Apakah perdagangan CFD?

IX icon

Oleh INFINOX

Khamis 4 Februari 2021, 6:04 petang
Masa untuk membaca:
10 mins

Sama ada anda pelabur berpengalaman atau orang baru perdagangan, anda telah menemui istilah dagangan CFD. CFD ialah produk pelaburan kompleks yang selalunya menggunakan leverage tinggi dan menawarkan pelbagai peluang dan risiko yang unik untuk semua jenis pedagang.

Aktiviti perdagangan CFD telah mantap dalam pasaran kewangan arus perdana selama lebih dua dekad sekarang, dengan derivatif kewangan menjadi antara produk yang paling kerap didagangkan di planet ini.

Jadi, apakah itu CFD dan bagaimanakah perdagangan CFD berfungsi? Di sini, kita melihat perkara penting, daripada asas kepada strategi dagangan CFD utama.

Apakah CFD itu?

Kontrak untuk Perbezaan bukanlah aset itu sendiri, sebaliknya terbitan daripada kelas aset. Ia adalah kontrak antara pembeli dan penjual yang membolehkan anda berdagang dengan margin tanpa memiliki aset secara langsung.

Dalam nada yang sama dengan niaga hadapan, swap dan opsyen, CFD membolehkan anda membuat spekulasi tentang nilai aset tanpa masalah dan perbelanjaan untuk memilikinya secara langsung. Seperti namanya, CFD ialah kontrak antara dua pihak, di mana setiap pihak membuat spekulasi mengenai pergerakan harga aset dan bersetuju untuk menukar perbezaan nilai.

Adalah penting untuk ditekankan bahawa nilai dan pergerakan kontrak tidak disematkan pada nilai asas aset itu sendiri, tetapi lebih kepada nilai yang diletakkan padanya oleh pedagang dan broker. CFD ialah kelas aset yang luas. Pedagang boleh membeli dan menjual CFD dalam saham, mata wang kripto, mata wang fiat, logam, ekuiti dan banyak lagi.

Bagaimana CFD berfungsi

CFD mungkin kedengaran rumit, tetapi memahami cara ia berfungsi dan menjana keuntungan adalah mudah dan mudah. Ringkasnya, ia adalah cara membuat spekulasi mengenai pasaran aset untuk mendapatkan keuntungan daripada nilai masa depan aset tertentu. Bergantung pada jenis perdagangan CFD yang anda laksanakan, anda boleh mendapat keuntungan daripada peningkatan atau penurunan dalam nilai aset.

Ini bergantung pada sama ada anda membuat keputusan untuk "pergi panjang" atau "pergi pendek" pada perdagangan, yang akan kami bincangkan dengan lebih terperinci di bawah. CFD tidak melibatkan pembelian saham, komoditi atau sebarang jenis transaksi; sebaliknya, dua pihak bersetuju untuk masing-masing mengambil kedudukan pada harga masa hadapan sesuatu aset. Sebaik sahaja anda mengambil jawatan, kontrak telah bermula.

Kontrak ini akan menentukan bahawa broker sama ada akan membayar atau menerima perbezaan harga antara pembukaan dan penutupan kontrak. Katakan anda telah mengeluarkan CFD dengan kedudukan bahawa aset, seperti saham Apple, akan meningkat dalam jangka masa tertentu. Jika kenaikan harga ini berlaku, pihak yang satu lagi akan membayar anda perbezaan antara harga awal saham Apple itu dan nilai semasanya pada masa penutupan. Beginilah cara CFD berfungsi pada dasarnya.

Apakah perdagangan CFD?

Jadi anda tahu apa itu Kontrak untuk Perbezaan. Sekarang patut ditanya, apakah itu dagangan CFD? Seperti yang dibincangkan, dagangan CFD ialah spekulasi mengenai nilai masa hadapan sesuatu aset, dengan keuntungan atau kerugian anda diperoleh daripada perbezaan harga yang berlaku antara pembukaan dan penutupan kontrak.

Walau bagaimanapun, ini bukan cerita penuh. CFD ialah produk berleveraj tinggi, bermakna perkara yang anda nyatakan untuk untung atau rugi biasanya lebih daripada sekadar perbezaan harga monetari sesuatu aset. Mari kita pecahkan komponen utama perdagangan CFD untuk lebih memahami prosesnya.

Untuk pergi panjang atau pendek?

