Pengenalan

Kalendar ekonomi cenderung untuk lengang pada minggu kedua setiap bulan. Walau bagaimanapun, tumpuan kembali semula kepada inflasi. CPI AS akan menjadi tumpuan, tetapi kami juga melihat data inflasi dari China dan beberapa negara di Amerika Latin. Bank Pusat Eropah (ECB) memberikan kemas kini dasar monetari yang penting.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – CPI AS dan Sentimen Michigan sebagai tambahan kepada data pengangguran Kanada
 • Eropah & Asia – ECB mendominasi minggu ini, tetapi perhatikan juga CPI China
 • Amerika Latin – Inflasi untuk Chile, Mexico dan Brazil

Data Amerika Utara:

 • Imbangan Perdagangan AS – Barang dagang (Selasa, 8 Mac, 1330GMT) Defisit perdagangan dijangka meningkat kepada -$82.0 bilion pada bulan Januari (daripada -$80.7 bilion pada bulan Disember).
 • Pekerjaan JOLTS AS (Rabu, 9 Mac, 1330GMT) Peluang kerja dijangka berkurangan sedikit kepada 10.8 juta (daripada 10.93 juta pada bulan Disember) tetapi kadar Berhenti juga dijangka menurun kepada 4.2 juta (daripada 4.3 juta).
 • CPI AS (Khamis, 10 Mac, 1330GMT) Inflasi AS dijangka meningkat kepada +7.8% pada CPI utama (daripada 7.5% pada Januari) dan kepada 6.4% pada CPI teras (daripada 6.0%)
 • Pengangguran Kanada (Jumaat, 11 Mac, 1330GMT) Pengangguran dijangka menurun kepada 6.3% pada bulan Februari (daripada 6.5%)
 • Sentimen Michigan - bacaan awal (Selasa, 8 Mac, 1500GMT) Sentimen dijangka menurun sedikit kepada 62.0 pada bulan Mac (daripada 62.8 pada bulan Februari)

Inflasi CPI AS ialah tumpuan utama pada kalendar ekonomi di AS pada minggu ini. Inflasi mencecah 7.5% pada bulan Januari bagi bacaan asas CPI utama. Ini paras tertinggi sejak tahun 1982. Konsensus menjangkakan kenaikan ini akan berterusan lagi pada bulan Februari, kepada 7.8% untuk paras utama dan 6.4% untuk CPI teras. Ini atau sebarang kejutan menaik akan menambah lebih banyak tekanan pada FOMC untuk mengetatkan dasar dengan lebih pantas dan meningkatkan desakan untuk kenaikan kadar 50bps pada bulan Mac.

Sentimen Michigan telah merosot sejak pertengahan tahun 2021 dan konsensus menjangkakan perkara ini akan diteruskan pada hari Jumaat. Kejatuhan kepada 62.0 dijangka didorong dengan penurunan selanjutnya bagi kedua-dua komponen Keadaan Semasa (kepada 68.0) dan Jangkaan (kepada 59.0).

Reaksi Pasaran:

 • USD akan didagangkan terutamanya pada prospek untuk safe haven pada minggu ini berdasarkan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.
 • Walau bagaimanapun, pedagang perlu menjangkakan turun naik ketika data CPI dikeluarkan dan sebarang kejutan menaik berkemungkinan menyebabkan lonjakan yang lebih tinggi dalam USD.
 • CAD akan bertindak balas kepada data pengangguran pada hari Khamis.

Eropah & Asia:

