Pengenalan

Minggu pertama pada setiap bulan sentiasa sibuk, namun, minggu ini mungkin lebih daripada biasa. Kalendar dipenuhi dengan data tahap satu. Terdapat tiga bank pusat utama untuk memastikan pedagang sentiasa berhati-hati, selain tinjauan PMI yang biasa. Minggu itu kemudiannya diakhiri dengan satu lagi laporan pekerjaan yang penting dari AS.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – GDP Kanada, data ISM AS dan Gaji Bukan Perladangan
 • Eropah & Asia – PMI, inflasi zon Eropah dan keputusan dasar bank pusat untuk RBA, BoE dan ECB
 • Amerika Latin – Keputusan kadar bank pusat Brazil

Data Amerika Utara:

 • GDP Kanada (Selasa, 1 Februari, 1330GMT) GDP Bulanan dijangka +0.3% pada bulan November (+0.8% pada bulan Oktober)
 • Pembuatan ISM (Selasa, 1 Februari, 1500GMT) Anggaran konsensus menjangkakan sedikit penurunan kepada 58.3 (daripada 58.7 pada bulan Disember)
 • Pekerjaan ADP AS (Rabu, 2 Februari, 1315GMT) Perubahan pekerjaan untuk syarikat gaji swasta dijangka 250,000 pada bulan Januari (selepas 807,000)
 • Pesanan Kilang AS (Khamis, 3 Februari, 1500GMT)
 • Perkhidmatan ISM (Khamis, 3 Februari, 1500GMT)
 • Gaji Bukan Perladangan (Jumaat, 4 Februari, 1330GMT). Gaji utama dijangka meningkat sedikit kepada 238,000 pada bulan Januari (daripada 199,000 pada bulan Disember).
 • Pengangguran Kanada (Jumaat, 4 Februari, 1330GMT) dijangka meningkat sedikit kepada 6.0% (daripada 5.9% pada bulan Disember)

PMI sentiasa penting kerana ia merupakan gambaran terkini prospek pertumbuhan sesebuah negara. Data ISM ialah versi data AS yang pasaran tunggu dan beri perhatian. Pembuatan ISM dijangka mencerminkan sektor itu masih berkembang kukuh pada paras tinggi 50 (walaupun sedikit menurun kepada 58.3 pada bulan Januari). Ini juga dijangka berlaku dengan Perkhidmatan ISM yang meliputi segmen ekonomi yang jauh lebih besar dan dijangka kekal dalam paras rendah 60. Jika ya, walaupun tergelincir semula untuk beberapa bulan terakhir, prospek ekonomi AS akan kekal kukuh pada bulan Januari.

Hujung minggu adalah mengenai pekerjaan AS. Pekerjaan ADP dijangka sederhana kembali kepada 250,000 pada bulan Januari. Selepas bacaan besar daripada ADP pada bulan lepas (iaitu mencapai bacaan yang besar pada 807,000 berbanding Gaji Bukan Perladangan 199,000), kedua-duanya dijangka lebih hampir pada bulan ini. Data Gaji Bukan Perladangan rasmi dijangka 238,000. Dengan kadar penyertaan masih sekurang-kurangnya 1% di bawah paras sebelum pandemik, sekatan berterusan terhadap bekalan buruh menyebabkan pertumbuhan pekerjaan yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, dengan pengangguran pada kadar 3.9%, ini mungkin normal baharu dan masih mencerminkan keadaan yang semakin sulit dalam pasaran buruh. Pertumbuhan upah (Purata Pendapatan Setiap Jam) diramalkan meningkat sehingga 5.1% dan juga akan mencerminkan kesulitan ini dan akibatnya menyebabkan tekanan harga.

Reaksi Pasaran:

 • USD akan mengukuh jika terdapat sebarang kejutan positif dalam data ISM. Bagi data gaji, pekerjaan yang lebih baik daripada jangkaan dan pertumbuhan gaji semuanya memberi lebih banyak tekanan kepada Rizab Persekutuan untuk mengetatkan dasar. Ini akan mendorong kenaikan USD
 • CAD bertindak balas terhadap GDP dan pengangguran, dengan data yang lebih baik daripada jangkaan memacu kenaikan CAD.

