Pengenalan

Selepas tempoh yang sibuk bagi pasaran utama, penuh dengan data tahap satu dan pengumuman, pedagang akan berehat sebentar pada minggu ini. Tidak dinafikan kalendar ekonomi kurang padat pada beberapa hari yang mendatang. Namun begitu, pedagang dinasihatkan agar tidak terlalu mengambil mudah, kerana banyak data inflasi akan menunjukkan gambaran kenaikan harga pada tahun 2022. CPI AS akan menjadi tajuk utama, tetapi banyak negara lain mengemas kini data inflasi pada minggu ini. Tinjauan pertama pada GDP Suku 4 UK juga akan menjadi perhatian.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – CPI AS dan Sentimen Michigan
 • Eropah & Asia – Pengeluaran Industri UK dan pertumbuhan Suku 4
 • Amerika Latin – Inflasi untuk Chile, Mexico dan Brazil, di samping keputusan kadar bank pusat Mexico

Data Amerika Utara:

 • Imbangan Perdagangan AS - Barangan & Perkhidmatan (Selasa, 8 Februari, 1330GMT) Defisit untuk bulan Disember dijangka meningkat kepada -$82.9 bilion (daripada -$80.2 bilion pada bulan November)
 • CPI AS (Khamis, 10 Februari, 1330GMT). CPI utama dijangka terus meningkat kepada 7.2% (daripada 7.0% pada bulan Disember) dengan CPI teras meningkat kepada 5.9% (daripada 5.5%)
 • Tuntutan Pengangguran Mingguan AS (Khamis, 10 Februari, 1330GMT)
 • Sentimen Michigan – bacaan awal (Jumaat, 11 Februari, 1330GMT) Sentimen dijangka meningkat sedikit kepada 67.6 pada bulan Februari (daripada 67.2)

Seperti banyak bank pusat lain, Rizab Persekutuan masih bimbang dengan laluan inflasi. Kebimbangan bahawa inflasi tidak akan menyederhana secepat yang diharapkan pada beberapa bulan yang mendatang mendorong reaksi hawkish di seluruh dunia. Nampaknya Rizab Persekutuan pun begitu. Inflasi CPI AS dijangka terus meningkat pada minggu ini bagi kedua-dua bacaan teras dan utama. Kejutan peningkatan akan mendorong retorik kenaikan kadar yang lebih cepat pada tahun ini, merangsang kekuatan USD susulan mesyuarat FOMC bulan Januari.

Sentimen Michigan AS juga penting untuk diperhatikan. Data Februari awal dijangka menunjukkan kenaikan sentimen kepada 67.6. Ini diramalkan akan didorong oleh peningkatan dalam kedua-dua komponen, Jangkaan (kepada 65.0) dan Keadaan Semasa (kepada 72.4). Terdapat juga komponen inflasi untuk diperhatikan, dengan jangkaan inflasi 5 tahun. Ini dijangka kekal pada +3.1%, tetapi sebarang kejutan kenaikan akan mendorong perbincangan tentang lebih banyak kenaikan kadar Rizab Persekutuan.

   

Reaksi Pasaran:

 • USD akan mengukuh dengan sebarang tanda inflasi yang lebih tinggi dalam CPI (dan data pengguna University of Michigan).
 • Selera risiko yang meluas juga boleh tercapai jika terdapat isyarat inflasi yang lebih tinggi

Eropah & Asia:

 • Keyakinan Pengguna Australia (Selasa, 8 Februari, 2330GMT) Keyakinan dijangka menurun sedikit kepada 102.0 (daripada 102.2 pada bulan Januari)
 • Jangkaan inflasi RBNZ New Zealand (Rabu, 9 Februari, 0200GMT)
 • Jangkaan inflasi Australia (Jumaat, 11 Februari, 0400GMT) Inflasi dijangka meningkat kepada 4.6% pada bulan Februari (daripada 4.4% pada bulan Januari)
 • GDP UK – Bacaan awal Suku 4 (Jumaat, 11 Februari, 0700GMT) Pertumbuhan QoQ dijangka mencapai +1.2% pada Suku 4 (selepas bacaan 1.1% pada Suku 3)
 • Imbangan Perdagangan AS - Barangan (Jumaat, 11 Februari, 0700GMT) Defisit dijangka melebar sedikit kepada -£12.0 bilion (daripada -£11.3 bilion)
 • Pengeluaran Industri UK (Jumaat, 11 Februari, 0700GMT) Peningkatan kepada +0.9% dijangka pada bulan Disember (naik daripada +0.1% pada bulan November)
 • Inflasi Switzerland (Jumaat, 11 Februari, 0730GMT) Inflasi dijangka meningkat sedikit pada bulan Januari kepada 1.6% (daripada 1.5% pada bulan Disember)