Seperti yang dinyatakan di atas, CFD memberi anda pilihan untuk sama ada bertaruh untuk atau menentang aset. Walaupun ini terdengar seperti kekurangan stok, yang dilarang di banyak pasaran, ini sebenarnya tidak berlaku. Itu kerana ia tidak melibatkan pemilikan mana-mana aset.

Kedudukan yang anda putuskan untuk ambil apabila berdagang CFD secara amnya terbahagi kepada dua kategori: panjang atau pendek. Going long menggambarkan kedudukan peniaga yang percaya aset yang dipilih akan meningkat nilainya dalam masa terdekat. Untuk pergi panjang, anda akan mengeluarkan "pesanan beli" pada CFD. Jika kenaikan harga berlaku pada masa kontrak ditutup, anda kemudian boleh menjual untuk menutup kedudukan dan mengumpul keuntungan anda.

Mengurangkan CFD menyaksikan pedagang mengambil kedudukan dengan jangkaan bahawa aset akan merosot dalam nilai. Itu biasanya dalam tempoh masa yang sangat singkat, seperti hari dagangan. Jika anda percaya harga aset akan menurun dalam jangka pendek, anda boleh memasukkan "sell order" dan menjual apabila harga jatuh ke paras yang lebih rendah.

What is CFD Trading infographic MS

Mengapa leverage penting

CFD adalah antara produk yang paling banyak dileveraj di pasaran kewangan hari ini. Ini mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan yang akan menarik minat jenis pedagang tertentu, terutamanya mereka yang mempunyai selera untuk risiko tinggi dan ganjaran yang tinggi. Margin leverage bermakna peniaga boleh membuka kedudukan yang jauh lebih besar daripada yang dibenarkan oleh pelaburan tunai awal mereka.

Sebagai contoh, jika aset mempunyai margin 10% dan anda mempunyai £1000 dalam akaun pembrokeran, anda akan dapat "membeli" aset tersebut bernilai sehingga £10,000. Walaupun ini membolehkan anda membuka kedudukan yang jauh lebih besar daripada yang biasanya dibenarkan oleh sumber anda, ia juga mendedahkan anda kepada kerugian yang jauh lebih besar.

Berat leveraj ini bermakna walaupun pergerakan harga yang kecil boleh diterjemahkan kepada keuntungan atau kerugian yang lebih besar, kerana pergerakan ini didarab mengikut margin leverage anda.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa, dengan leverage, anda boleh menanggung kerugian lebih daripada pelaburan awal anda. Broker akan dapat meminta anda menambah dana tambahan pada akaun anda. Ini biasanya berlaku jika kedudukan bergerak menentang anda ke tahap sedemikian sehingga dana awal anda tidak dapat menampung perbezaan itu.

Penyebaran adalah penting

Spread pada CFD ialah perbezaan antara harga belian dan harga jualan. Anda memasuki perdagangan menggunakan harga belian yang disebut harga pada platform pembrokeran anda, dan keluar dari perdagangan menggunakan harga jualan yang disebut harga. Spread ialah kos yang anda perlu ingat sebagai pedagang CFD. Itulah sebabnya penting untuk berpegang pada pasaran kecairan yang tinggi, di mana spread cenderung lebih rendah, dengan itu memaksimumkan potensi keuntungan anda dan mengurangkan saiz potensi kerugian.

Lebih banyak kecairan, lebih baik

Pembekal atau broker CFD menyediakan kecairan untuk transaksi anda. Memandangkan anda tidak berurusan dengan pasaran secara langsung, atau membeli aset secara langsung, anda biasanya akan mempunyai kecairan yang lebih besar dengan CFD berbanding dengan banyak jenis derivatif kewangan yang lain.

Kecairan pasaran mempengaruhi seberapa cepat anda boleh membeli dan menjual atau membuka dan menutup kedudukan. Itu menjadikannya penting apabila berurusan dengan Kenalan untuk Perbezaan, di mana keuntungan boleh dijana daripada pergerakan harga terkecil. Jika terdapat tahap kecairan pasaran yang rendah, anda akan mendapati lebih mencabar untuk menjual aset atau menutup kedudukan.

Dengan CFD, masih terdapat risiko kecairan tambahan. Jika tidak terdapat dagangan yang mencukupi di sekitar aset asas anda, maka CFD anda mungkin menjadi tidak cair. Ini berbahaya, kerana ini bermakna pembekal CFD anda boleh menutup kontrak anda pada harga yang tidak menguntungkan atau meminta bayaran margin tambahan untuk memastikan ia dibuka. Inilah sebabnya mengapa aset dengan tahap kecairan yang sangat tinggi, seperti pasangan forex popular, adalah lebih sesuai untuk dagangan CFD.