Eropah & Asia:

 • GDP Zon Eropah (Isnin, 31 Januari, 1000GMT) GDP Suku 4 awal dijangka +0.6% QoQ (selepas +2.2% pada Suku 3).
 • Dasar monetari Reserve Bank of Australia (Selasa, 1 Februari, 0330GMT) RBA dijangka mengekalkan kadar pada +0.10%.
 • PMI Pembuatan Zon Eropah - akhir (Selasa, 1 Februari, 0900GMT) Ramalan konsensus untuk PMI akhir dijangka tidak disemak semula pada 59.0.
 • PMI Pembuatan UK - akhir  (Selasa, 1 Februari, 0930GMT) PMI akhir dijangka disemak semula lebih tinggi kepada 57.6 (dari bacaan awal 56.9)
 • Inflasi awal zon Eropah (Rabu, 2 Februari, 1000GMT) Inflasi utama dijangka kekal pada +5.0% pada bulan Januari, dengan inflasi teras meningkat sedikit kepada 2.7% (daripada 2.6% pada bulan Disember).
 • PMI Perkhidmatan Zon Eropah – akhir (Khamis, 3 Februari, 0900GMT)
 • PMI Perkhidmatan UK - akhir (Khamis, 3 Februari, 0930GMT)
 • Dasar monetari Bank of England (Khamis, 3 Februari, 1200GMT)
 • Dasar monetari Bank Pusat Eropah (Khamis, 3 Februari, 1200GMT)

Inflasi zon Eropah dijangka kekal stabil pada data utama dan hanya bergerak lebih tinggi sedikit pada asas teras pada hari Rabu. Ini akan menjadi topik hangat pada fikiran ECB pada hari Khamis juga. Perhatikan potensi daripada inflasi Jerman pada hari Isnin, sebagai ekonomi terbesar zon Eropah.

Tiga bank pusat utama mengemas kini dasar monetari pada minggu ini. Semuanya disertakan dengan potensi untuk mendorong turun naik pada hari-hari mendatang. Reserve Bank of Australia (RBA) adalah yang pertama akan mengeluarkan data dan selepas data pekerjaan yang kukuh baru-baru ini dan inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan, mungkin terdapat perubahan (atau sekurang-kurangnya petunjuk) daripada Gabenor Lowe. Dijangkakan pengetatan belum dilakukan, tetapi mungkin lebih menjurus kepada tindakan. Lowe berkata pada bulan November bahawa hanya inflasi yang berterusan akan menyebabkan kenaikan kadar pertama dari 2024 dan kenaikan pada 2022 tidak wajar. Sebarang perubahan pada perkara ini akan menyokong AUD.

Bank of England dijangka membuat kenaikan sebanyak +25 mata asas (kepada 0.50%) pada hari Khamis. Jika ya, pedagang akan memerhati sejauh mana keputusan ini sebulat suara. Tambahan pula, unjuran inflasi dan pertumbuhan dikemas kini yang boleh menambah dorongan kepada mana-mana peningkatan yang dilihat oleh GBP daripada kenaikan kadar. GBP akan mengalami kesan buruk jika kenaikan yang dijangkakan tidak dilihat.

Bank Pusat Eropah juga akan mengeluarkan data pada hari Khamis. Walaupun tiada perubahan dasar dijangkakan, cara Majlis Pentadbir menangani komunikasi yang berkaitan peningkatan paras inflasi adalah penting. Pasaran mula mengambil kira dasar yang lebih ketat dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Reaksi Pasaran:

 • AUD dengan ruang untuk kenaikan jika RBA menukar pendirian yang dovish.
 • GBP akan turun naik daripada BoE, dengan potensi untuk bergerak lebih tinggi jika terdapat kenaikan.
 • EUR akan menunjukkan turun naik yang tinggi daripada ECB.

Amerika Latin:

 • Pengangguran Colombia (Isnin, 31 Januari, 1500GMT)
 • PMI Pembuatan Brazil (Selasa, 1 Februari, 1300GMT)
 • Dasar monetari bank pusat Brazil (Rabu, 2 Februari) kenaikan kadar +150bps kepada 10.75% dijangka (meningkat daripada 9.25% sebelumnya)
 • Keyakinan Pengguna Mexico (Khamis, 3 Februari, 1200GMT)

Bank Pusat Brazil dijangka mengumumkan satu lagi kenaikan besar dalam kadar pada minggu ini. Dengan inflasi kekal melebihi 10% (susulan data inflasi pertengahan bulan pada minggu lalu), bank itu dijangka terus menggunakan tindak balasnya yang sangat hawkish terhadap tekanan harga. Walaupun terdapat kesan negatif daripada kadar faedah yang sangat tinggi, real Brazil telah menunjukkan prestasi yang baik dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Akhir-akhir ini prestasi itu juga berlaku dalam menghadapi pengukuhan dolar AS. Mungkin sukar untuk meneruskan prestasi ini jika pengetatan agresif itu terus diperlukan.

Reaksi Pasaran

BRL mungkin bergelut jika bank pusat Brazil terus memberi isyarat keperluan untuk kenaikan selanjutnya.