Pengenalan

Terdapat peningkatan yang besar pada detik bersejarah minggu ini. Rizab Persekutuan secara rasmi akan mula mengetatkan dasar monetari dan mengesahkan langkah seterusnya dalam peralihan daripada pendirian dasar monetari ultra longgarnya dalam era pasca pandemik. Bagaimanapun, terdapat juga dua bank pusat utama lain yang mengemas kini dasar monetari pada minggu ini, dengan kenaikan kadar juga dijangka daripada Bank of England. Terdapat juga pelbagai data inflasi untuk diteliti oleh pedagang. Satu lagi minggu yang penting bagi pasaran utama.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – Kenaikan kadar Rizab Persekutuan, Pengeluaran Perindustrian dan Jualan Runcit AS sebagai tambahan kepada inflasi Kanada
 • Eropah & Asia – Potensi kenaikan kadar Bank of England dan Bank of Japan, selain data China dan pengangguran Australia
 • Amerika Latin – Kenaikan kadar daripada Bank Pusat Brazil

Data Amerika Utara:

 • PPI AS (Selasa, 15 Mac, 1230GMT) Tekanan inflasi pintu kilang dijangka meningkat, dengan PPI utama diramal mencapai 10.0% pada bulan Februari (naik daripada 9.7% pada bulan Januari), manakala PPI teras dijangka meningkat kepada 8.5% (daripada 8.3%).
 • CPI Kanada (Rabu, 16 Mac, 1230GMT) Inflasi dijangka meningkat pada bulan Februari kepada 4.5% (daripada 4.3% pada bulan Januari).
 • Jualan Runcit AS (Rabu, 16 Mac, 1230GMT) Jualan teras (tidak termasuk auto) dijangka meningkat +0.9% pada bulan Februari (selepas pertumbuhan yang sangat kukuh sebanyak +3.3% pada bulan Januari).
 • Dasar monetari Rizab Persekutuan (Rabu, 16 Mac, 1800GMT) Rizab Persekutuan dijangka meningkat sebanyak +25bps kepada 0.50% (daripada 0.25% sebelumnya).
 • Pengeluaran Perindustrian AS (Khamis, 17 Mac, 1315GMT) - Pengeluaran dijangka meningkat sebanyak +0.3% pada bulan Februari, bermakna paras YoY meningkat kepada 4.3% (daripada 4.1% pada bulan Januari).
 • Jualan Rumah Sedia Ada AS (Jumaat, 18 Mac, 1400GMT) Jualan dijangka menurun kepada 6.15 juta pada bulan Februari (daripada 6.5 juta pada bulan Januari).

Inflasi yang melambung dan pemulihan ekonomi yang kukuh di AS telah mendorong jangkaan yang ketara untuk kenaikan kadar oleh Rizab Persekutuan. Minggu ini terdapat jangkaan besar bahawa Rizab Persekutuan akan mula mengetatkan dasar monetari. Sebulan yang lalu semua perbincangan adalah mengenai potensi kenaikan +50 mata asas, tetapi ketidaktentuan dan kejutan ekonomi terhadap ekonomi global akibat pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menghapuskan idea itu. Kenaikan +25bps akan dilihat dan pasaran akan berminat untuk melihat plot titik kenaikan kadar masa depan bersama-sama dengan unjuran inflasi dan pertumbuhan.

Jualan Runcit AS dijangka menjadi sangat kukuh sekali lagi, diramalkan bertambah sebanyak +0.8% pada bulan Februari. Memandangkan kesan asas yang menggalakkan (terdapat penurunan sebanyak -3.2% pada Februari 2021 yang kini tercicir daripada data) ini akan menjadi sangat positif untuk pertumbuhan 12 bulan dalam jualan runcit. Pengeluaran industri juga dijangka positif pada bulan Februari dan akan meningkatkan lagi pertumbuhan tahun ke tahun yang kukuh. Penggunaan Kapasiti terus bertambah baik dan dijangka meningkat kepada 77.8% (daripada 77.6% pada Januari), merupakan yang tertinggi sejak bulan Mei 2019.

Reaksi Pasaran:

 • Unjuran laluan kenaikan kadar Rizab Persekutuan (plot titik) akan menjadi penting untuk USD.
 • USD juga akan positif jika terdapat Jualan Runcit dan Pengeluaran Perindustrian yang lebih baik daripada jangkaan.
 • CAD akan positif jika terdapat kejutan kenaikan pada inflasi Kanada.

