Berdagang CFD Kripto: Apa, Mengapa dan Bagaimana

IX icon

Oleh INFINOX

Khamis 26 Mei 2022, 1:05 petang
Masa untuk membaca:
10 mins

Apabila ia dilancarkan pada tahun 2009, Bitcoin (BTC) adalah yang pertama seumpamanya. Tetapi sejak itu, ruang crypto telah mengalukan beribuan syiling crypto alternatif, atau 'altcoin', ke dalam edaran. Ia juga telah menimbulkan pelbagai produk dagangan kripto, termasuk CFD kripto

Dagangan CFD Kripto ialah peluang untuk pedagang runcit untuk berdagang pasaran yang telah mengambil alih sistem kewangan global, tetapi juga menjadi mahal untuk diakses. Pedagang boleh membuat spekulasi mengenai pergerakan harga syiling yang berbeza tanpa memegang aset secara fizikal dalam dompet crypto. Ketahui mengapa ini membuat perbezaan kepada strategi dagangan anda.

Sekilas artikel:

 • Kripto ialah desentralisasi maya, dibina menggunakan teknologi kriptografi dan blockchain.
 • Setengah melihat mata wang kripto sebagai alternatif kepada sistem kewangan tradisional yang sering tidak boleh diakses.
 • Kripto boleh didagang secara langsung melalui bursa, atau dengan berdagang ETF, kontrak niaga hadapan atau CFD.
 • Kripto ialah aset yang tidak menentu, dan penting untuk ketahui mengenai risiko yang terlibat.

Apakah itu kripto?

Kripto ialah mata wang desentralisasi maya. Tidak seperti mata wang fiat seperti USD atau JPY, kripto tidak dibina ke dalam sistem kewangan tradisional. Ini bermakna mereka lebih kurang bebas daripada kawalan kerajaan atau bank pusat (walaupun ini kini mula berubah).

Kripto dibina di atas dua teknologi teras. Yang pertama, kriptografi, membantu untuk menamakan dan melindungi transaksi. Dan kedua, teknologi blockchain digunakan untuk menyimpan sejarah transaksi syiling ini.

Blockchain ialah teknologi lejar awam digital yang, seperti kriptografi, juga bebas daripada pihak berkuasa pusat. Anggap ia sebagai blok bebas yang menyimpan maklumat, dan dipautkan antara satu sama lain. Data yang disimpan pada blok ini tidak boleh diubah, atau kalis gangguan.

Sila ambil perhatian bahawa ini tidak bermakna aset kripto tidak terdedah kepada penggodaman dan penipuan siber. Serangan ini boleh dan memang berlaku, dengan nilai berjuta-juta dolar dalam mata wang kripto yang dicuri.

Melebihi Bitcoin

Walaupun Bitcoin (BTC) adalah mata wang kripto asal, beberapa syiling lain juga telah mendapat perhatian. Ethereum (ETH), sebagai contoh, menggunakan 'kontrak pintar' untuk menjalankan program - seperti pembayaran - apabila syarat yang telah ditetapkan dipenuhi.

Di tempat lain, syiling meme (syiling yang digayakan selepas meme Internet) juga telah mendapat perhatian penting daripada pedagang runcit. Dogecoin adalah contoh utama, dengan ulasan media sosial biasa pengasas teknologi jutawan Elon Musk pada syiling itu sering menyebabkan harganya berayun liar.

Spekulator dan pelabur peringkat awal juga telah tertarik kepada produk kewangan terdesentralisasi (DeFi) yang menyediakan infrastruktur kewangan digital dan desentralisasi sepenuhnya. Menggunakan DeFi, adalah mungkin untuk meminjamkan mata wang kripto dan memperoleh faedah dalam beberapa minit.

Bagaimana kripto menjadi popular?

Crypto mengambil sedikit masa untuk bertapak di pasaran global. Ini kerana kebaharuan dan ketidaktentuan Bitcoin dan mata wang kripto lain menguatkan kepercayaan pengkritik yang enggan percayai masa depannya.

Fakta : Pemilik Crypto Laszlo Hanyecz membayar 10,000 BTC untuk dua piza bawa pulang pada Mei 2010. Hari ini, ia akan menyebabkan kosnya melebihi 3 bilion USD.

Faedah desentralisasi, yuran yang lebih murah dan kemudahan penggunaan, bagaimanapun, berterusan. Pembayaran kripto adalah lebih murah dan lebih cepat untuk diproses, baik untuk pengguna akhir dan pemilik perniagaan. Sebagai contoh, industri e-dagang semakin menerima transaksi dalam mata wang kripto, manakala sesetengah peruncit kini membenarkan penggunaan mata wang kripto melalui dompet kripto berasaskan mudah alih.