 • GDP Zon Eropah – bacaan akhir Suku 4 (Selasa, 8 Mac, 1000GMT) Ramalan tidak menjangkakan semakan semula pada +0.3% QoQ.
 • GDP Jepun – bacaan akhir Suku 4 (Selasa, 8 Mac, 2350GMT) Konsensus menjangkakan semakan semula menaik sedikit pada bacaan akhir kepada +1.4% QoQ (daripada 1.3% sebelumnya)
 • CPI China (Rabu, 9 Mac, 0130GMT) Inflasi dijangka meningkat sedikit pada bulan Februari kepada +1.0% (daripada +0.9%)
 • Dasar monetari ECB (Khamis, 10 Mac, 1245GMT) ECB dijangka mengekalkan kadar tidak berubah dengan kadar pembiayaan semula utama pada 0.0% dan kadar deposit -0.50%.
 • GDP UK – Januari MoM (Jumaat, 11 Mac, 0700GMT) GDP bulanan dijangka positif pada bulan Januari pada +0.3% (selepas -0.2% pada bulan Disember)
 • Imbangan Perdagangan UK (Jumaat, 11 Mac, 0700GMT) Defisit perdagangan dijangka meningkat kepada -£3.7 bilion pada bulan Januari (selepas defisit -£2.3 bilion pada bulan Disember)
 • Pengeluaran Perindustrian UK (Jumaat, 11 Mac, 0700GMT) Pengeluaran dijangka meningkat kepada +2.4% YoY pada bulan Januari (naik daripada +0.4% YoY pada bulan Disember)

Keputusan dasar monetari Bank Pusat Eropah tidak akan mudah. Kadar akan dikekalkan pada tahap semasa (0.0% untuk kadar pembiayaan semula utama, dan -0.50% untuk kadar deposit). Walau bagaimanapun, dengan inflasi yang semakin tinggi di satu pihak dan perang Ukraine di pihak yang lain, ECB terperangkap antara dua pilihan yang sukar.

Harga tenaga yang melambung tinggi di Eropah tidak dapat dikawal oleh dasar monetari ECB, tetapi minit mesyuarat Majlis Pentadbir sebelum ini menunjukkan semakin banyak suara yang tidak sabar untuk memulakan penormalan dasar. Ketidakpastian berkaitan perang Ukraine akan menjadi alasan yang cukup untuk berhati-hati, tetapi perpecahan dalam ECB semakin meningkat. Pada masa ini, perbezaan dalam dasar monetari ECB dan bank pusat mata wang utama lain mendorong EUR lebih rendah.

Reaksi Pasaran:

 • EUR akan sangat reaktif kepada sidang akhbar ECB pada hari Khamis
 • GBP akan tidak menentu pada pagi Jumaat dengan terdapatnya banyak data ekonomi. Kejutan positif kepada data GDP akan menyokong GBP.

Amerika Latin:

 • CPI Chile (Selasa, 8 Mac, 1100GMT) Inflasi dijangka meningkat sedikit pada bulan Februari kepada 8.6% (daripada 7.7% pada bulan Januari)
 • Inflasi Mexico (Rabu, 9 Mac, 1200GMT) Kadar dijangka 7.0% pada bulan Februari (selepas bacaan 7.1% pada bulan Januari).
 • Pengeluaran Perindustrian Brazil (Rabu, 9 Mac, 1200GMT). Pengeluaran dijangka positif pada +2.0% YoY pada bulan Januari (-5.0% pada bulan Disember)
 • Jualan Runcit Brazil (Khamis, 10 Mac, 1200GMT) Jualan dijangka meningkat sedikit pada bulan Januari kepada -2.5% pada asas tahun ke tahun (-2.9% pada bulan Disember)
 • Inflasi IPCA Brazil (Jumaat, 11 Mac, 1200GMT) Inflasi dijangka meningkat pada bulan Februari kepada +10.79% (naik daripada 10.38% pada bulan Januari)

Inflasi sekali lagi menjadi tumpuan penting di Amerika Latin pada minggu ini, dengan data dari Chile, Mexico dan Brazil. Tekanan inflasi nampaknya meningkat sekali lagi di Chile dan Brazil. Ini akan menambah lagi tekanan terhadap bank pusat untuk bertindak balas dengan mengetatkan lagi dasar monetari. Walaupun inflasi Mexico diramalkan kekal stabil, akan ada risiko kenaikan pada pandangan ini.

Reaksi Pasaran

 • CLP, MXN dan BRL semuanya akan menyaksikan turun naik yang tinggi daripada data inflasi masing-masing untuk Chile, Mexico dan Brazil pada minggu ini 


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.