Pengenalan

Menjelang akhir bulan, selalunya terdapat beberapa keputusan yang perlu dicapai. Walaupun terdapat Hari Presiden pada hari Isnin, minggu ini cukup padat dengan data. PMI awal, inflasi Zon Eropah akhir, Sentimen Michigan dan bacaan kedua pertumbuhan Suku 4 AS semuanya perlu diperhatikan. Walau bagaimanapun, terdapat juga data AS tahap satu dalam bentuk Keyakinan Pengguna dan tolok inflasi pilihan Rizab Persekutuan, PCE teras. Kami juga memerhatikan isyarat hawkish yang berpotensi daripada Reserve Bank of New Zealand, bersama-sama dengan keputusan kadar oleh bank pusat Colombia. Sekali lagi di Amerika Latin, tumpuan diberikan pada inflasi.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – PMI awal, Keyakinan Pengguna, GDP Awal dan PCE teras AS
 • Eropah & Asia – Ifo Jerman, inflasi semakan semula Zon Eropah dan dasar monetari RBNZ
 • Amerika Latin – Inflasi pertengahan bulan untuk kadar bank pusat Brazil dan Mexico dan Colombia

Data Amerika Utara:

 • PMI Awal AS (Selasa, 22 Februari, 1445GMT) Data Pembuatan Awal, dijangka menurun sedikit kepada 55.0 pada bulan Februari (daripada 55.5 pada bulan Januari), dengan peningkatan dalam data Perkhidmatan awal kepada 52.0 (daripada 51.2). Ini akan menjadikan Komposit awal lebih baik sedikit pada 51.9 (naik dari 51.1).
 • Keyakinan Pengguna AS  (Selasa, 22 Februari, 1500GMT) Keyakinan dijangka menurun sedikit kepada 110.0 pada bulan Februari (daripada 113.8 pada bulan Januari)
 • Pembuatan Rizab Persekutuan Richmond (Selasa, 22 Februari, 5000GMT) Konsensus menjangkakan sedikit peningkatan kepada +10 pada bulan Februari (daripada +8 bulan lepas).
 • GDP AS – Bacaan Awal Suku 4 (Khamis, 24 Februari, 1330GMT) Semakan menaik sedikit kepada +7.0% dijangka pada bacaan kedua pertumbuhan Suku 4 (meningkat daripada +6.9% GDP Pendahuluan)
 • Jualan Rumah Baharu AS (Khamis, 24 Februari, 1500GMT) Jualan dijangka menurun pada bulan Januari kepada 807,000 (daripada 811,000 pada bulan Disember).
 • Perbelanjaan Penggunaan Peribadi Teras AS (Jumaat, 25 Februari, 1330GMT) PCE Teras dijangka meningkat sedikit kepada +5.0% pada bulan Januari (daripada +4.9% pada bulan Disember)
 • Pesanan Barang Tahan Lama AS (Jumaat, 25 Februari, 1330GMT) Barang tahan lama teras (kecuali pengangkutan) dijangka mencatatkan pertumbuhan sebanyak +0.4% pada bulan Januari (selepas +0.4% pada bulan Disember)
 • Sentimen Michigan - disemak semula (Jumaat, 25 Februari, 1500GMT) Sentimen akhir bagi bulan Februari dijangka tidak disemak semula pada 61.7 (bacaan awal bulan Februari 61.7, bacaan akhir bulan Januari 67.2)
 • Jualan Rumah Belum Selesai AS (Jumaat, 25 Februari, 1500GMT) Jualan belum selesai dijangka turun lagi kepada -8.0% tahun ke tahun pada bulan Januari (-6.9% pada bulan Disember).

PMI awal memberikan pandangan yang baik bagi keyakinan terhadap ekonomi. Konsensus menjangkakan sedikit penurunan dalam PMI pembuatan tetapi terdapat peningkatan dalam perkhidmatan yang akan menarik PMI Komposit lebih dekat kepada 52.0 dan pencepatan sederhana prospek pertumbuhan pada Suku 1.

Sentimen pengguna juga berada dalam senarai pemerhatian. Walau bagaimanapun, trendnya tidak hebat, dengan Keyakinan pengguna Conference Board dijangka turun sedikit kepada 110.0 (kembali kepada keadaan pada bulan September) manakala bacaan akhir Sentimen Michigan dijangka mengesahkan kemerosotan berterusan selepas bacaan awal menurun kepada 61.7.  

GDP awal untuk Suku 4 dijangka menunjukkan semakan semula menaik sedikit kepada 7.0% yang meningkat daripada bacaan Pendahuluan 6.9%. Tolok inflasi pilihan Rizab Persekutuan, PCE teras juga perlu diperhatikan. Konsensus sering menekankan bacaan ini, dengan peningkatan sebanyak 5.0% dijangka. Selanjutnya, sebarang kejutan meningkat akan menjadi penggerak pasaran.

Reaksi Pasaran:

 • Banyak data pergerakan USD pada minggu ini. Sebarang kejutan positif pada PMI awal atau data keyakinan akan menyokong USD. Walau bagaimanapun, memandangkan kepentingan data PCE bagi Rizab Persekutuan, sebarang kejutan positif pastinya akan menjadi rangsangan kepada USD.

