Kami melihat minggu ini terbahagi kepada dua. PMI awal bulan Ogos untuk ekonomi utama akan menggambarkan trend pertumbuhan suku ketiga di seluruh dunia. Terdapat tanda-tanda dalam ramalan konsensus bahawa kelembapan yang ketara pada bulan Mei hingga Julai mungkin menjadi sederhana.


Separuh minggu kedua akan ditumpukan pada pertemuan tahunan bank pusat Rizab Persekutuan di Jackson Hole. Terdapat banyak ucapan dan biasanya beberapa penunjuk tentang prospek dasar untuk pedagang.  


Perhatikan: 

 • Amerika Utara – Ucapan simposium ekonomi Jackson Hole akan menjadi faktor penting, bersama-sama dengan PMI awal AS
 • Eropah – PMI awal Zon Eropah dan UK serta Iklim Perniagaan Ifo Jerman
 • Asia – PMI awal untuk Australia dan Jepun

Amerika Latin – Inflasi pertengahan bulan untuk Mexico dan Brazil, bersama-sama dengan KDNK suku kedua Mexico

Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Dolar AS (USD)

USD mengukuh sekali lagi. Menurut minit mesyuarat FOMC bulan Jun, Rizab Persekutuan percaya bahawa ini akan membantu mengurangkan inflasi. Oleh itu, ada sedikit sebab untuk mempercayai Rizab Persekutuan akan bercakap tentang USD yang lebih rendah pada masa ini. Seterusnya, kecenderungan terhadap kekuatan USD mungkin akan berterusan. PMI awal dijangka menunjukkan sedikit peningkatan pada Komposit pada bulan Ogos (walaupun masih di bawah 50). Ini sepatutnya membantu mengekalkan prestasi USD yang sangat baik.

Peristiwa utama pada minggu ini ialah Pengerusi Rizab Persekutuan Powell berucap di Jackson Hole. Pada tahun-tahun sebelumnya, Jackson Hole telah digunakan sebagai acara penting untuk membimbing dasar Rizab Persekutuan. Pada tahun lepas, Powell sangat tidak membantu dengan menegaskan bahawa inflasi adalah "sementara", terdapat banyak kelonggaran dalam pasaran buruh dan pertumbuhan upah bukanlah masalah inflasi. Beliau akan cenderung untuk tidak melakukan kesilapan yang sama. Beliau mungkin akan menyatakan bahawa pengetatan dasar yang selanjutnya perlu dilakukan. Selain itu, pasaran perlu menjangkakan kadar faedah akan terus meningkat untuk masa yang lama. Tambahan pula, Rizab Persekutuan akan bertegas untuk menurunkan inflasi.   

Dolar Kanada (CAD)

Tiada data utama di Kanada pada minggu ini. CAD terus menjadi salah satu mata wang utama yang kurang tidak menentu (iaitu ia lebih sejajar dengan USD), jadi tumpuan akan diberikan kepada perkara yang terhasil dari Jackson Hole. Harga minyak yang lebih lemah juga akan terus menekan CAD.

 • USD/CAD – tinjauan telah berubah-ubah sejak beberapa minggu kebelakangan ini, namun kekuatan USD mula menguasai. Pergerakan di atas paras rintangan tinggi bulan Ogos pada 1.2985 membuka saluran trend tertinggi sekali lagi ke arah ujian 1.3075/1.3160. Kelemahan ialah peluang untuk membeli.

Komoditi

Hasil Perbendaharaan AS bergerak lebih tinggi dan USD mengukuh sekali lagi. Ini memberi kesan negatif pada prospek logam berharga. Untuk minyak, PMI awal akan memberikan gambaran prospek permintaan global pada suku ketiga. Data yang lebih lemah dari China dan Zon Eropah pastinya memberi kesan kepada minyak baru-baru ini.

