Pengenalan

Ia mungkin minggu dagangan yang pendek disebabkan hari Jumaat Paskah, tetapi terdapat banyak yang bersesak-sesak untuk memastikan peniaga sentiasa berjaga-jaga. Pemulangan US data yang peringkat satu bermakna tumpuan kembali kepada inflasi CPI di mana kadar tajuk dijangka bergerak jauh melebihi paras 8%. Kami juga akan mengetahui lebih lanjut tentang prospek untuk pengguna US dengan kedua-dua Jualan Runcit dan Sentimen Michigan pada doket. Terdapat juga tiga bank pusat utama yang mengemas kini dasar monetari. Peserta pasaran akan berminat untuk mengetahui sejauh mana sikap penjaja daripada BoC, RBNZ dan juga ECB.

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – US CPI, Jualan Runcit dan Sentimen Michigan; bersama dengan Bank of Canada (BoC).
 • Eropah & Asia – Bank Rizab New Zealand (RBNZ) dan Bank Pusat Eropah (ECB); bersama-sama dengan pengangguran dan inflasi CPI untuk UK.


Data Amerika Utara:

Selepas stabil pada musim panas 2021, inflasi US telah meningkat dengan stabil sejak enam bulan lalu. Tajuk utama kadar CPI US untuk Mac diramalkan bergerak secara tegas melebihi 8% dan tidak dijangka memuncak sehingga awal musim panas paling awal. Inflasi teras juga dijangka mencecah 7% dalam beberapa bulan akan datang. Fed sudah berada di landasan untuk meningkat sebanyak 50bps pada mesyuarat akan datang, tetapi inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan boleh mengukuhkan lagi kenaikan agresif berikutnya.

Ia juga merupakan minggu data pengguna untuk US. Jualan Runcit dijangka menunjukkan pertumbuhan bulanan sebanyak +0.7%. Walau bagaimanapun, ini berlaku di tengah-tengah kemerosotan yang konsisten dalam petunjuk keyakinan. Sentimen Michigan dijangka terus merosot, dengan kedua-dua keadaan semasa dan komponen jangkaan juga semakin merosot. Peniaga juga akan memerhatikan jangkaan inflasi jangka panjang juga.

Bank of Canada dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 1.00% pada hari Rabu, secara berkesan bayangan pre-emptive tentang apa yang ramai percaya akan dilakukan oleh Fed. Peserta pasaran akan berminat untuk mendengar mesej mengenai kadar kenaikan masa depan daripada Gavenor Macklem.

Reaksi Pasaran:

 • USD akan aktif sepanjang minggu dengan beberapa titik data peringkat satu. CPI yang lebih tinggi daripada jangkaan pada hari Selasa akan menyokong USD, manakala reaksi terhadap jualan runcit cenderung untuk jangka pendek sedikit. Sentimen Michigan juga akan diperhatikan untuk sebarang kejutan negatif, dengan perhatian juga terhadap jangkaan inflasi pengguna.
 • CAD akan bertindak balas terhadap betapa agresif mana-mana panduan hadapan daripada Bank of Canada.

 

Eropah & Asia:

 • Pengangguran dan gaji UK (Selasa 12hb April, 0700BST) Pengangguran dijangka jatuh kepada 3.8% pada bulan Februari (daripada 3.9% pada Januari), dengan jumlah Purata Pendapatan Mingguan dijangka meningkat kepada 6.0% (daripada 4.8% pada Januari).
 • Sentimen Ekonomi ZEW Jerman (Selasa 12hb April, 1000BST) Konsensus menjangkakan kemerosotan berterusan dalam sentimen kepada -50.0 pada bulan April (daripada -39.3 pada bulan Mac).
 • Dasar kewangan Bank Rizab New Zealand (Rabu 13 April, 0300BST) Kenaikan kadar +25bps dijangka kepada 1.25% (daripada 1.00% sebelumnya).
 • Imbangan Perdagangan China (Rabu 13 April, 0300BST) Lebihan keseluruhan dijangka turun dengan ketara kepada +$22.4bn (daripada +$116.0bn pada bulan Februari).
 • UK CPI (Rabu 13 April, 0700BST) Inflasi dijangka terus meningkat dengan IHP utama meningkat kepada 6.7% (daripada 6.2% pada bulan Februari) dan IHP teras sehingga 5.4% (daripada 5.2% pada bulan Februari).
 • Pengangguran Australia (Khamis 14 April, 0230BST) Kadar tajuk dijangka turun kepada 3.9% pada bulan Mac (daripada 4.0% pada bulan Februari).
 • Dasar monetari Bank Pusat Eropah (Khamis 14hb April, 1245BST) Tiada perubahan dijangka pada kadar deposit -0.50%.

Inflasi UK dijangka terus meningkat. Bank of England melihat ia mencecah 8% dalam beberapa bulan akan datang dan ada yang mencadangkan setinggi 10% boleh dilihat. Ramalan untuk CPI UK pada bulan Mac ialah inflasi utama meningkat kepada 6.7% dan sehingga 5.4% pada asas teras. Memandangkan jangkaan yang tinggi untuk bulan-bulan akan datang, terdapat risiko peningkatan pada ramalan ini.

ECB mempunyai tugas yang sangat sukar di tangannya (seperti semua bank pusat), cuba mengimbangi risiko inflasi yang meningkat secara mendadak (dan lebih tinggi daripada yang dijangkakan) dengan kesan negatif terhadap pertumbuhan. Penjaja juga mendapat suara di Majlis Pentadbiran, dengan gesaan untuk satu atau dua kenaikan kadar sekurang-kurangnya menjelang akhir tahun (dengan kadar deposit sekurang-kurangnya kembali kepada sifar). Untuk mesyuarat ini, kita mungkin melihat tindakan yang lebih tegas. Menamatkan pembelian aset bersih menjelang S3 mungkin perlu diseret ke hadapan ke S2, manakala panduan hadapan mungkin mula menandakan kadar yang lebih tinggi pada S3/S4.

Reaksi Pasaran:

 • Pedagang UK akan memerhatikan isyarat inflasi, dengan pertumbuhan upah (sebagai sebahagian daripada data pasaran buruh) dan CPI. Apa-apa yang lebih tinggi daripada ramalan akan menyokong GBP.
 • Jangkakan EUR tidak menentu di sekitar mesyuarat penting ECB dan sidang akhbar. Petunjuk ke arah dasar monetari yang lebih ketat akan menjadi sokongan EUR.
 • AUD akan disokong oleh sebarang tanda kekuatan dalam data pasaran buruh.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.