Pengenalan

Minggu ketiga setiap bulan selalunya agak lengang bagi data ekonomi AS. Minggu ini memenuhi trend itu, dengan pedagang hanya akan mendapat data perumahan dan tinjauan Rizab Persekutuan. Ia agak berbeza bagi UK kerana ini merupakan minggu yang penting bagi pengumuman data dalam sebulan. Pedagang Sterling akan sibuk menyaring data pengangguran, inflasi dan jualan runcit. Di Asia, Bank of Japan tidak mungkin menyebabkan terlalu banyak pergerakan, manakala tumpuan diberikan kepada inflasi di Amerika Latin.

Perhatikan:

 • Amerika Utara – Data perumahan AS bersama-sama dengan tinjauan Rizab Persekutuan New York dan Philadelphia, sebagai tambahan kepada inflasi Kanada
 • Eropah & Asia – Data pengangguran, CPI dan jualan runcit UK; minit mesyuarat ZEW dan ECB Jerman, bersama-sama dengan BoJ

·        Amerika Latin – tumpuan utama pada inflasi di Brazil

 

Data Amerika Utara:

 • Indeks Pembuatan Empire State (Selasa, 18 Januari, 1330GMT). Penurunan kepada 27.5 dijangka pada bulan Januari (daripada 31.9 pada bulan Disember)
 • Permit Bangunan & Perumahan Baharu AS (Rabu, 19 Januari, 1330GMT). Kedua-duanya dijangka menurun sedikit pada bulan Disember kepada 1.710 juta (daripada 1.712 juta bagi Permit Bangunan) dan 1.660 juta (daripada 1.679 juta bagi Rumah Baharu)
 • CPI Kanada (Rabu, 19 Januari, 1330GMT). CPI utama bulan Disember dijangka meningkat kepada 5.5% (daripada 4.7% pada bulan November) dengan CPI teras meningkat kepada 3.7% (daripada 3.6%).
 • Tuntutan Pengangguran Mingguan AS (Khamis, 20 Januari, 1330GMT). Tuntutan dijangka turun semula kepada 219,000 (selepas bacaan 230,000 pada minggu lepas)
 • Pembuatan Rizab Persekutuan Philadelphia (Khamis, 20 Januari, 1330GMT). Bacaan ini dijangka meningkat kepada +18.5 (daripada +15.4 pada bulan Disember)
 • Jualan Rumah Sedia Ada AS (Khamis, 20 Januari, 1500GMT). Jualan sedia ada dijangka menurun sedikit kepada 6.44 juta pada bulan Disember (daripada 6.46 juta)

Tidak banyak data dikeluarkan di AS pada minggu ini. Data perumahan tidak mungkin menyebabkan banyak pergerakan jika mempertimbangkan konsensus. Walau bagaimanapun, tinjauan Rizab Persekutuan serantau perlu diperhatikan. Pembuatan Rizab Persekutuan New York (Empire State) cenderung untuk agak stabil tetapi mungkin menurun sedikit. Walau bagaimanapun, tinjauan Rizab Persekutuan Philadelphia mengikut sejarah adalah salah satu bacaan yang lebih kukuh dan menurun mendadak bulan lepas. Konsensus menjangkakan pemulihan, tetapi jika ini tidak berlaku, ia mungkin menyebabkan sedikit kegusaran bagi USD.

Inflasi Kanada juga merupakan data yang penting bagi CAD. Inflasi dijangka terus meningkat lebih tinggi. Seperti yang berlaku bagi kebanyakan bank pusat, Bank of Canada pastinya akan memerhatikan tahap inflasi. Kontrak hadapan kadar faedah menunjukkan peluang 50% kenaikan kadar pada bulan Januari. Ini akan meningkat jika inflasi mengejutkan menaik dan akan mengukuhkan CAD.

Reaksi Pasaran:

 • Tindakan harga USD mungkin sedikit lebih lemah pada minggu ini disebabkan kekurangan pengumuman data tahap satu.
 • CAD akan tidak menentu disebabkan data inflasi. Kejutan positif akan memberi kesan positif pada CAD.