Contoh perdagangan CFD

Mari kita gambarkan perkara yang telah kita bincangkan setakat ini dengan contoh tindakan perdagangan CFD. Katakan anda membuka platform pembrokeran anda dan melihat bahawa HSBC mempunyai harga belian sebanyak £27.60 dan harga jualan sebanyak £27.59. Anda mungkin berfikir bahawa harga saham HSBC akan meningkat pada masa hadapan dan oleh itu memilih untuk pergi lama, bertaruh pada kenaikan harga masa hadapan ini.

Anda boleh menggunakan leverage anda untuk membeli 2,000 saham CFD. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda perlu membayar harga saham penuh, kerana anda hanya berdagang pada margin. CFD dimanfaatkan, bermakna anda perlu melipatgandakan margin anda dengan pendedahan. Oleh itu, jika HSBC mempunyai faktor margin sebanyak 5% maka kos margin anda ialah 5% daripada jumlah pendedahan anda kepada perdagangan.

Kos 2,000 saham HSBC pada £27.60 ialah £55,200. 5% daripada ini ialah £2,760, iaitu amaun yang anda akan bayar. Jika harga saham meningkat, katakan, £2 semasa tempoh kontrak, maka keuntungan anda ialah 2 x 2,000, bermakna anda akan memperoleh £4,000. Sebaliknya, jika harga saham tidak meningkat seperti yang anda harapkan, dan turun sebanyak £1 dalam tempoh masa ini, anda akan kehilangan 1 x 2,000, bermakna kerugian sebanyak £2,000.

Kebaikan dan keburukan CFD

Kelebihan

 • Dagangan CFD membolehkan anda mengambil kedudukan bertentangan daripada portfolio anda, memberikan perlindungan yang baik terhadap turun naik.
 • CFD membolehkan anda melaksanakan dagangan dengan cepat tanpa perlu melalui peraturan dan tempoh menunggu yang mengiringi perdagangan saham tradisional.
 • Jumlah leveraj yang tinggi membolehkan anda membuka kedudukan yang besar dan melaksanakan dagangan yang lebih besar daripada yang biasanya anda mampu.
 • CFD tidak melibatkan pembelian aset sebenar, bermakna peniaga UK tidak perlu membayar duti setem ke atasnya.

Keburukan

 • Leveraj juga bermakna bahawa anda mendedahkan diri anda kepada kemungkinan kerugian besar yang anda akan jangkakan untuk menampung jika kedudukan bergerak menentang anda.
 • Banyak firma broker mengenakan yuran komisen yang besar yang akan merosakkan keuntungan anda.
 • CFD bukanlah aset, bermakna anda sebenarnya tidak memiliki sebarang pelaburan, tetapi hanya membuat spekulasi mengenai turun naik harga.
 • Risiko kecairan adalah tinggi dalam sesetengah pasaran CFD, yang boleh menyebabkan kerugian besar.

Cara meletakkan dagangan CFD

Sebahagian daripada sebab perdagangan CFD sangat popular ialah meletakkan perdagangan CFD adalah sangat mudah. Biasanya, ini adalah langkah-langkah yang perlu anda selesaikan:

 • Buka akaun pembrokeran dalam talian atau platform dagangan anda.
 • Pilih pasaran untuk berdagang, seperti forex atau equities.
 • Lakukan penyelidikan anda tentang aset dan pasaran yang anda minati.
 • Tentukan sama ada untuk menekan 'beli' atau 'jual'.
 • Tambahkan stop loss, yang akan menutup kedudukan anda serta-merta jika harga bergerak terlalu jauh terhadap anda.
 • Pantau perdagangan anda dan tutupnya pada masa yang 'betul' dengan mengklik 'tutup perdagangan' atau 'tutup kedudukan'.

Peraturan CFD

Salah satu ciri penentu CFD ialah ia cenderung dikawal dengan sangat ringan, terutamanya berbanding dengan saham, bon dan niaga hadapan. Terdapat keperluan modal yang rendah dan beberapa peraturan yang mengawal jumlah wang tunai yang anda perlukan dalam akaun pembrokeran.

