Walaupun perhatian pasaran kekal pada gambaran geopolitik berkaitan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, kalendar ekonomi juga akan memainkan peranan pada minggu ini. Beralih ke minggu pertama bulan baharu, pasaran kewangan sentiasa menyediakan banyak data tahap satu untuk dipertimbangkan. Data PMI bagi ekonomi utama memberi gambaran tentang keadaan ekonomi semasa apabila kita melangkah ke bulan Mac. Terdapat beberapa data bank pusat utama termasuk jangkaan kenaikan kadar oleh Bank of Canada. Minggu ini kemudiannya diakhiri dengan satu lagi laporan pekerjaan yang penting dari AS.

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – ISM dan Gaji Bukan Perladangan AS di samping keputusan dasar monetari Bank of Canada
 • Eropah & Asia – Mesyuarat RBA, inflasi Zon Eropah dan PMI untuk China, Zon Eropah dan UK. 
 • Amerika Latin – Data pengangguran untuk Mexico, Chile dan Colombia, selain GDP Brazil

Data Amerika Utara: 

 • GDP Kanada (Selasa, 1 Mac, 1330GMT) GDP Tahunan dijangka 5.5% pada Suku 4
 • Pembuatan ISM AS  (Selasa, 1 Mac, 1500GMT) Tinjauan dijangka meningkat sedikit kepada 58.0 pada bulan Februari (dari 57.6 pada bulan Januari)
 • Pekerjaan ADP (Rabu, 2 Mac, 1315GMT) Perubahan pekerjaan dijangka meningkat +323,000 pada bulan Februari (selepas penurunan yang mengejut -301,000 pada bulan Januari).
 • Dasar monetari Bank of Canada (Rabu, 2 Mac, 1500GMT) Konsensus menjangkakan kenaikan +25 mata asas kepada 0.50% pada bulan Februari (daripada 0.25% sebelumnya)
 • Buku Beige Rizab Persekutuan (Rabu, 2 Mac, 1900GMT) 
 • Perkhidmatan ISM AS (Khamis, 3 Mac, 1500GMT) Tinjauan Perkhidmatan pada bulan Februari dijangka meningkat kepada 61.0 (daripada 59.9 pada bulan Januari)
 • Pesanan Kilang AS (Khamis, 3 Mac, 1500GMT) Konsensus menjangkakan kenaikan bulanan sebanyak +0.5% pada bulan Januari (selepas penurunan sebanyak -0.4% pada bulan Disember)
 • Gaji Bukan Perladangan (Selasa, 1 Mac, 1330GMT) Data pekerjaan utama dijangka agak sederhana tetapi masih meningkat sebanyak +338,000 pada Februari (467,000 pada bulan Januari)

Selepas dua bulan penurunan bagi kedua-dua Pembuatan ISM dan Perkhidmatan ISM, konsensus menjangkakan pemulihan untuk data bulan Februari. Menarik untuk dilihat jika terdapat implikasi ekonomi yang negatif daripada konflik Ukraine dalam data ini. Penurunan bulan ketiga mungkin menyebabkan segelintir pihak dalam FOMC yang kurang tegas dalam persepsi mereka terhadap dasar monetari.

Minggu Depan: Tumpuan pada PMI, kenaikan kadar dan pekerjaan

Bank of Canada dijangka akan memulakan kenaikan kadar pada minggu ini. Kenaikan pertama sebanyak +25 mata asas (kepada 0.50%) dijangka berlaku. Isu utama adalah sejauh mana hawkish panduan yang akan datang berkaitan kenaikan tersebut. Jika ia seperti Reserve Bank of New Zealand pada minggu lepas, ini akan mendorong CAD.

Minggu ini diakhiri dengan laporan pekerjaan AS yang penting. Ahli FOMC telah menggembar-gemburkan kepentingan data untuk menentukan betapa cepatnya kenaikan kadar boleh dilakukan. Kenaikan Gaji Bukan Perladangan utama sebanyak 338,000 dijangka tercapai. Satu lagi bacaan yang melebihi 400,000 akan dianggap kukuh. Kenaikan upah juga akan dilihat sebagai penunjuk utama bagi jangkaan inflasi, jadi apa-apa yang melebihi 6% akan sekali lagi menimbulkan tanda amaran. Bacaan ADP akan diumumkan beberapa hari sebelum laporan pekerjaan, tetapi telah menjadi penunjuk yang lemah bagi data gaji selama hampir setahun sekarang. Selanjutnya, pedagang mungkin akan menerima sebarang kejutan dalam ADP dengan ragu-ragu.

Minggu Depan: Tumpuan pada PMI, kenaikan kadar dan pekerjaan

Reaksi Pasaran: 

 • USD akan bertindak balas terhadap kejutan dalam data ISM, manakala Gaji Bukan Perladangan akan mengakibatkan turun naik yang meningkat.
 • CAD akan turun naik daripada sebarang data BoC dengan tumpuan pada panduan hadapan bagi kenaikan masa hadapan.