 

Eropah & Asia:

 • Dasar kewangan Bank of Japan (Selasa, 18 Januari, 0300GMT). Tiada perubahan dijangka pada kadar -0.10%
 • Pengangguran dan Purata Pendapatan Mingguan UK (Selasa, 18 Januari, 0700GMT). Pengangguran bulan November dijangka menurun kepada 4.0% (daripada 4.2% pada bulan Oktober). Pendapatan termasuk bonus dijangka menurun kepada 4.1% (daripada 4.9% pada bulan Oktober).
 • Sentimen Ekonomi ZEW Jerman (Selasa, 18 Januari, 1000GMT). ZEW ini dijangka meningkat kepada 30.9 pada bulan Januari (daripada 29.9 pada bulan Disember).
 • CPI UK (Rabu, 19 Januari, 0700GMT). Inflasi utama dijangka meningkat kepada 5.7% pada bulan Disember (daripada 5.1%). Namun begitu, CPI teras dijangka kekal stabil pada 4.0% (4.0% pada November).
 • Pengangguran Australia (Khamis, 20 Januari, 0030GMT) dijangka meningkat kepada 4.5% pada bulan Disember (daripada 4.6%)
 • Inflasi akhir Zon Eropah (Khamis, 20 Januari, 1000GMT). Inflasi akhir dijangka tidak disemak semula daripada bacaan awal, dengan CPI utama pada 5.0% dan CPI teras pada 2.6%
 • Akaun mesyuarat ECB (Khamis, 20 Januari, 1230GMT)
 • CPI Jepun (Khamis, 20 Januari, 2330GMT). CPI Teras dijangka kekal pada +0.5% pada bulan Disember (+0.5% pada bulan November).
 • Jualan Runcit UK (Jumaat, 21 Januari, 0700GMT)
 • Keyakinan Pengguna Zon Eropah (Jumaat, 21 Januari, 1500GMT) 

Agensi berita, Reuters, mencadangkan bahawa Bank of Japan akan mula membincangkan konsep kadar yang lebih tinggi tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, ia mungkin agak cepat pada minggu ini, dengan inflasi teras pada masa ini hanya +0.5% dan diramalkan akan kekal pada paras itu. Oleh itu, kami tidak terlalu mengharapkan apa-apa daripada keputusan itu. Walau bagaimanapun, sebarang perbincangan mengenai kenaikan mungkin menarik minat terhadap JPY.

Bilangan data tahap satu yang banyak dari UK akan menarik perhatian pedagang GBP. Pengangguran menurun tetapi gaji juga dijangka turun semula. Pergerakan akan meningkat pada hari Rabu dengan inflasi data. Inflasi utama dijangka terus meningkat, tetapi dengan CPI teras dijangka mendatar, ini mungkin akan mendatangkan tindakan. Jualan runcit telah bertambah baik dari bulan ke bulan sejak empat bulan yang lalu. Kesinambungan ini akan terus menyokong pemulihan GBP.

Reaksi Pasaran:

 • Reaksi JPY berkaitan BoJ
 • GBP mungkin mengalami minggu yang tidak menentu, dengan sebarang kejutan menaik kepada data CPI akan mendorong kenaikan GBP.
 • EUR akan bertindak balas terhadap kejutan berkaitan ZEW.

 

Amerika Latin:

 • Output Perindustrian Colombia (Isnin, 17 Januari, 1500GMT)
 • Jualan Runcit Colombia (Isnin, 17 Januari, 1500GMT)
 • Pengangguran Mexico (Khamis, 20 Januari, 1200GMT)
 • Inflasi pertengahan bulan Brazil (Jumaat, 21 Januari, 1200GMT)

Inflasi Brazil adalah antara yang tertinggi dalam kalangan negara G20 dan di Amerika Latin. Inflasi penanda aras IPCA adalah 10.07% pada tahun 2021, dengan bacaan itu menurun daripada 10.74% pada bulan November. Oleh itu, bacaan inflasi yang pertama pada bulan Januari akan diperhatikan dengan teliti. Sebarang tanda-tanda kesinambungan kenaikan harga akan menambah spekulasi bahawa bank pusat Brazil perlu menaikkan kadar lebih daripada paras semasa 9.25%. Jangkaan pada masa ini ialah satu lagi kenaikan kadar sebanyak +150 mata asas akan dilihat pada bulan Februari.

Reaksi Pasaran

 • BRL telah memulihkan sebahagian kerugian akibat USD yang semakin lemah pada tahun 2022, tetapi akan menjadi negatif apabila terdapat sebarang tanda peningkatan inflasi 


Bahan ini adalah bagi tujuan maklumat umum sahaja dan tidak bertujuan sebagai (dan tidak boleh dianggap sebagai) nasihat kewangan, pelaburan atau nasihat lain yang digunakan sebagai pergantungan. INFINOX tidak diberikan kebenaran untuk memberikan nasihat pelaburan. Pendapat yang diberikan dalam bahan ini bukanlah bersifat cadangan daripada INFINOX atau penulis bahawa mana-mana pelaburan, sekuriti, transaksi atau strategi pelaburan tertentu itu sesuai bagi mana-mana orang tertentu.