Pengenalan

Pada minggu selepas data Gaji Bukan Perladangan dikeluarkan, kalendar ekonomi cenderung untuk lebih lengang. Namun begitu, dengan adanya keputusan dasar monetari daripada Reserve Bank of Australia, beberapa PMI perkhidmatan yang akan diumumkan dan minit mesyuarat daripada mesyuarat FOMC yang terbaru, terdapat banyak maklumat untuk diperhatikan oleh para pedagang. Di Amerika Latin, minggu ini dikuasai oleh inflasi.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – Perkhidmatan ISM AS dan minit mesyuarat FOMC menjadi faktor utama dan juga PMI Kanada
 • Eropah & Asia – RBA ialah peristiwa yang utama, di samping PMI Perkhidmatan bagi Australia, Zon Eropah dan UK

 

Amerika Utara

Data perkhidmatan akan menjadi data yang penting di pasaran utama pada minggu ini. Di AS, tinjauan Perkhidmatan ISM telah menurun sejak beberapa bulan yang lepas dan kini sangat luar biasa nilainya kurang daripada data Pembuatan. Selepas PMI awal menunjukkan kenaikan dalam aktiviti perkhidmatan pada bulan Mac, ramalan Perkhidmatan ISM menunjukkan kenaikan pertama dalam empat bulan. Ia akan menunjukkan bahawa aktiviti pada akhir Suku 1 dalam keadaan yang lebih baik dan mengurangkan ketakutan terhadap kesan peperangan Ukraine. PMI Komposit Kanada dijangka terus meningkat kepada 61.0 pada bulan Mac.

Minit mesyuarat FOMC bulan Mac akan berusia tiga minggu pada hari Rabu. Memandangkan terdapat beberapa ulasan yang hawkish daripada ahli Rizab Persekutuan sejak mesyuarat FOMC bulan Mac, dengan permintaan untuk kenaikan 50bps semakin meningkat pada mesyuarat yang seterusnya, mungkin terdapat hanya sedikit reaksi terhadap minit mesyuarat ini.

Reaksi Pasaran:

 • USD akan bertindak balas terhadap kejutan data ISM dan mungkin juga minit mesyuarat FOMC.
 • CAD akan bergerak berdasarkan PMI Komposit

 

Eropah & Asia:

 • PMI Perkhidmatan Australia – akhir (Selasa, 5 April, 0000GMT) Data akhir bagi bulan Mac dijangka tidak disemak semula dengan perkhidmatan pada 57.9 dan PMI Komposit pada 57.1
 • Dasar monetari Reserve Bank of Australia (Selasa, 5 April, 0530GMT) RBA dijangka mengekalkan kadar pada +0.10%.
 • PMI Perkhidmatan Zon Eropah – akhir (Selasa, 5 April, 0900GMT) Tiada semakan semula dijangka dengan PMI Perkhidmatan pada 54.8 dan PMI Komposit pada 54.5.
 • PMI Perkhidmatan UK – akhir (Selasa, 5 April, 0930GMT) Konsensus tidak menjangkakan sebarang semakan semula pada PMI Perkhidmatan pada 61.0 dan PMI Komposit pada 59.7.
 • Jualan Runcit Zon Eropah (Khamis, 7 April, 1000GMT) Jualan tahunan dijangka merosot pada bulan Februari kepada 6.2% (daripada 7.8% pada bulan Januari)
 • Akaun Mesyuarat Dasar Monetari ECB (Khamis, 7 April, 1230GMT)

Reserve Bank of Australia dalam usaha ke arah mengetatkan dasar monetari tetapi belum melaksanakannya. Namun begitu, tiada perubahan kadar pada mesyuarat ini. Hanya pesanan berkenaan panduan yang akan menjadi tumpuan. Pilihan raya Persekutuan akan diadakan pada akhir bulan Mei dan RBA tidak mungkin akan menaikkan kadar sebelum itu. Undian Reuters meletakkan jangkaan kenaikan pertama yang semakin meningkat ke arah bulan Jun atau Ogos. Sebarang isyarat daripada RBA yang membantu membentuk pandangan ini akan positif untuk AUD.

PMI Perkhidmatan juga akan menjadi fungsi reaksi yang penting bagi ekonomi utama pada minggu ini. Ini ialah bacaan akhir bagi Australia, Zon Eropah dan UK, jadi tidak mungkin akan menyebabkan banyak tindak balas. Peningkatan dalam data awal telah pun diambil kira, namun begitu, sebarang semakan semula mungkin menyebabkan reaksi pada AUD, EUR dan GBP masing-masing.

Reaksi Pasaran:

 • AUD akan bertindak balas terhadap pesanan yang akan diberikan oleh RBA pada hari Rabu berkenaan kemungkinan kenaikan kadar yang pertama.
 • AUD, EUR dan GBP akan bertindak balas terhadap sebarang semakan semula pada PMI Perkhidmatan akhir. 


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.