Terdapat kurang tumpuan kepada AS pada minggu ini. Oleh itu, Bank Pusat Eropah menjadi tumpuan. Kenaikan dijangka, tetapi ketidakpastian mengenai saiznya boleh bermakna tindak balas yang tidak menentu. Reserve Bank of Australia dan Bank of Canada juga dijangka menaikkan kadar pada minggu ini. 

Di tempat lain, terdapat banyak data pengangguran, KDNK Suku 2 dan PMI perkhidmatan. Inflasi sekali lagi menjadi faktor penting di Amerika Latin. 

Perhatikan: 

 • Amerika Utara – Perkhidmatan ISM ialah faktor penting bagi AS, serta keputusan kadar faedah Bank of Canada.
 • Eropah – PMI Komposit Akhir untuk Zon Eropah dan UK, bersama-sama dengan keputusan dasar monetari ECB yang penting.
 • Asia – Keputusan kadar RBA dan inflasi China
 • Amerika Latin – Inflasi untuk Colombia, Mexico, Chile dan Brazil, di samping keputusan kadar bank pusat Chile.

Amerika Utara

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Dolar AS (USD)

Pasaran telah mendengar ucapan ramai jurucakap Rizab Persekutuan yang bersifat hawkish yang telah disampaikan baru-baru ini. Ditambah dengan ucapan bersifat hawkish daripada Pengerusi Rizab Persekutuan, Powell di Jackson Hole dan jangkaan untuk kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan telah melonjak pada minggu lalu. Pasaran kini semuanya menetapkan harga untuk kadar mencecah 4.00% pada sekitar akhir tahun. Kenaikan +75bps pada bulan September hampir dicapai sekarang.

Ini semua menambahkan lagi pengukuhan USD pada minggu-minggu akan datang. Memandangkan penembusan terkini pada Indeks Dolar di atas 109.50 (ke paras tertinggi selama 20 tahun) terdapat kemungkinan pergerakan menurun jangka pendek yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, dengan gelombang momentum yang begitu kuat memihak kepada USD, menentang arus ialah dagangan yang berisiko.

Dolar Kanada (CAD)

Bank of Canada telah mendahului Rizab Persekutuan sepanjang kitaran pengetatan. Kenaikan 75 mata asas dijangka pada minggu ini. Ini mungkin membolehkan CAD membina paras sokongan jangka pendek (mungkin juga berbanding USD).

 • USD/CAD – Pengukuhan USD telah menarik pasangan itu ke arah atas saluran aliran menaik sekali lagi. Menarik untuk melihat jika pergerakan ini mula goyah sekarang. Kenaikan pada bulan Mei, Jun dan Julai menyaksikan RSI harian goyah di sekitar 65/70 (parasnya pada masa ini). Sokongan awal berada pada sekitar 1.3050/1.3075.

Komoditi

Kita telah melihat tekanan jualan semakin meningkat pada komoditi kerana kekuatan USD dan sentimen risiko negatif telah menguasai. Kenaikan mendadak dalam hasil bon AS sebenar (hasil tolak inflasi) telah mendorong logam ke paras lebih rendah. Jika kenaikan hasil ini berterusan, harga logam akan terus jatuh. Pada asas teknikal, harga menjadi terlebih jual dan kenaikan teknikal akan berlaku. Ini mungkin mendorong langkah untuk melepaskan kedudukan terlebih jual. Namun begitu, kami terus melihat logam (dan logam berharga) sebagai jual apabila berlaku kenaikan.

 • Minyak Mentah Brent – ialah impian pedagang swing. Harga berubah lebih tinggi selama beberapa hari dan kemudian kembali menurun. Sekali lagi selepas tempoh tekanan jualan, harga bergerak lebih tinggi. Rintangan berada sekitar $98/$100 pada minggu ini, dengan kecenderungan jualan ke arah kekuatan. 
 • Emas – mengancam pemulihan jangka pendek, namun kenaikan masih merupakan peluang untuk menjual. Terdapat rintangan dalam jalur $1720/$1745 untuk mencari peluang seterusnya. Kecenderungan itu ke arah ujian semula paras terendah bulan Julai pada $1680 dalam masa terdekat.
 • Perak – unjuran telah bertukar negatif dengan mantap dalam beberapa minggu lalu dan kenaikan dilihat sebagai peluang untuk menjual. Sebarang kegagalan kenaikan di sekitar penawaran atas antara $18.14/$18.70 akan menjadi satu lagi peluang.