Sesetengah pengguna juga menerima hakikat bahawa mata wang kripto tidak berpusat sepenuhnya, dan tidak dipautkan daripada kerajaan dunia. Ini membolehkan mata wang kripto kekal boleh diakses walaupun dalam menghadapi ketidakstabilan ekonomi atau politik.

7 things to know when trading crypto

Adakah crypto mata wang sebenar?

Mata wang kripto dilihat di sesetengah negara sebagai alternatif yang boleh dipercayai kepada sistem kewangan tradisional - sistem yang tidak selalu boleh diakses oleh semua. Peminat kripto percaya ia boleh merapatkan jurang perkhidmatan kewangan, memberikan pengguna yang tidak mempunyai akaun keupayaan untuk menerima dan menghantar wang.

Walaupun mata wang kripto tidak menawarkan syiling atau nota fizikal, sesetengah negara telah mengiktiraf mata wang kripto sebagai tender yang sah. El Salvador adalah yang pertama meluluskan undang-undang untuk membolehkan Bitcoin digunakan sebagai tender yang sah, disertai baru-baru ini oleh Republik Afrika Tengah.

Apakah itu perdagangan kripto?

Seperti instrumen kewangan lain seperti saham atau mata wang fiat, kripto juga merupakan aset yang boleh didagangkan.

Anda boleh membeli dan menjual syiling kripto asas melalui pertukaran seperti Binance atau Coinbase.

Sebagai alternatif, anda juga boleh membuat spekulasi mengenai pergerakan harga aset kripto asas yang sama, tetapi yang penting, tanpa perlu memiliki dan menyimpannya secara fizikal. CFD Kripto membolehkan anda membuat spekulasi pergerakan harga dan memanfaatkan perbezaan antara harga pembukaan dan penutupannya.

Inilah yang anda perlu tahu tentang berdagang aset kripto berbanding CFD kripto.

Kelebihan dagangan kripto

 • Banyak pertukaran kripto terkemuka desentralisasi sepenuhnya, tanpa tadbir urus berpusat. Ini membolehkan pembeli dan penjual berinteraksi dengan cepat di seluruh dunia, tetapi selalunya tidak mempunyai pengawasan kawal selia.
 • Sebagai pedagang kripto, anda serta-merta menjadi pelabur dalam salah satu industri yang paling pesat berkembang di planet ini. Hanya lima tahun yang lalu, permodalan pasaran kripto memuncak pada hanya lebih 773 bilion USD pada Januari 2018. Pada November tahun lepas, ia melepasi paras 3 trilion USD.
 • Dagangan di bursa mata wang kripto adalah sangat selamat, kerana ia dilindungi oleh langkah kriptografi, dengan data transaksi dilindungi dalam rangkaian blockchain.

Kelemahan perdagangan kripto

 • Kemeruapan yang wujud dalam pasaran kripto – sebahagian besarnya disebabkan oleh tidak matangan sektor tersebut – memberikan risko sebenar kepada pemula di perdagangan kripto. Tanpa pengurusan risiko yang mencukupi, perubahan harga yang liar dengan cepat boleh merosakkan kedudukan yang menguntungkan.
 • Mata wang kripto yang paling mantap, seperti Bitcoin, memerlukan poket yang dalam untuk melabur. Harga satu Bitcoin telah berubah-ubah di mana-mana antara julat 35,000 USD hingga 48,000 USD tahun ini setakat ini.
 • Jika anda memutuskan untuk berdagang mata wang kripto menggunakan pertukaran kripto, anda perlu melabur dalam dompet kripto panas atau sejuk untuk menyimpan aset anda. Dompet panas (atau dompet digital) menimbulkan risiko keselamatan, kerana kunci peribadi alamat dompet anda terdedah kepada penggodaman. Dompet sejuk ialah peranti perkakasan yang menyimpan kunci peribadi unik anda. Ia lebih selamat, tetapi jika anda kehilangan kunci peribadi anda, anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada aset kripto anda kerana anda tidak akan dapat mendapatkannya.

Bagaimana untuk berdagang kripto?

