapat tanda-tanda dalam CPI teras bulan lepas bahawa inflasi puncak mungkin menghampiri. Penilaian tentang cara ini ditunjukkan dalam data April akan menjadi kunci untuk CPI US dan PPI US. Kedua-duanya dijangka meningkat sedikit sahaja. 

Sentimen Michigan dijangka merosot pada bulan April, didorong oleh penurunan dalam kedua-dua keadaan semasa dan jangkaan. Ini akan membalikkan peningkatan yang dilihat pada data Mac. Walau bagaimanapun, tumpuan juga akan diberikan kepada jangkaan inflasi pengguna yang kekal sekitar paras tertinggi 8 tahun, tetapi telah menunjukkan tanda-tanda stabil baru-baru ini.

Reaksi Pasaran:

 • Hasil US dan USD akan menyaksikan turun naik yang tinggi di sekitar kejutan CPI dan PPI. 
 • Sentimen Michigan juga akan diawasi untuk kemerosotan yang diperbaharui, dengan kecenderungan negatif risiko berkemungkinan besar.

 

Eropah & Asia: 

 • Sentimen Ekonomi ZEW Jerman (Selasa 10 Mei, 1000BST) Sentimen dijangka kekal stabil pada -40.5 pada bulan Mei (-41.0 pada bulan April)
 • IHP China (Rabu 11 Mei, 0230BST) Inflasi CPI dijangka meningkat sedikit kepada 1.6% pada bulan April (naik daripada 1.5% pada bulan Mac). IHPR dijangka turun sedikit kepada 7.8% (daripada 8.3%)
 • Jangkaan inflasi Australia (Khamis 12 Mei, 0200BST) Jangkaan inflasi dijangka berkurangan sedikit kepada 4.8% pada bulan Mei (daripada 5.2% pada bulan April)
 • KDNK UK – awal (Khamis 12hb Mei, 0700BST) KDNK S1 dijangka masuk pada 0.9% (selepas +1.3% terakhir pada S4)
 • Pengeluaran Perindustrian UK (Khamis 12hb Mei, 0700BST) Dengan hanya +0.1% ramalan pengeluaran perindustrian, pengeluaran tahun ke tahun dijangka turun semula kepada +1.0% pada bulan Mac (daripada +1.6% pada bulan Februari)
 • Pengeluaran Perindustrian Zon Euro (Jumaat 13 Mei, 1000BST) Pengeluaran bulanan dijangka jatuh sebanyak -1.0% pada bulan Mac

Inflasi juga akan diperhatikan di China minggu ini. Tanda lebih tinggi dijangka untuk CPI, tetapi konsensus menjangkakan sedikit penurunan dalam IHPR. Inflasi pintu kilang menyederhana kepada 7.8%, mencerminkan penutupan COVID, tetapi adakah ini juga boleh menjadi isyarat lain untuk trend inflasi yang mula memuncak?

Bacaan pertama KDNK Q1 UK dijangka berada pada 0.9%. Ini juga merupakan jangkaan Bank of England, jadi sebarang undershoot akan menjadi kebimbangan, terutamanya untuk GBP. Kami juga sedang mencari arah aliran Pengeluaran Perindustrian UK yang semakin menurun dalam ekonomi utama. Mac nampaknya merupakan bulan yang lemah untuk UK, dengan konsensus meramalkan pengeluaran 12 bulan akan jatuh kepada sekitar 1%. Kemerosotan juga dijangka dalam Pengeluaran Perindustrian Zon Euro, di mana penurunan bulanan boleh menyaksikan pengeluaran hampir mendatar pada asas 12 bulan.

Reaksi Pasaran: 

 • Kejutan negatif dalam ZEW Jerman akan menjadi negatif untuk EUR
 • Kejutan negatif untuk inflasi China mungkin memberi kesan kepada selera risiko
 • Pedagang GBP akan melihat sebarang kejutan dalam data pertumbuhan UK

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.