Walau bagaimanapun, peraturan baru-baru ini yang dibawa oleh Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan (FCA) UK bertujuan untuk mengurangkan risiko produk ini. Sebagai contoh, jika dana peniaga dalam akaun mereka kurang daripada 50% daripada margin yang diperlukan untuk kedudukan CFD terbuka, firma kini dikehendaki menutup akaun tersebut. Terdapat juga had ke atas leverage, yang mestilah antara 30:1 dan 2:1.

Sentiasa pilih broker CFD yang dikawal oleh FCA jika anda berpangkalan di UK. Disebabkan sifat CFD yang sebahagian besarnya tidak terkawal di seluruh dunia, ia kini diharamkan di AS. Ini bermakna pedagang AS pada masa ini tidak boleh berdagang CFD dalam apa jua cara.

CFD FAQs

Apakah platform dagangan CFD yang terbaik?

Sentiasa gunakan platform dagangan CFD yang dipercayai dan dinilai baik. Beberapa platform dagangan CFD terbaik di pasaran sekarang termasuk:

 • Platform INFINOX Metatrader 4 (MT4) dan Metatrader 5 (MT5).
 • Platform dagangan CFD eToro
 • Broker Interaktif
 • IG
 • XTB

Apakah yuran yang boleh saya harapkan untuk dibayar kepada platform pembrokeran?

Kebanyakan platform pembrokeran CFD mengenakan yuran komisen pada dagangan yang dilaksanakan. Ini boleh berbeza-beza dengan ketara, jadi sentiasa pilih platform anda dengan bijak. Di samping itu, kebanyakan platform mengenakan bayaran semalaman jika anda memegang jawatan anda selama lebih daripada satu hari. Di luar ini, mungkin terdapat bayaran pentadbir dan deposit untuk dipertimbangkan, jadi sentiasa baca cetakan kecil.

Bagaimanakah saya tahu arah mana CFD akan bergerak?

Ringkasnya, adalah mustahil untuk meramalkan masa depan. Sebelum membuka jawatan, sentiasa menjalankan penyelidikan menyeluruh mengenai pasaran dan aset yang menarik minat anda. Sumber percuma seperti Bloomberg, The Financial Times dan Wall Street Journal boleh membantu anda memahami dengan lebih baik perkembangan semasa dalam pasaran.

Bagaimanakah saya boleh mengurangkan risiko apabila berdagang CFD?

Seperti yang telah kami tekankan, perdagangan CFD datang dengan sejumlah besar risiko. Itulah sebabnya penting untuk melakukan apa sahaja yang anda boleh untuk mengurangkan risiko tersebut. Cara mudah untuk melakukan ini termasuk:

 • Sentiasa tambahkan stop loss pada akaun anda untuk mengehadkan potensi kerugian anda.
 • Sentiasa gunakan platform pembrokeran yang dikawal selia dan dipercayai FCA, seperti INFINOX.
 • Urus leveraj secara bertanggungjawab dan jangan anggap ia sebagai wang yang mudah dan tanpa had.
 • Pilih pasaran kecairan tinggi supaya anda tidak terlibat dengan CFD yang mustahil untuk beralih.

Dagangan CFD boleh menjadi pengalaman menarik yang boleh memberikan anda kursus ranap dalam perkara kecil pasaran kewangan. Ia adalah satu bentuk dagangan pantas dengan keluk pembelajaran yang sangat curam. Jika ia mengikut kehendak anda, keuntungan boleh menjadi ketara. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengingati risiko perdagangan CFD dan mengambil bahagian secara bertanggungjawab.

 

Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.

IX INTEL - TEROKAI LEBIH LANJUT

Temui maklumat yang berkaitan dengan subjek yang anda minati

1
2
3
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

Dapatkan dagangan dengan INFINOX dalam 3 langkah mudah

1
Daftar
Mohon dalam talian untuk melengkapkan pendaftaran dan pengesahan anda.
2
Dana
Buat deposit pertama anda untuk mula membuat pesanan.
3
Perdagangan
Akaun INFINOX anda sudah disediakan!

Pencapaian dagangan

awards
PEMENANG
Anugerah Ultimate
Fintech 2021
awards
PEMENANG
Broker Forex Terbaik untuk
Dagangan Jangka Panjang 2022
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Afrika
awards
PEMENANG
Platform Dagangan Salinan Forex Terbaik
2021 - Timur Tengah
awards
PEMENANG
Kadar Margin Akaun Dagangan
Terbaik
2020
awards
PEMENANG
Global 100
2020 Winner