Pengenalan

Dengan kekurangan data tahap satu di AS, terdapat prospek minggu yang lebih lengang untuk kalendar ekonomi pada minggu ini. Walau bagaimanapun, selain data perumahan dan barangan tahan lama, pedagang akan memerhatikan PMI awal untuk melihat bagaimana suku pertama berakhir. PMI awal juga menjadi tumpuan utama di tempat lain di kalangan ekonomi utama. Namun begitu, pedagang yang memerhatikan aset UK akan mempunyai lebih banyak data untuk menarik minat mereka, dengan data inflasi dan jualan runcit pada minggu ini. 

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – PMI awal AS sebagai tambahan kepada Jualan Rumah Baharu dan Belum Selesai serta Barangan Tahan Lama
 • Eropah & Asia – PMI awal untuk Australia, Zon Eropah dan UK, sebagai tambahan kepada inflasi dan jualan runcit UK. 
 • Amerika Latin – Keputusan kadar keputusan Bank Pusat Mexico dan inflasi pertengahan bulan untuk Mexico dan Brazil


Data Amerika Utara: 

 • Pembuatan Rizab Persekutuan Richmond (Selasa, 22 Mac, 1400GMT) Tinjauan dijangka bertukar sedikit negatif kepada -1 pada bulan Mac (daripada +1 pada bulan Februari)
 • Jualan Rumah Baharu AS (Rabu, 23 Mac, 1400GMT) Jualan dijangka meningkat kepada 810,000 pada bulan Februari (meningkat daripada 801,000 pada bulan Januari)
 • Inventori Minyak Mentah EIA (Rabu, 23 Mac, 1430GMT) 
 • Tuntutan Pengangguran Mingguan (Khamis, 24 Mac, 1230GMT) Tuntutan dijangka berada pada sekitar tahap yang sama sekali lagi, dengan 218,000 (214,000 minggu lepas)
 • Pesanan Barangan Tahan Lama AS (Khamis, 24 Mac, 1230GMT) Barangan tahan lama teras (tidak termasuk pengangkutan) dijangka menurun sebanyak -1.0% pada bulan Februari (selepas kenaikan +0.7% pada bulan Januari).
 • PMI Awal AS (Khamis, 24 Mac, 1345GMT) Konsensus menjangkakan sedikit penurunan pada bulan Mac dengan Pembuatan dijangka turun kepada 56.8 (daripada 57.3), Perkhidmatan turun kepada 56.0 (daripada 56.5) dan Komposit turun kepada 55.4 (daripada 55.9) 
 • Jualan Rumah Belum Selesai (Jumaat, 25 Mac, 1400GMT) Jualan belum selesai dijangka merosot sebanyak -3% pada bulan ini dan telah menurun sebanyak -11% untuk YoY pada bulan Februari (-9.5% pada bulan Januari).
 • Sentimen Michigan - disemak semula (Jumaat, 25 Mac, 1400GMT) Sentimen akhir dijangka tidak disemak semula pada 59.7 pada bulan Mac (bacaan awal bulan Mac 59.7, bacaan akhir bulan Februari 62.8)

Beberapa data ekonomi AS tahap rendah boleh menggerakkan USD, tetapi tumpuan utama adalah pada PMI Awal. Ini ialah pandangan pertama terhadap trend pertumbuhan untuk bulan Mac. Memandangkan terdapat perang di Eropah, konsensus menjangkakan terdapat reaksi terhadap tinjauan PMI. Konsensus menjangkakan pengurangan kira-kira setengah mata merentas sektor dan mempertimbangkan yang sama pada PMI komposit. Perkara ini hanya memberikan kesan kecil pada pertumbuhan, jadi tidak sepatutnya memberikan kesan yang teruk pada USD. Pedagang juga perlu memerhatikan tinjauan Rizab Persekutuan Richmond, selepas perbezaan data Rizab Persekutuan Philadelphia dan Rizab Persekutuan New York pada minggu lepas.

Minggu Depan: PMI awal dan inflasi UK fokus utama

Reaksi Pasaran: 

 • Pedagang USD hanya boleh memberi sedikit perhatian kepada data perumahan, manakala Sentimen Michigan dijangka tidak disemak semula. PMI Awal boleh menjadi faktor yang mendatangkan pergerakan. Kejutan penurunan pada mulanya akan memberi kesan negatif pada USD, tetapi mungkin terhad disebabkan tarikan USD sebagai safe haven.


Eropah & Asia: 