Terdapat pelbagai cara untuk berdagang mata wang kripto hari ini:

 • Pertukaran kripto

Anda boleh membeli dan menjual mata wang kripto secara langsung di bursa kripto. Ini sepadan dengan pembeli dan penjual dalam masa nyata pada harga yang boleh diterima bersama. Manfaat utama berdagang kripto dengan cara ini ialah anda memiliki syiling kripto yang mendasarinya. Syiling yang anda pegang disimpan sama ada dalam dompet crypto digital atau panas, atau perkakasan berasingan, atau dompet sejuk.

 • Kripto ETF

Jika anda baru dalam pelaburan mata wang kripto, anda mungkin ingin melabur dalam dana dagangan pertukaran kripto (ETF). Diuruskan oleh syarikat pelaburan, ini ialah dana yang menjejaki harga syiling tunggal, atau bakul syiling yang berbeza. Ia menawarkan halangan yang rendah untuk masuk dari segi yuran dagangan, dan membebaskan pelabur daripada memiliki syiling itu sendiri.

 • Niaga hadapan Kripto

Niaga hadapan kripto memberi anda keupayaan untuk membuat spekulasi tentang harga masa depan aset crypto, tanpa perlu memiliki dan menyimpannya. Pedagang membuat perjanjian untuk membeli atau menjual syiling pada harga tetap pada masa hadapan. Mereka mendapat untung atau rugi bergantung pada cara harga bergerak pada tarikh matang perjanjian.

 • CFD Kripto

CFD ialah kontrak kewangan yang membenarkan pedagang membuat spekulasi dan memperdagangkan harga instrumen yang berbeza, tanpa perlu membeli atau menjual instrumen asas secara langsung. Sama seperti ETF, mereka tidak mempunyai keperluan untuk dompet kerana peniaga sebenarnya tidak memegang aset crypto. Pedagang boleh memutuskan syiling yang mereka ingin berdagang, dan boleh mendapat manfaat daripada akses kepada leverage juga.

Apakah CFD kripto?

CFD kripto beroperasi dengan cara yang sama seperti CFD lain. Pedagang membuat spekulasi mengenai pergerakan harga syiling, dan dengan itu memilih untuk pergi panjang atau pendek. Apabila mereka pergi lama, mereka membeli aset daripada broker CFD dengan niat untuk menjualnya kembali. Jika harga syiling meningkat pada masa mereka menjual, mereka mendapat keuntungan. Jika tidak, perdagangan mereka mengakibatkan kerugian.

Begitu juga, apabila mereka membuat pendek syiling, ia bermakna mereka menjualnya kepada broker dengan harapan harga akan jatuh pada masa mereka membelinya semula. Jika ia berlaku, ia berfungsi dengan baik untuk mereka melalui keuntungan.

Pedagang runcit tidak pernah mengambil pemilikan fizikal ke atas aset yang mereka beli dan jual. Mereka hanya membuat untung atau rugi berdasarkan pergerakan harga aset asas. Pada masa yang sama, tidak seperti ETF yang diuruskan oleh pengurus dana, CFD memberi kebebasan kepada peniaga untuk memilih dan memilih syiling yang mereka ingin berdagang.

what are crypto CFDs infographic

Penjelasan CFD Kripto

 • Apabila anda berdagang CFD kripto, anda boleh pergi sama ada panjang atau pendek dalam pasaran. Ini bermakna anda boleh berdagang kripto tidak kira ke arah mana ia bergerak, dan mendapat manfaat daripada turun naik harga, tanpa perlu membeli syiling itu sendiri.
 • CFD Kripto boleh didagangkan menggunakan leverage. Broker CFD anda akan meminjamkan anda modal dalam nisbah tertentu untuk menguatkan kuasa beli atau jualan anda. Sebagai contoh, berdagang dengan leveraj 5:1 bermakna anda boleh mendapat akses kepada lima kali ganda jumlah modal daripada yang ada dalam akaun dagangan anda pada masa ini. Ini juga memperbesar risiko, jadi langkah pengurusan risiko yang mencukupi harus dilaksanak
 • Setengah broker CFD kripto akan memberi anda manfaat penting perkhidmatan terkawal, manakala pertukaran mata wang kripto yang mantap juga berjuang untuk diiktiraf secara sah.
 • Tidak ada keperluan untuk dompet mata wang kripto kerana anda tidak pernah memiliki aset asas. Ini bermakna anda tidak perlu risau tentang kehilangan kunci peribadi anda, atau membayar untuk penggunaan dompet.
 • Kemeruapan dalam pasaran mata wang kripto tiada tandingannya. Aset tradisional seperti komoditi dan malah kebanyakan ekuiti yang mantap jarang mengalami pergerakan harga sebanyak 1% atau lebih tinggi dalam satu hari. Dengan mata wang kripto, harga boleh rali pada ranap dalam tempoh 24 jam. Kemeruapan yang melampau ini memberikan peluang jangka pendek yang lumayan, tetapi juga boleh mengakibatkan kerugian yang besar. Peniaga dinasihatkan supaya berhati-hati dan menguruskan risiko secara aktif.