Eropah & Asia: 

 • Dasar monetari Reserve Bank of Australia (Selasa, 1 Mac, 1330GMT) Konsensus menjangkakan RBA mengekalkan kadar pada +0.10%.
 • PMI China (Selasa, 1 Mac, 0100GMT) Konsensus menjangkakan PMI pembuatan rasmi meningkat sedikit kepada 50.4 (daripada 50.1) dan perkhidmatan meningkat kepada 51.5 (daripada 51.1).
 • PMI Pembuatan Zon Eropah - akhir (Selasa, 1 Mac, 0900GMT) Konsensus menjangkakan tinjauan ini tidak disemak semula pada 58.4.
 • PMI Pembuatan UK - akhir (Selasa, 1 Mac, 0930GMT) Tinjauan ini dijangka tidak disemak semula pada 57.3
 • Inflasi Zon Eropah - awal (Rabu, 2 Mac, 1330GMT) Inflasi awal bulan Februari dijangka meningkat sedikit bagi data utama kepada 5.2% (daripada 5.1% pada bulan Januari) dengan inflasi teras stabil pada 2.3% (daripada 2.3% pada Januari).
 • PMI Perkhidmatan Zon Eropah - akhir (Khamis, 3 Mac, 1330GMT) Data perkhidmatan akhir dijangka tidak disemak semula pada 55.8.
 • PMI Perkhidmatan UK - akhir (Khamis, 3 Mac, 1330GMT) Data perkhidmatan akhir dijangka disemak lebih rendah sedikit kepada 60.2 (daripada data awal 60.3)
 • Pengangguran Zon Eropah (Khamis, 3 Mac, 100GMT) Pengangguran dijangka kekal stabil pada 7.0% pada bulan Januari (daripada 7.0% pada bulan Disember).
 • Minit mesyuarat ECB (Khamis, 3 Mac, 1230GMT) 

Reserve Bank of Australia ialah bank pusat utama lain yang mengemas kini dasar monetari pada minggu ini. RBA tidak dijangka akan mengubah kadar (pada +0.10%). Bagaimanapun, pengangguran berada pada 4.2% dan terendah sejak tahun 2008. Selain itu, inflasi CPI meningkat pada 3.5% dan inflasi CPI purata terpangkas RBA adalah pada 2.6% (paras tinggi 8 tahun) manakala pertumbuhan upah meningkat dengan pantas. Tumpuan mesyuarat ini adalah pada prospek waktu kenaikan kadar akan dilihat. Jangkaan penganalisis semakin meningkat untuk kenaikan kadar sekitar Suku 3 tahun ini. 

Inflasi Zon Eropah awal dijangka menunjukkan peningkatan yang berterusan dalam inflasi utama kepada 5.2% pada bulan Februari. Bagaimanapun, inflasi teras dijangka kekal pada 2.3% untuk sebulan lagi. Kenaikan yang lebih tinggi dalam data teras akan membimbangkan, terutamanya dengan konflik Ukraine yang berkemungkinan memanjangkan inflasi pada tahap tinggi.

Minggu Depan: Tumpuan pada PMI, kenaikan kadar dan pekerjaan  

Data PMI dikeluarkan sepanjang minggu bagi ekonomi utama. Trend peningkatan yang umum dijangka pada bulan Februari. Walau bagaimanapun, menarik untuk melihat sama ada ketegangan geopolitik konflik Ukraine akan memberi kesan dan menyebabkan kejutan negatif (terutamanya kepada data Zon Eropah).    

Minggu Depan: Tumpuan pada PMI, kenaikan kadar dan pekerjaan

Reaksi Pasaran: 

 • AUD akan bertindak balas secara positif kepada sebarang isyarat hawkish daripada RBA
 • Sebarang kejutan menaik pada inflasi akan membantu menyokong EUR
 • PMI China yang lebih tinggi daripada jangkaan akan menyokong selera risiko yang luas
 • Sebarang kejutan negatif kepada data PMI Zon Eropah akan negatif untuk EUR

Amerika Latin: 

 • Pengangguran Mexico (Isnin, 28 Februari, 1200GMT) Kadar dijangka kekal pada 3.5%
 • Pengangguran Chile (Isnin, 28 Februari, 1200GMT) Pengangguran dijangka kekal pada 7.2%
 • Pengangguran Colombia (Isnin, 28 Februari, 1500GMT) Kadar dijangka meningkat sedikit kepada 10.8%
 • PMI Pembuatan Brazil (Khamis, 3 Mac, 1300GMT) Sedikit peningkatan kepada 48.0 (daripada 47.8 pada bulan Januari)
 • GDP Brazil (Jumaat, 4 Mac, 1200GMT) Pertumbuhan -0.2% QoQ dijangka.

Mata wang Amerika Latin tidak bertindak balas dengan baik terhadap penghindaran risiko bagi konflik Ukraine yang telah mendorong USD yang lebih kukuh. Ini menghalang trend peningkatan mereka yang tidak diragui berlaku dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Jika berdasarkan pada konsensus, data pengangguran tidak mungkin memberi kesan yang terlalu banyak. Walaupun kadar pengangguran menurun di Chile sejak sembilan bulan lalu dan di Mexico sejak lima bulan lalu, jangkaan mencadangkan peningkatan ini akan terhenti pada Januari. Namun begitu, terdapat sedikit peningkatan dijangka di Colombia.

PMI pembuatan Brazil dijangka kekal dalam wilayah penguncupan pada bulan Februari (walaupun ini lebih baik sedikit daripada bulan Januari). Trend aktiviti ekonomi lembap yang berlaku pada Suku 4 2021 akan berterusan.

Minggu Depan: Tumpuan pada PMI, kenaikan kadar dan pekerjaan

Reaksi Pasaran

 • Kejutan menurun pada kadar pengangguran akan membantu menyokong MXN, CLP dan COP.
 • BRL akan bertindak balas terhadap data PMI dan GDP pada minggu ini.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.