 • Akaun Semasa Zon Eropah (Selasa, 22 Mac, 0900GMT) Lebihan akaun semasa dijangka mengecut kepada +€23bn pada bulan Januari (turun daripada +€25.6bn pada bulan Disember.
 • CPI UK (Rabu, 23 Mac, 0700GMT) Inflasi utama dijangka meningkat kepada 6.0% pada bulan Februari (daripada 5.5% pada bulan Januari) dengan CPI Teras dijangka meningkat sedikit kepada 4.5% (daripada 4.4%).
 • Keyakinan Pengguna Zon Eropah (Rabu, 23 Mac, 1500GMT) Keyakinan dijangka merosot kepada -23.5 pada bulan Mac (menurun daripada -8.8 pada bulan Februari)
 • PMI Awal Australia (Rabu, 23 Mac, 2200GMT) Data Pembuatan Awal dijangka menurun kepada 55.0 pada bulan Mac (daripada 57.0 pada bulan Februari), dengan perkhidmatan dijangka menurun kepada 55.1 (daripada 57.4). Ini akan menurunkan PMI Komposit pada 54.5 (daripada 56.6) 
 • Dasar monetari Swiss National Bank (Khamis, 24 Mac, 0830GMT) Tiada perubahan dijangka pada kadar -0.75%.
 • PMI Awal Zon Eropah (Khamis, 24 Mac, 0900GMT) Data Pembuatan Awal diramalkan menurun kepada 55.0 pada bulan Mac (daripada 58.2), dengan data Perkhidmatan awal dijangka menurun kepada 53.3 (daripada 55.5). Ini akan menurunkan PMI Komposit awal kepada 54.0 (daripada 55.5)
 • PMI Awal UK (Khamis, 24 Mac, 0930GMT) Data Pembuatan Awal dijangka menurun kepada 57.1 (daripada 58.00), dengan data Perkhidmatan awal menurun kepada 58.8 (daripada 60.5). Ini bermakna PMI Komposit menurun kepada 57.8 (daripada 59.9)
 • Jualan Runcit UK (Jumaat, 25 Mac, 0700GMT) Jualan teras (tidak termasuk bahan api) dijangka menunjukkan pertumbuhan sebanyak +1.3% pada bulan Februari yang bermakna pertumbuhan YoY sebanyak +5.0% (menurun daripada +7.2% pada bulan Januari)
 • Iklim Perniagaan Ifo Jerman (Jumaat, 25 Mac, 0900GMT) Ifo dijangka menurun sedikit kepada 98.2 pada bulan Mac (daripada 98.9 pada bulan Februari).

Tinjauan PMI bagi ekonomi utama mula bergerak lebih tinggi pada awal tahun, menunjukkan bahawa 2022 telah bermula dengan baik. Walau bagaimanapun, untuk bulan Mac, dengan responden tinjauan bertindak balas terhadap perang di Ukraine, kami menjangkakan penurunan yang ketara. Zon Eropah, UK dan PMI awal Australia semuanya menjangkakan penurunan sekitar -2 mata pada data kompositnya. Ini akan mula mencerminkan perkara yang dijangkakan oleh penganalisis dan bank pusat akan menjadi kesan kepada pertumbuhan dalam beberapa bulan akan datang. Sebarang kejutan menurun pada ramalan akan dilihat sebagai negatif untuk mata wang masing-masing. Pada masa ini, PMI bagi ekonomi Barat masih menunjukkan prospek pertumbuhan yang kukuh untuk Suku 1 tetapi bergerak ke Suku 2, persoalannya ialah sejauh mana kesan disebabkan oleh perang di Ukraine.

Minggu Depan: PMI awal dan inflasi UK fokus utama

Inflasi UK dijangka terus meningkat pada minggu ini, dengan CPI utama dijangka mencapai 6.0%. Akan terdapat risiko peningkatan pada data bulan Februari dengan tercetusnya perang di Ukraine dan lonjakan harga komoditi. Bank of England juga bercakap tentang potensi 8%. Dengan pertumbuhan gaji meningkat semula, ini juga akan meningkatkan inflasi teras menjadi lebih tinggi. 

Minggu Depan: PMI awal dan inflasi UK fokus utama

Reaksi Pasaran: 

 • PMI awal memberi kesan pada EUR, GBP dan AUD pada minggu ini, dengan potensi kejutan penurunan yang akan menjadi negatif untuk mata wang masing-masing.
 • Inflasi dan jualan runcit UK akan menyebabkan turun naik yang selanjutnya pada GBP. Kejutan kenaikan pada angka inflasi akan memberi lebih banyak tekanan kepada Bank of England untuk mengetatkan dasar dengan lebih pantas dan menyokong GBP.


Amerika Latin: 

 • Inflasi separuh bulan pertama Mexico (Khamis, 24 Mac, 1200GMT) Pandangan pertama pada inflasi utama bulan Mac dijangka menunjukkan peningkatan bulanan sebanyak +0.63% untuk meningkatkan inflasi YoY sehingga 7.4% (daripada 7.2%)
 • Jualan Runcit Mexico (Khamis, 24 Mac, 1200GMT) Jualan dijangka menurun sebanyak -0.3% pada bulan ini tetapi ini akan meningkatkan jualan tahun ke tahun kepada 6.2% pada bulan Januari (daripada 4.9% pada bulan Disember).
 • Kadar faedah Bank Pusat Mexico (Khamis, 24 Mac, 1900GMT) Kenaikan kadar +0.25% kepada 6.25% dijangka (daripada 6.00% sebelumnya)
 • Inflasi pertengahan bulan Brazil (Jumaat, 25 Mac, 1200GMT) Konsensus menjangkakan inflasi YoY menurun sedikit kepada 10.69% (daripada 10.76% sebelumnya).

Inflasi sentiasa menjadi tumpuan utama bagi ekonomi Amerika Latin kerana bank pusat terus berjuang menentang kesan ekonomi negatif akibat kenaikan paras harga. Konsensus menjangkakan Inflasi Mexico meningkat sekitar +0.2% kepada 7.4%, dengan Bank Pusat Mexico juga ingin menaikkan kadar sebanyak +0.25% pada hari Khamis. Inflasi Brazil dijangka turun sedikit pada bacaan pertengahan bulan sekitar -0.1% kepada 10.7% yang bermaksud kadar faedah lebih daripada +1% lebih tinggi daripada inflasi.  

Minggu Depan: PMI awal dan inflasi UK fokus utama

Reaksi Pasaran

 • Inflasi pertengahan bulan untuk Mexico dan Brazil akan menjadi faktor utama bagi MEX dan BRL masing-masing. 


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.