Eropah & Asia:

 • Iklim Perniagaan Ifo Jerman  (Selasa, 22 Februari, 0900GMT) Iklim Perniagaan dijangka meningkat sedikit kepada 96.6 pada bulan Februari (daripada 95.7 pada bulan Januari)
 • Dasar monetari Reserve Bank of New Zealand (Rabu, 23 Februari, 0100GMT) Kenaikan +25 mata asas dijangka kepada +1.00% (daripada +0.75% sebelumnya)
 • Inflasi CPI Zon Eropah – disemak semula (Rabu, 23 Februari, 1000GMT) Konsensus tidak menjangkakan sebarang semakan semula kepada inflasi utama 5.3% atau inflasi teras 2.3% daripada bacaan awal bulan Januari (selepas 5.0% dan 2.3% pada bulan Disember).
 • Sentimen Ekonomi Zon Eropah (Jumaat, 25 Februari, 1000GMT)
 • Keyakinan Industri Zon Eropah (Jumaat, 25 Februari, 1000GMT)
 • Sentimen Perkhidmatan Zon Eropah (Jumaat, 25 Februari, 1000GMT) Sentimen dijangka meningkat sedikit kepada +11.1 pada bulan Februari (daripada +9.1 pada bulan Januari).

Reserve Bank of New Zealand akan memulakan kenaikan kadar pada minggu ini. Dengan bacaan pengangguran menurun kepada 3.2% (paras rendah berbilang tahun) dan inflasi tahunan meningkat kepada 5.9, tekanan semakin memuncak untuk RBNZ bertindak. Khabar angin menyatakan bahawa terdapat risiko kenaikan +50 mata asas pada minggu ini. Namun begitu, baru-baru ini pihak bank mengatakan bahawa mereka lebih memilih pengetatan secara berperingkat. 

Terdapat juga banyak data Eropah pada minggu ini. Tanda-tanda menunjukkan aktiviti ekonomi mula pulih selepas kelembapan disebabkan oleh Omicron pada H2 2021. Tumpuan awal adalah sama ada Iklim Perniagaan Ifo Jerman boleh bertambah baik pada bulan kedua berturut-turut. Peningkatan dijangka didorong bukan sahaja oleh komponen jangkaan (seperti yang berlaku pada bulan lepas) tetapi juga dalam keadaan semasa.

Konsensus tidak menjangkakan sebarang semakan semula pada data Inflasi Zon Eropah bulan Januari data minggu ini. Walau bagaimanapun, terdapat juga tumpuan pada tolok sentimen Zon Eropah untuk sektor perindustrian dan perkhidmatan. Selepas merosot pada masa pergantian tahun, peningkatan dalam sentimen akan menjadi rangsangan yang dialu-alukan pada bulan Februari.

Reaksi Pasaran:

 • EUR akan disokong oleh sebarang peningkatan pada Ifo dan tolok sentimen. Inflasi Zon Eropah akhir jarang menunjukkan banyak semakan semula, oleh itu sebarang kejutan akan mengejutkan EUR.
 • NZD akan turun naik berdasarkan pada keputusan RBNZ, memandangkan terdapat tiga kemungkinan hasil. Namun begitu, sebarang kenaikan seharusnya menyokong.

Amerika Latin:

 • Keyakinan Pengguna Brazil (Selasa, 22 Februari, 1100GMT) Penganalisis menjangkakan penurunan kepada 73.0 (daripada 74.1)
 • Inflasi pertengahan bulan Brazil (Rabu, 23 Februari, 1200GMT) Bacaan pertengahan bulan dijangka pada 10.2%
 • Pengangguran Brazil (Khamis, 24 Februari, 1200GMT) kadar dijangka meningkat sedikit kepada 11.9% pada bulan Disember (daripada 11.6% sebelumnya)
 • Inflasi pertengahan bulan Mexico (Khamis, 24 Februari, 1200GMT) Inflasi pertengahan bulan dijangka pada 7.07%
 • GDP Suku 4 Mexico – bacaan semakan semula (Khamis, 24 Februari, 1200GMT) Pertumbuhan Suku 4 dijangka tidak disemak semula pada -0.1% (selepas bacaan -0.4% pada Suku 3)
 • Kadar faedah Bank Pusat Colombia (Jumaat, 25 Februari, 1800GMT)

Inflasi Brazil meningkat kepada 10.38% pada bulan Januari tetapi dijangka jatuh semula kepada +10.2% pada peringkat pertengahan bulan pada bulan Februari. Sedikit trend sederhana dalam inflasi ini juga dijangka ditunjukkan semula di Mexico, dengan Inflasi pertengahan bulan Mexico diramalkan pada 7.07%.

Bank pusat Colombia ditetapkan untuk bermesyuarat pada minggu ini, tetapi jawatankuasa tujuh ahli itu tidak akan mengundi mengenai kadar faedah. Dengan inflasi bergerak lebih tinggi (mungkin sekitar 7.6% pada bulan Februari) dan bank pusat dijangka meningkatkan sebanyak 100 mata asas lagi pada bulan Mac kepada 5.0%.

Reaksi Pasaran

 • BRL dan MXN akan bergerak berdasarkan pada sebarang kejutan inflasi. Tanda-tanda inflasi yang terkawal akan dilihat sebagai positif untuk mata wang.
 • COP akan bertindak balas terhadap bahasa bank pusat yang menandakan saiz kenaikan pada bulan Mac.


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.