Eropah & Asia:

 • Pengeluaran Perindustrian dan Jualan Runcit China (Selasa, 15 Mac, 0200GMT) Pengeluaran YoY dijangka merosot kepada 3.8% pada Februari (daripada 4.3% pada bulan Januari), dengan jualan dijangka meningkat kepada 3.5% (daripada 1.7%).
 • Pengangguran dan Pertumbuhan Pendapatan Mingguan UK (Selasa, 15 Mac, 0700GMT) Kadar pengangguran dijangka kekal pada 4.1% pada bulan Januari, dengan pendapatan (termasuk bonus) merosot sedikit kepada 4.0% (daripada 4.3%).
 • Sentimen Ekonomi ZEW Jerman (Selasa, 15 Mac, 1000GMT) Sentimen dijangka menurun dengan ketara kepada 16.8 pada bulan Mac (daripada 54.3 pada bulan Februari).
 • Pengangguran Australia (Khamis, 17 Mac, 0030GMT) Kadar pengangguran dijangka kekal stabil pada 4.2% pada bulan Februari (4.2% pada bulan Januari).
 • Inflasi Zon Eropah - akhir (Khamis, 17 Mac, 1000GMT) Tahap inflasi dijangka tidak disemak semula pada 5.8% bagi HICP utama dan 2.7% bagi HICP teras.
 • Dasar monetari Bank of England (Khamis, 17 Mac, 1200GMT) Bank of England dijangka meningkatkan kadar sebanyak +25bps kepada 0.75% (daripada 0.50% pada bulan Februari).
 • CPI teras Jepun (Khamis, 17 Mac, 2330GMT) Inflasi teras dijangka menurun sedikit kepada +0.2% pada bulan Februari (daripada +0.3% pada bulan Januari).
 • Dasar monetari Bank of Japan (Jumaat, 18 Mac, 0300GMT) Kadar faedah dijangka kekal stabil pada -0.10%.

Bank of England dijangka membuat kenaikan sebanyak +25 mata asas pada hari Khamis. Isu utama adalah sejauh mana keputusan itu sebulat suara. Terdapat dua penentang hawkish yang mengundi kenaikan 50bps pada bulan lepas. Tiada kemas kini kepada tinjauan ekonomi pada mesyuarat ini, tetapi kebimbangan yang mendalam terhadap kenaikan inflasi dan kesan pertumbuhan dalam minit mesyuarat akan memacu prestasi GBP. Dengan keluk hasil Gilt UK sudah terbalik antara 2 tahun dan 6 tahun, pasaran bon diambil kira untuk kesilapan dasar. Keperluan untuk membalikkan strategi sebaik sahaja kenaikan kadar yang mendadak ini telah dicapai adalah jangkaan yang jelas sekarang.

Inflasi teras Jepun dijangka turun semula bulan ini, dengan penurunan kepada +0.2% daripada +0.3% yang dijangkakan. Ini tidak banyak membantu untuk memujuk Bank Jepun untuk membuat sebarang perubahan ketara pada dasar monetari. Walau bagaimanapun, dalam beberapa minggu kebelakangan ini, hasil JGB 10 tahun telah menghampiri had 0.25% yang ditetapkan untuk sasaran 0% dan menarik untuk melihat jika ini mendorong tindak balas.

Reaksi Pasaran:

 • Ketidaktentuan GBP berkaitan pengumuman data pengangguran pada hari Selasa dan keputusan BoE pada hari Khamis
 • EUR di bawah tekanan dengan sebarang kejutan negatif terhadap ZEW Jerman. Inflasi yang disemak semula tidak mungkin memberikan banyak kesan.
 • AUD bergerak jika berlaku sebarang kejutan pada pengangguran Australia

Amerika Latin:

 • Pengeluaran Perindustrian dan Jualan Runcit Colombia (Selasa, 15 Mac, 1500GMT) - Pengeluaran YoY dijangka meningkat kepada 14.0% pada bulan Januari (daripada +13.1% pada bulan Disember), dengan jualan dijangka menurun kepada 7.3% (daripada 15.9%).
 • Dasar monetari Bank Pusat Brazil (Rabu, 16 Mac, 2100GMT) - Kenaikan +100bps kepada 11.75% dijangka (daripada 10.75% sebelumnya)
 • GDP Chile (Jumaat, 18 Mac, 1130GMT) – Pertumbuhan QoQ dijangka +3.5%
 • Pengangguran Brazil (Jumaat, 18 Mac, 1200GMT) - Pengangguran dijangka meningkat sedikit kepada 11.3% pada bulan Januari (daripada 11.1% pada bulan Disember)

Bank pusat Brazil terus menentang inflasi dua angka dengan kadar faedah yang kini dua angka. Satu lagi kenaikan kadar +100bps dijangka pada bulan ini, menyebabkan kadar yang lebih tinggi daripada inflasi (yang pada masa ini 10.38%). Walau bagaimanapun, kadar pengangguran Brazil juga dijangka meningkat lebih tinggi, jadi terdapat akibat ekonomi kepada tahap kadar faedah yang tinggi.

Reaksi Pasaran

 • COP bertindak balas terhadap pengeluaran perindustrian dan jualan runcit pada hari Selasa
 • BRL akan bergerak berdasarkan keputusan kadar dan pengangguran
 • CLP akan bergerak jika terdapat sebarang kejutan GDP