Bagaimana untuk berdagang CFD kripto

 1. Pilih broker CFD mata wang kripto yang bereputasi: Cari broker CFD yang boleh anda percayai dengan dana dagangan kripto anda. Semak pilihan leverage, lesen kawal selia, langkah perlindungan pedagang, spread dan struktur yuran mereka, supaya anda mempunyai idea yang jelas tentang perkara yang diharapkan.
 2. Buat akaun pelanggan anda: Buka akaun anda dengan broker pilihan anda. Ini biasanya melibatkan melengkapkan borang pembukaan akaun dan menghantar dokumen anda untuk pengesahan KYC. INFINOX menjadikan proses ini cepat dan mudah, daftar di sini.
 3. Cipta pelan dagangan kripto anda: Bina pelan perdagangan untuk menyokong keputusan anda, dan pastikan anda memasukkan semua langkah pengurusan risiko yang diperlukan. Untuk mengetahui cara melakukan ini, baca penjelasan kami tentang membina pelan dagangan.

Dengan semua ini tersedia, anda harus bersedia untuk memulakan perjalanan perdagangan CFD kripto anda.

Soalan Lazim CFD kripto

Apakah CFD kripto?

CFD kripto, atau kontrak kripto untuk perbezaan, menjejaki harga aset kripto asas yang anda 'beli' atau 'jual'. Di sini, anda hanya memperdagangkan harga, bukan aset itu sendiri. Anda mendapat keuntungan apabila nilai aset kripto asas bergerak ke arah yang anda sukai, dan kerugian apabila ia bergerak melawan kedudukan anda.

Mengapa saya perlu berdagang CFD kripto?

Berdagang CFD kripto ialah peluang untuk membuat spekulasi tentang nilai aset kripto tanpa perlu memegang syiling ini secara langsung, melabur dalam dompet kripto, atau membayar yuran berkaitan. Tidak seperti ETF, anda juga mempunyai kebebasan untuk berdagang harga mana-mana syiling pilihan anda.

Bolehkah saya mencari broker terkawal untuk berdagang CFD kripto?

Ya, anda boleh berdagang CFD kripto melalui broker terkawal, bergantung pada wilayah anda.

Adakah pasaran CFD kripto ditutup semalaman?

Tidak. Salah satu kelebihan berdagang CFD kripto ialah ia tersedia 24/7, 365 hari dalam setahun. Mata wang kripto didagangkan merentasi pelbagai bursa, semuanya dibuka siang dan malam, tidak seperti bursa konvensional yang ditutup pada penghujung sesi dagangan petang.

Apakah maksud perdagangan mata wang kripto margin?

Berdagang CFD kripto pada margin memerlukan anda memanfaatkan dagangan anda dengan mengambil pinjaman daripada broker CFD anda untuk membesarkan kedudukan anda. Jika anda memasuki perdagangan bernilai 100 USD pada margin 10%, anda hanya perlu melakukan 10 USD untuk perdagangan. Baki 90 USD dipinjamkan kepada anda oleh broker CFD anda.

Apakah mata wang kripto yang boleh saya berdagang menggunakan CFD?

Apabila CFD kripto mula dilancarkan, Bitcoin dan Ethereum ialah dua aset kripto utama yang anda boleh berdagang menggunakan CFD. Kini, senarai ini telah berkembang dengan ketara apabila lebih banyak mata wang kripto mengukuhkan had pasaran mereka. Di INFINOX, anda boleh berdagang sehingga 43 CFD kripto, termasuk Cardano dan syiling meme seperti Dogecoin.

 

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

IX INTEL - TEROKAI LEBIH LANJUT

Temui maklumat yang berkaitan dengan subjek yang anda minati

1
2
3
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

1
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
2
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
3
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Pencapaian dagangan

awards
PEMENANG
Anugerah Ultimate
Fintech 2021
awards
PEMENANG
Broker Forex Terbaik untuk
Dagangan Jangka Panjang 2022
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Afrika
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Timur Tengah
awards
PEMENANG
Kadar Margin Akaun Dagangan
Terbaik
2020
awards
PEMENANG
Global 100
2020 Winner