Minggu yang sangat lengang bagi data pasaran utama di luar AS pada minggu ini. Namun begitu, terdapat lebih banyak isyarat untuk inflasi yang perlu diperhatikan. Jangkaan inflasi pengguna untuk New Zealand dan Australia akan diperhatikan kerana data ini memainkan peranan dalam keputusan dasar RBNA dan RBA. Jangkaan meningkat pada suku akhir New Zealand dan bacaan di atas 3.0% akan melebihi bacaan tertinggi tahun 2008, menambah tekanan pada RBNZ untuk bertindak. Tekanan yang sama akan dihadapi oleh RBA jika berlaku kenaikan melebihi 4.8%.

Tinjauan pertama pertumbuhan UK bagi Suku 4 dijangka menunjukkan sedikit peningkatan pada pertumbuhan Suku 3. GDP UK awal dijangka +1.2% untuk suku tahunan ini dan akan menjadi pertumbuhan tahun ke tahun +6.6% bagi keseluruhan tahun 2021. Ini mungkin menurun sedikit dari paras +6.8% pada Suku 3. Kita juga mengharapkan peningkatan yang berpotensi dalam pengeluaran industri.

 

Reaksi Pasaran:

 • AUD dan NZD akan meningkat lebih tinggi jika jangkaan inflasi meningkat.
 • GBP akan bertindak balas sebahagian besarnya terhadap data GDP pada hari Jumaat. Kejutan yang positif akan positif untuk GBP.
 • CHF tidak mungkin akan terlalu terkesan dengan inflasi Switzerland melainkan terdapat kejutan kenaikan yang besar.

Amerika Latin:

 • CPI Chile (Selasa, 8 Februari, 1100GMT) Inflasi dijangka kekal pada 7.2% pada bulan Januari
 • Inflasi Mexico (Rabu, 9 Februari, 1200GMT) Inflasi dijangka menurun sedikit kepada 7.25% (daripada 7.36% pada bulan Disember)
 • Inflasi IPCA Brazil (Rabu, 9 Februari, 1200GMT) Inflasi dijangka meningkat kepada 10.46% (daripada 10.06% pada bulan Disember)
 • Kadar faedah bank pusat Mexico (Khamis, 10 Februari, 1900GMT) Bacaan ramalan ialah kenaikan +50bps kepada 6.0% (daripada 5.5% pada bulan Disember)

Inflasi tetap menjadi masalah besar di Amerika Latin dan mendorong bank pusat untuk bertindak lebih agresif dengan pengetatan monetari. Inflasi Chile telah meningkat pada kadar sekurang-kurangnya setengah peratus sebulan selama lima bulan yang lepas tetapi dijangka sederhana pada bulan ini. Inflasi Mexico mencapai persetujuan pada bulan lepas dan sekali lagi dijangka sedikit sederhana pada minggu ini. Walaupun inflasi Brazil menurun semula pada bulan lepas, ramalan menunjukkan inflasi akan kembali lebih tinggi pada bulan Januari.

Bank pusat Mexico meningkat dengan tidak dijangka pada kadar 50bps pada bulan Disember dan berpotensi meningkat lagi sebanyak 50bps pada minggu ini. Dengan inflasi masih menjadi tumpuan (dijangka sekali lagi melebihi 7% pada minggu ini), bank mungkin akan meneruskan laluan bagi kenaikan yang lebih agresif.

Reaksi Pasaran

 • CLP, MXN dan BRL akan bertindak balas kepada sebarang kejutan dalam inflasi
 • MXN juga akan disokong jika bank pusat membuat kenaikan sebanyak 50 mata asas