Wall Street

Hasil yang lebih tinggi (dan terutamanya hasil sebenar yang lebih tinggi) menjadi kekangan di Wall Street. Selera risiko negatif menambah momentum kepada tekanan jualan. Isyarat pemulihan jangka terdekat mungkin mendorong kenaikan teknikal. Namun begitu, ingatlah bahawa bulan September secara statistik ialah bulan paling teruk dalam setahun untuk ekuiti. 

 • Niaga hadapan S&P 500 – melantun dari 3903 meninggalkan jalur sokongan pada 3903/3950 dengan kepentingan yang semakin meningkat kepada prospek jangka sederhana. Kenaikan teknikal mengancam namun, ini akan menjadi pemulihan dalam aliran menurun terkini, dengan rintangan antara 4075/4110 kini penting.
 • Niaga hadapan NASDAQ 100 – kenaikan teknikal jangka pendek mengancam dan mengukuhkan jalur sokongan antara 12020/12260. Walau bagaimanapun, pemulihan masih kelihatan bergerak dalam aliran menurun berbilang minggu baharu. Rintangan awal pada 12655.
 • Niaga hadapan Dow – Pemulihan jangka pendek dari 31220 mengancam. Namun begitu, dengan penawaran atas yang besar sebagai rintangan, pergerakan itu mungkin bergelut untuk daya tarikan. Rintangan yang kukuh sekitar 32340. 

Asia:

Ramalan NB ialah konsensus terkini yang tersedia 

Yen Jepun (JPY)

Spread hasil kekal penting. Hasil JGB Jepun hampir tidak berganjak. Oleh itu, dengan hasil Perbendaharaan yang melambung tinggi, JPY secara besar-besaran melemahkan prestasi USD. Walau bagaimanapun, dengan Jepun semakin bimbang dengan kelemahan yen, prospek campur tangan meningkat. Ini mungkin mendorong kenaikan mendadak pada yen. 

Hasil German Bund yang lebih tinggi juga bermakna JPY turut berprestasi rendah pada EUR. Di tempat lain, selera risiko mula menjadi pemacu yang dominan. Ini menyebabkan tinjauan untuk JPY berbanding AUD berpotensi akan menurunkan AUD/JPY kepada paras lebih rendah.

 • USD/JPY – telah mencapai tahap tertinggi berbilang dekad. Pergerakan ini terlebih beli pada RSI sekarang. Sokongan penembusan untuk pergerakan yang tidak terjejas adalah pada 138.90/139.40, dengan sokongan yang lebih besar pada 137.70. 
 • AUD/JPY – mengalami kenaikan untuk menguji kawasan rintangan julat jangka sederhana antara 95.30/96.20. Terdapat risiko menaik ke arah paras tinggi bulan Jun pada 96.88, tetapi RSI tidak menunjukkan tanda penembusan.

Dolar Australia (AUD)

Reserve Bank of Australia (RBA) dijangka membuat kenaikan sebanyak 50 mata asas pada minggu ini. Seperti yang selalu berlaku, kami juga akan mencari panduan ke hadapan mengenai kenaikan kadar selanjutnya. Ini mungkin perlu bersikap hawkish jika AUD ingin membina sokongan (terutamanya terhadap pengukuhan USD). 

 • AUD/USD – penembusan di bawah sokongan pada 0.6840/0.6880 telah membuka paras rendah bulan Julai sekali lagi. Dengan pembentukan aliran menurun, kenaikan ke arah rintangan kelihatan sebagai peluang untuk menjual pada minggu ini.

Dolar New Zealand (NZD)

Sekali lagi, dengan sedikit data penting dari New Zealand, NZD sebahagian besarnya akan disesuaikan dengan pergerakan AUD.

 • NZD/USD – pasangan ini nampaknya bergelut untuk mengekalkan sebarang momentum pemulihan sekarang. Namun begitu, kenaikan teknikal jangka pendek dari paras terendah bulan Julai pada 0.6060 mengancam. Rintangan awal berada pada 0.6150, namun penawaran atas berada di atas 0.6185.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.