Mesyuarat Rizab Persekutuan pada hari Rabu akan menjadi faktor penting dalam beberapa hari yang akan datang. Kenaikan 75 mata asas dijangka berlaku, namun FOMC mungkin bertindak lebih agresif. Pedagang USD akan menerima banyak data AS peringkat satu. Keyakinan Pengguna dan KDNK Awal menjadi tumpuan. Di tempat lain, pertumbuhan dan inflasi Zon Eropah akan diperhatikan, serta inflasi Australia. Di LatAm, terdapat data pengangguran dan keputusan kadar bank pusat Colombia.  

Perhatikan:

 • Amerika Utara – FOMC, serta Keyakinan Pengguna dan KDNK Awal S2
 • Eropah – Inflasi dan KDNK S2 Zon Eropah
 • Asia – Pengeluaran perindustrian dan jualan runcit Jepun, inflasi Australia
 • LatAm – Data pengangguran untuk Brazil, Mexico, Chile dan Colombia, kadar faedah untuk Bank Pusat Colombia

 

Amerika Utara

Chart, line chart

Description automatically generated

Reaksi Pasaran:

USD

Terdapat banyak peristiwa yang akan menggerakkan kedudukan USD pada minggu ini. Peristiwa utama ialah Rizab Persekutuan. Kenaikan kadar +75 mata asas dijangka berlaku dengan kemungkinan kecil +100bps. KDNK AS dijangka positif pada Suku 2, walaupun tidak banyak. Sebarang data yang lebih baik daripada ramalan adalah positif untuk USD pada pasaran forex utama.

 • Kami tetap memilih untuk membeli USD dalam keadaan kelemahan.  


CAD

Terdapat sedikit peristiwa pada kalendar untuk CAD selain KDNK bulanan. Data yang lebih baik daripada jangkaan adalah positif untuk CAD (USD/CAD lebih rendah).

 • USD/CAD - tindak balas kepada sokongan utama pada 1.2820/1.2855 akan menjadi faktor penting


Komoditi

Risiko kemelesetan masih negatif untuk minyak. Logam berharga semakin rendah tetapi telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan dalam sesi baru-baru ini.

 • Brent Crude Oil – kami mengutamakan ujian pada $98/$100 dengan rintangan utama berkembang antara $107.65/$109.65.
 • Emas – kenaikan teknikal jangka pendek mengancam. Meningkat melebihi $1745/$1752 membuka pemulihan
 • Perak – Rintangan pada $19.10/$19.48 menyekat pemulihan


Wall Street

Terdapat kecenderungan menaik pada ekuiti kerana Wall Street setakat ini bertindak balas dengan baik terhadap musim pendapatan korporat Suku 2, dengan saham teknologi mendahului. Pedagang Bul akan berharap untuk membeli dalam keadaan kelemahan berterusan.

 • Pasaran Hadapan S&P 500 – didagangkan pada paras tertinggi dalam tempoh enam minggu, mengekalkan sokongan antara 3875/3950 ialah faktor penting bagi pemulihan yang berterusan.
 • Pasaran Hadapan NASDAQ 100 – pemulihan akan cuba menguji rintangan utama pada 12,440/12,940. Terdapat sokongan penembusan antara 12,185/12,260
 • Pasaran Hadapan Dow – akan cuba menguji rintangan bermula sekitar 32,490 manakala sokongan penembusan adalah antara 31,490/31,865

 

Asia

Chart, histogram

Description automatically generated

Reaksi Pasaran:

JPY

Banyak data ekonomi Jepun boleh mendorong turun naik awal tetapi JPY kekal sebagai safe haven dan akan mendapat manfaat daripada sebarang pengelakan risiko.

 • USD/JPY - tindak balas kepada sokongan awal pada 136.50/137.00 akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Penembusan di bawah paras itu membuka paras 134.70
 • AUD/JPY – pedagang Bul akan cuba untuk membeli dalam keadaan kelemahan untuk meneruskan trend menaik, dengan sokongan pada 93.00/94.00


AUD

Inflasi dijangka melonjak dengan mendadak dan akan menambah tekanan kepada RBA untuk langkah yang lebih ketat. AUD telah menunjukkan tanda prestasi yang lebih kukuh dalam sesi baru-baru ini.

 • AUD/USD – ini mungkin minggu yang penting apabila trend menurun selama tiga bulan menghampiri. Pergerakan ke atas rintangan 0.6965 akan memberi kekuatan. Sokongan pada 0.6820/0.6895 ialah paras penting.


NZD

Tiada data dari New Zealand untuk mendorong sentimen, oleh itu NZD mungkin akan didorong oleh prospek risiko yang luas. Ia mungkin juga membayangi prestasi AUD.

 • NZD/USD – pergerakan yang bertahan di atas jalur pangsi 0.6195/0.6260 akan menjadi faktor penting pada minggu ini. Penembusan melebihi paras itu membuka paras 0.6395.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.