 • Minyak Mentah Brent – sejak bulan Jun, dengan beberapa siri paras tinggi yang lebih rendah, strategi kami adalah untuk menjual apabila berlaku kenaikan. Ini masih akan dilakukan jika terdapat lantunan semula. Pergerakan yang santai kekal sebagai peluang untuk menjual. Kami menjangkakan tekanan selanjutnya ke arah $93.25. Rintangan pada $102.90 akan menjadi paras penting pada minggu ini.
 • Emas – tinjauan telah bertukar menjadi pembetulan semula. Kami ingin menggunakan kekuatan jangka pendek ke arah rintangan antara $1770/$1783 sebagai peluang untuk menjual. Rintangan pada $1807 semakin penting.
 • Perak – Penembusan di bawah $19.54 telah membuka paras sokongan $18.90/$19.10 pada mulanya tetapi paras penting terendah pada $18.14 tidak boleh diketepikan sekarang. Kami mahu menggunakan kekuatan sebagai peluang untuk menjual. Rintangan semakin meningkat antara $19.54/$19.90.

Wall Street

Dengan hasil Perbendaharaan bergerak lebih tinggi dan USD semakin kukuh, potensi untuk mengambil keuntungan di Wall Street semakin meningkat. Walau bagaimanapun, jika kecenderungan negatif risiko berterusan pada minggu ini, kita boleh melihat langkah pembetulan akan terbentuk. 

 • Niaga hadapan S&P 500 – memandangkan pergerakan meningkat telah terhenti, terdapat tanda-tanda momentum pembetulan jangka pendek yang semakin meningkat. Ini boleh menarik niaga hadapan kembali ke arah kawasan sokongan penembusan 4170/4200. Jika ini boleh bertahan, akan terdapat peluang untuk membeli lagi.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – langkah pembetulan telah mengancam untuk melepaskan sebahagian daripada pergerakan meningkat. Penurunan semula ke arah sokongan penembusan sekitar 12960 mungkin akan berlaku. Walau bagaimanapun, jika kenaikan harga boleh membina sokongan sebelum itu, ia akan dilihat sebagai peluang untuk membeli semula.
 • Niaga hadapan Dow – Dengan momentum mula bertenang, langkah pembetulan jangka pendek boleh membawa pasaran kembali ke arah sokongan penembusan sekitar 33300/33430. Jika sokongan ini boleh bertahan, akan terdapat peluang untuk membeli. 

Asia

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Yen Jepun (JPY)

Kecenderungan untuk mengelak risiko yang semakin meningkat akan membantu JPY menunjukkan prestasi yang lebih baik secara relatif pada persilangan utama. PMI awal Jepun yang kukuh akan membantu. Walau bagaimanapun, ini tidak termasuk pasangan USD yang sekali lagi sangat cenderung ke arah USD positif.

 • USD/JPY – telah menembusi ke atas rintangan 135.30/135.60 dengan kuat. Paras ini kini menjadi asas sokongan kerana pasaran kelihatan lebih tinggi. Dengan momentum kenaikan harga, pergerakan di atas rintangan yang seterusnya pada 137.45 membuka semula paras tinggi pada 139.40. 
 • AUD/JPY – pasaran kekal dalam pandangan yang sangat neutral dalam julat dagangan dua bulan. Pergerakan ke arah 95.15/95.75 menjadi peluang untuk menjual. Penurunan ke arah 91.45/92.00 menjadi peluang untuk membeli.

Dolar Australia (AUD)

Perubahan kepada tinjauan negatif yang lebih berisiko susulan data China yang lebih lemah telah memberi kesan yang teruk kepada dolar Australia. Jika PMI awal boleh bertahan pada minggu ini, terdapat potensi untuk pergerakan yang lebih melegakan pada persilangan utama. Walau bagaimanapun, kekuatan USD masih mempengaruhi AUD/USD. 

 • AUD/USD – sokongan pada 0.6860/0.6870 ialah isyarat utama pada minggu ini. Konfigurasi yang lebih kepada pembetulan pada momentum terus membebankan pasangan ini. Rintangan berkembang pada 0.6970/0.7040.

Dolar New Zealand (NZD)

Kiwi telah berada di bawah tekanan pembetulan yang agak besar walaupun RBNZ yang lebih cenderung kepada hawkish pada minggu lepas. Kemerosotan selera risiko dan penurunan dalam komoditi sememangnya tidak membantu.

 • NZD/USD – pasangan ini telah turun semula dengan ketara pada minggu lalu. Reaksi ke paras sokongan 0.6185/0.6210 akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Penembusan ke bawah akan membuka pembetulan yang lebih mendalam. Kenaikan jangka pendek ialah peluang untuk menjual, dengan rintangan pada 0.6310.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.